Повећан број пријава насиља у породици

Шездесет једна институција и организације из источне Херцеговине у Требињу су потписале Платформу о заједничком дјеловању у борби против насиља у породици.

Република Српска 13.12.2016 | 21:10
Повећан број пријава насиља у породици
Предсједник „Женског центра“ из Требиња Љиљана Чичковић рекла је да су институције и организације са подручја источне Херцеговине укључене од 2005. године у борбу против насиља у породици, да су примјењивале разна средства која се тек сада законски усвајају, а да је алармантно повећање случајева пријављања насиља у породици у току посљедња два мјесеца, у ствари, охрабрење жртвама да пријављују насиље.

„Током посљедња два мјесеца наша канцеларија је претрпана разним случајевима насиља у породици, и то је драстичан пораст у односу на претходне године. Нама се дешавало у моменту да имамо четири жртве које напросто чекају да би се с њима обавили разговори. Ја не мислим да се насиље повећало, мислим да се оно стално захуктава у ескалацији размјене насиља према жртви и мислим више да је ријеч о охрабрењу жртава да говоре о насиљу које се врши над њима“, рекла је Чичковићева.

Међу потписницима Платформе о заједничком дјеловању су и све основне школе са подручја источне Херцеговине.

„Ми смо укључени као и све основе школе из читаве регије кроз заједничко дјеловање, кроз ову платформу и данас смо исто са циљем унапређивања ове стране. Мислим да ће ова платформа помоћи да ми из школа сагледамо комплетну ситуацију. Не знамо у сваком случају да ли има насиља у породици или нема, али кроз ово заједничко дјеловање свих институција и ми као учесници имаћемо и бићемо на извору информација више него сада“, истакао је Миодраг Парежанин, директор ОШ „Свети Сава“ из Билеће.

Према подацима “Женског центра” Требиње, жртве насиља су најчешће жене и дјеца, на директан или индиректан начин.



БН телевизија

Коментари / 0

Оставите коментар