Slava: Duhovnost ispred materijalnog

Dekan Bogoslovskog fakluteta u Foči dr Darko Đogo rekao je u kompleksu Andrićgrada u Višegradu da se problem duha vremena da sve bude instant i MP-3, da se sve sažima i prilagodi čovjeku, ne doprinosi ljudskom odnosu prema drugim ljudima i samom Bogu.

Republika Srpska 13.12.2016 | 22:00
Slava: Duhovnost ispred materijalnog
Bitno je da se na dan krsne slave zaboravi sve ono što razdjeljuje, da se odbace svi sitni aspekti života koji su nebitni i da se shvati da je čovjek biće upućeno prema vječnosti i Bogu, proučio je Đogo za BN televiziju.

„Krsna slava je podsjećanje na našu duhovnu vertikalu, istorijsku dubinu, na pretke, ali i potomke i na objedinjavanje i saborovanje nas ovdje i sada”, dodao je Đogo.

Važno je da da se ljudi okanu loše prakse, formalizma i sujevjerja prilikom slavljenja krsne slave i da se razazna njena nepromjenljiva suština.

„Posrijedi je duhovni poremećaj da ljubav prema ljudima sve više hladni, spoljna obilježja slave se ističu u prvi plan, a činjenica da je Srba sve manje kao naroda ne može se nadoknaditi obilnim trpezama i bogatijim pripremanjem slave”, istakao je Đogo.

Đogo je poručio da se treba vratiti toplini porodičnog doma, slavskom kolaču, žitu, vinu i svijeći i trpezi prema mogućnostima da bi gozba bila više duhovna nego materijalna.

„Nekim se slava svodi na gastronomski defile, a međusobni ljudski odnosi u drugom, a u trećem planu savez čovjeka prema Bogu“, zaključio je Đogo.



BN televizija

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

romeo

13.12.2016 21:34

Covjek u pravu 100%.Svaka mu ko njegoseva.

ODGOVORITE