Умјесто лијека, поједите банану

Банане садрже много влакана и различите врсте шећера – много више од било којег другог воћа.

Здравље 14.12.2016 | 13:26
Умјесто лијека, поједите банану
Ово невероватно воће може да вам пружи велику количину енергије, а у неким случајевима делује боље од таблета. Зато не морате никада бити у дилеми око банана.

Банане су суперхрана која је врло корисна за наш организам.

За шта се све препоручује конзумација банана?

Висок крвни притисак
Недостатак калијума и прекомерна конзумација соли може да има изузетно негативне последице на наше тело, посебно на крвни притисак. Једна банана садржи 460 мг калијума и 1 мг натријума. Дакле, пожељно је конзумирати једну банану ујутру и тако одржавати нормалан ниво крвног притиска. Банане су заправо богат извор калијума, који помаже и за нормалан рад срца.

Депресија
Банане такође помажу код депресије због присутности триптофана који подстиче излучивање хормона среће – серотонина. Све што треба да урадите како би побољшали своје расположење у неколико минута је да поједете банану. Осећаћете се мирно и имати осећај задовољства.

Стрес
Стрес може да смањи ниво калијума, а то може да има негативно дејство на метаболизам. Будући да нас банане снабдевају калијумом, у стресним ситуацијама су више него пожељне. Калијум ће убрзати пробаву, али и регулисати количину воде у телу и на тај начин побољшати рад срца.

Пробава
Банане садрже много хранљивих влакана и пектин – материју која помаже код детоксикације и поспешује пробаву. Банане такође смањују надутост, а једнако добро делују код затвора и пролива. Такође могу да спрече и горушицу.

ПМС
Банане садрже много витамина Б6 који су врло корисни за време ПМС-а. Витамин Б олакшава предменструалне симптоме и помаже у смањењу болова у стомаку и побољшању расположења.

Б 92
фото:интернет

Коментари / 0

Оставите коментар