Слава: Духовност испред материјалног

Декан Богословског факлутета у Фочи др Дарко Ђого рекао је у комплексу Андрићграда у Вишеграду да се проблем духа времена да све буде инстант и МП-3, да се све сажима и прилагоди човјеку, не доприноси људском односу према другим људима и самом Богу.

Република Српска 13.12.2016 | 22:00
Слава: Духовност испред материјалног
Битно је да се на дан крсне славе заборави све оно што раздјељује, да се одбаце сви ситни аспекти живота који су небитни и да се схвати да је човјек биће упућено према вјечности и Богу, проучио је Ђого за БН телевизију.

„Крсна слава је подсјећање на нашу духовну вертикалу, историјску дубину, на претке, али и потомке и на обједињавање и саборовање нас овдје и сада”, додао је Ђого.

Важно је да да се људи окану лоше праксе, формализма и сујевјерја приликом слављења крсне славе и да се разазна њена непромјенљива суштина.

„Посриједи је духовни поремећај да љубав према људима све више хладни, спољна обиљежја славе се истичу у први план, а чињеница да је Срба све мање као народа не може се надокнадити обилним трпезама и богатијим припремањем славе”, истакао је Ђого.

Ђого је поручио да се треба вратити топлини породичног дома, славском колачу, житу, вину и свијећи и трпези према могућностима да би гозба била више духовна него материјална.

„Неким се слава своди на гастрономски дефиле, а међусобни људски односи у другом, а у трећем плану савез човјека према Богу“, закључио је Ђого.



БН телевизија

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

ромео

13.12.2016 21:34

Цовјек у праву 100%.Свака му ко његосева.

ОДГОВОРИТЕ