Ако на нека од ових питања кажете "да", имате проблем

Да ли неколико пива увече може да вам уништи јутро? Да ли вам ракија помрачује ум?

Здравље 14.12.2016 | 13:25
Ако на нека од ових питања кажете "да", имате проблем
За већину људи повремено уживање у чашици више није нешто због чега би требало да се забрину. Међутим, када мамурлук постане редовна ствар, знак је да нешто није у реду.

Хронична (зло)употреба алкохола изазива оштећење, па и отказивање јетре, чиреве на желуцу, проблеме са крварењем, оштећење нерава, оштећење нервних ћелија и повећан ризик од неких облика рака.

Неким људима је потребно неколико година редовног опијања, како би схватили да имају проблем, али некад је довољно само поставити себи права питања.

Понуђени упитник могао би да вам помогне да откријете да ли је алкохол постао ваш проблем.

1. Да ли сте икада размишљали о смањењу уноса или потпуном одрицању од алкохола?

Да ли сте икада излазили у град с намером да не пијете, а ипак после завршили с пивом у руци? Или само са “још једном вотком”, а онда их попијете још пет?

Можда сте покушавали да оставите алкохол, а онда му се поново вратили.

Ако се ваш друштвени живот првенствено везује за кафиће и клубове и ако сте запоставили старе хобије и интересовања, можда је време да вратите баланс у свој живот.

2. Да ли су вас блиски људи “нервирали” зато што су критиковали ваш однос према алкохолу?

Да ли избегавате те критике тако што пијете сами? Да ли пијете алкохол у спаваћој соби, како ваши укућани не би открили шта радите? Да ли кријете флаше испод кревета и онда их кришом износите напоље?

Блиски пријатељи и чланови породице обично су први који скрећу пажњу онима који имају проблеме с алкохолом, јер брину за њихово здравље.

Можда су њихови коментари иритантни, али и сами знате да су добронамерни.

3. Да ли икада осећате кривицу због тога што пијете?

Многи после “лудог провода” ујутру кажу да никад више неће окусити ни кап, али ретко ко заиста престане да пије.

Неки су раздрагани кад попију, неки тужни, а неки постану и агресивни.

Што је још горе, велики број њих се и не сећа шта се дешавало док су били под утицајем алкохола, а касније их гризе савест због реченог или учињеног.

Поред тога, повреде које могу да се десе у несвесном стању могу да утичу на физичко здравље, али и да буду болна мотивација да смањите алкохол.

4. Да ли верујете да се “клин клином избија”?

Мамурлук вас чини уморним, слабим, изазива мучнину, дехидрираност, анксиозност и нерасположење.

Кад сваке вечери пијете и сваког јутра мамурате, можда ћете се заварати и помислити да је једини “лек” још алкохола, али то само одлаже ваш мамурлук.

Ако током дужег времена пијете, ваше тело ће постати зависно од алкохола и многи алкохоличари узимају пиће само како би се осећали нормално.

Нагло прекидање узимања алкохола код оних који су у поодмаклом стадијуму алкохолизма изазива конфузије и халуцинације и због тога је потребно да постепено смањују алкохол и то под лекарским надзором.

Ако се често питате где су вам нестала недељна јутра или сте одговорили са “да” на два или више постављених питања, поразговарајте са својим лекаром.

б 92
фото:интернет

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Никола

15.12.2016 18:58

Смијешно.

ОДГОВОРИТЕ