Могу ли млади мијењати ситуацију?

Млади у Републици Српској нису активни у мјери у којој би требало. Оправдање за то налази се у чињеници да у Српској влада став да су политичке партије врсте секти у којима се младима манипулише. Постоје и свијетли примјери који доказују да млади могу мијењати ситуацију, рекли су гости емисије “Глобално” БН телевизије.

Република Српска 14.12.2016 | 22:45
Могу ли млади мијењати ситуацију?
Млади у Српској губе вољу за бављење политиком – која се у друштву врло често доводи у везу са криминалом, корупцијом и другим нелегалним радњама. Ипак, веће активирање младих у политици може донијети добро друштву у цјелини. Млади могу мијењати ситуацију, јасан је СДС-ов Давор Шешић.

“Ако су дио једног система, политичке партије они могу да креирају једним дијелом политику те странке. Такође, кроз невладине организације, спортска друштва и друга удружења, која су свакако дио политике. То се највише види када се креира буџет града, општине или Републике Српске да се траже средства и да ту долази и до политичке манипулације”, рекао је посланик СДС-а у НС Републике Српске Давор Шешић.

Одлазак младих из Републике Српске прихватљив је само краткорочно, истакла је у емисији “Глобално” БН телевизије делегат СП у Вијећу народа Републике Српске Андреа Дорић.

“Сматрам да је младима тренутно дата већа могућност да оду у иностранство прије свега на усавршавања и специјализације и то није лоше. Након тога, власт би требало да направи стратегију и програм да младе врати како би се борили за нашу Републику Српску, за нашу државу.”

Разлог одласка младих из Републике Српске свакако је и лоша економска ситуација. Из ДНС-а тврде да Српска није гора од осталих у региону.

“Ништа ми нисмо гори од земаља у окружењу. Очекује се 3% раст БДП-а у овој години. Није то фантастично, али није ни катастрофалан резултат”, рекао је предсједник омладине ДНС-а Републике Српске Момчило Жугић.

Из СДС-а демантују.

“Стално се кредитима допуњава буџет. Сваки мјесец се задужујемо најмање за 15-20 милиона КМ. Често се поредимо са Њемачком, само што они своја задужења усмјеравају у привреду, а ми своја у исплате пензија и социјалних давања”, истакао је Шешић

“Ви имате ситуацију да ће се у наредној години донирати свега 30 хиљада КМ за пронаталитену политику, а да ће чак 2.8 милиона КМ отићи за стручне услуге савјетника који нашу економију воде у суноврат”, нагласио је у емисији “Глобално” БН телевизије одборник ПДП-а у Скупштини Бањалуке Драшко Станивуковић.

Републику Српску смо добили у аманет и то је разлог због којег би требало да се ангажујемо ми млади људи како би је сачували и учини бољом, подвукао је Станивуковић и додао да морамо да се вратимо исправним вриједностима, јер не може Република Српска да се промјени, ако сваки Србин у њој одбија да се промјени.



(БН телевизија)

Коментари / 23

Оставите коментар
Name

грађанин

14.12.2016 22:20

Млади немогу ништа али треба да учествују у политици...

ОДГОВОРИТЕ
Name

сссс

14.12.2016 22:45

Ови људи нису репрезенти младих у РС. Утопили су се са метузалемима из својих секти, послусно изврсавају њихова наредјења, без иницијативе. Гдје це мали зугиц да несто прица, кад има бар 3 гуруа изнад себе. пре неки дан полагао рацуне и оном квазиминистру недји

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

15.12.2016 08:03

Потпуно тачан коментар. Ови само играју како им вође њихових секти свирају. Зато и јесу ту гдје су. Нису заслужили својим резултатима рада, нити залагањем за промјене. Управо је обрнуто.

Name

вукоје

14.12.2016 23:34

Давор Шешић издоминирао. Раставио овог Жугића на саставне дијелове.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сега мега

15.12.2016 09:54

Шешић је потпуно на земљи, за разлику од овог што је утриповао да је будући предсједник.

Name

Никола

14.12.2016 23:59

Наравно да млади могу да мјењају Републику Српску.Својим одласком заувјек це обезбједити себе и своје породице,а влада це се хвалити како захваљујуци њима просјецна старост у РС је веца....свима добро

ОДГОВОРИТЕ
Name

бањалуцанка

15.12.2016 00:50

Повраћа ми се од малог Станивуковића, сви знамо какав је мали буржуј, не можеш га срести а да није 1000 КМ одјеће на њему. И он за некога да се бори и он некога да представља?

