Povećan broj prijava nasilja u porodici

Šezdeset jedna institucija i organizacije iz istočne Hercegovine u Trebinju su potpisalе Platformu o zajedničkom djelovanju u borbi protiv nasilja u porodici.

Republika Srpska 13.12.2016 | 21:10
Povećan broj prijava nasilja u porodici
Predsjednik „Ženskog centra“ iz Trebinja Ljiljana Čičković rekla je da su institucije i organizacije sa područja istočne Hercegovine uključene od 2005. godine u borbu protiv nasilja u porodici, da su primjenjivale razna sredstva koja se tek sada zakonski usvajaju, a da je alarmantno povećanje slučajeva prijavljanja nasilja u porodici u toku posljednja dva mjeseca, u stvari, ohrabrenje žrtvama da prijavljuju nasilje.

„Tokom posljednja dva mjeseca naša kancelarija je pretrpana raznim slučajevima nasilja u porodici, i to je drastičan porast u odnosu na prethodne godine. Nama se dešavalo u momentu da imamo četiri žrtve koje naprosto čekaju da bi se s njima obavili razgovori. Ja ne mislim da se nasilje povećalo, mislim da se ono stalno zahuktava u eskalaciji razmjene nasilja prema žrtvi i mislim više da je riječ o ohrabrenju žrtava da govore o nasilju koje se vrši nad njima“, rekla je Čičkovićeva.

Među potpisnicima Platforme o zajedničkom djelovanju su i sve osnovne škole sa područja istočne Hercegovine.

„Mi smo uključeni kao i sve osnove škole iz čitave regije kroz zajedničko djelovanje, kroz ovu platformu i danas smo isto sa ciljem unapređivanja ove strane. Mislim da će ova platforma pomoći da mi iz škola sagledamo kompletnu situaciju. Ne znamo u svakom slučaju da li ima nasilja u porodici ili nema, ali kroz ovo zajedničko djelovanje svih institucija i mi kao učesnici imaćemo i bićemo na izvoru informacija više nego sada“, istakao je Miodrag Parežanin, direktor OŠ „Sveti Sava“ iz Bileće.

Prema podacima “Ženskog centra” Trebinje, žrtve nasilja su najčešće žene i djeca, na direktan ili indirektan način.



BN televizija

Komentari / 0

Ostavite komentar