ОДГОВОРИТЕ
Name

а ти неволиш паре

15.12.2016 09:11

Па ево оснуј ти неку странку па понуди младима рјешења Али треба имати нешто у глави

Name

Дјекна

15.12.2016 01:14

Организовани криминал држи све конце у својим рукама. Народу се то допада, па њихове слуге упорно изгласава.

ОДГОВОРИТЕ
Name

борац

15.12.2016 04:23

МОГУ!!!У зивотној политици а то је:ДА ОДУ ОДАВДЕ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

мислим

15.12.2016 04:26

Сјецам се добро времена из времена комуниста ако ниси ниси ни цовјек вецина ти комуниста су данас велики срби хрвати босњаци националисти сви боја само нису људи јер ни тада нису ваљали

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драган БЛ

15.12.2016 04:31

Не могу млади висе ниста да промјене, готово је у сваком погледу!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Буђење

15.12.2016 05:13

Оваквих емисија са младим паметним и образованим Људима треба чешће организовати да чујемо њихова мишљења можда и наши актуелни Политицари погледају коју емисију и нешто паметно чују као што је то синоћ било у емисији Глобално.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дејанпд

15.12.2016 06:33

Наравно да могу, рецимо одласком одавде смањује се број незапослених у евиденцијама, док је према методологији пописа број становника исти, јос ако би слали новцане дознаке родитељима овде и промет роба и услуга би растао. осим тога, последњих година је и видљив тренд смањења броја угоститељских објеката, али и новородјене дјеце, уписаних у прве разреде итд. демографска слика у наредних 20-30 година це показати да це нас преко 50% отици или умријети, а миграцијама са истока и далеког истока населице се друга популација. активизам младих сигурно није одговор на питање у наслову текста. ограниценост размисљања, страх, депресија..су највеци проблем томе

ОДГОВОРИТЕ
Name

Брацо

15.12.2016 07:11

Сада након 20+ година сте се сјетили да о томе поразговарате!? Па млади гледају како да оду трбухом за крухом јер је БиХ најгора земља у региону, а и медју континентима једна од нејнеперспективнијих.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Игор БЛ

15.12.2016 07:46

Итекако могу, и то без превисе труда. А то је да не буду лијени кад су избори вец да изадју на гласацка мјеста и гласају. У Аустрији излазнос на изборе 74.2%, код нас једва преко 50%! А сигуран сам највисе омладине и релативно младих људи у 30им и касним 30им или раним 40им. Засто? Па и у Македонији је излазност на изборе преко 60%. Даља истразивања нисам ни правио али ево два податка су висе него довољна. То су земље у окрузењу. Највисе гласаца апстинената је медју младима и опозиција мора пронаци нацин да допре до младих..МОРА. И мора постојати програм и план да се омладину подстакне да остане у Републици Српкој и БиХ уопсте. Не зелим се правити паметан па сад излагати како и на који нацин. Постоје политицари које плацамо да се баве политиком. Нек они смисле нацин. Подрзавам овакве емисије и свака цаст Малагурском сто покреце овакве теме. Ја бих предлозио да то не стане на једној емисији вец да то буде серијал емисија, са разлицитим гостима и мало јацим функционерима да одговарају на питања младих. Ма Борисе бавио си се резијом, знас осмислити концепт. Омладина је насе богатство и ресурс. Приоритет над приоритетима, послије дјеце. Док год и самој омладини не удје у главу да морају и они сами да уцествују у креирању будуцности ове земље и народа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Фрог

15.12.2016 07:54

Извршна и законодавна власт је у рукама пар људи, они држе све алате у својим рукама. Нема шансе за промјене без њихове воље.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Млади

15.12.2016 07:57

Могу, ако се зову Игор Додик и добију 7 милиона марака од тате да се не дрогирају :) А тих 7 милиона тата узео од народа којег представља.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Е

15.12.2016 08:41

Свака цаст давору сесиц растуримо ове сектасе снсд днс сп немајих гори

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дроњак сеx мацхине

15.12.2016 08:47

Могу млади мијењати као Сеx мацхине наталитет или цујену лијекова млади руменко

ОДГОВОРИТЕ
Name

аууу

15.12.2016 09:04

Нарочито ће Жугић да мијења нешто у трулој држави ... ха,ха, каква спрдачина !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Може се мјењати

15.12.2016 09:55

Он мјења за себе, за жену итд. На личном нивоу.

Name

Гросоња зехра

15.12.2016 09:39

Јуце сам уплатила 16 еура конто на моје име а било. На синовом конту неце тв

ОДГОВОРИТЕ