Хоће ли Радојичић наставити започето

По свему судећи, нова градска власт се спрема да настави утабаним стазама својих претходника, а то значи да ће Топлана и даље бити градско предузеће за експерименте, криминал и стварање дугова, али и финансирање изборне кампање, на шта упућује останак Миће Миловановића у директорској фотељи.

Република Српска 13.12.2016 | 22:57
Хоће ли Радојичић наставити започето
Један од првих проблема са којима се Игор Радојичић сусрео и прије него што је званично засјео у фотељу градоначелника Бањалуке, била је градска Топлана и хронични недостатак новца и мазута. А сезона гријања увелико почела!

Осим што је ургентно, уз помоћ Владе РС, морао да обезбиједи средства за набавку мазута, Радојичића су дочекали и огромни дугови Топлане, које му је у наслијеђе оставио његов претходник и партијски колега Слободан Гаврановић.

Наиме, током протекле четири године, Гаврановић је задужио Топлану, односно Град који је њен већински власник, за око 53 милиона марака. Највећи дио новца из кредита потрошен је на изградњу рејонских котловница, дио на отплату старих дугова, а дио за набавку мазута.

И поред тога, топлана дугује за до сада преузети мазут из Рафинерије Брод око 30 милиона марака, због чега је рафинерија обуставила испоруку мазута без плаћања дијела старог дуга и плаћања мазута унапријед.

Током 2015. Топлана је мазут набављала од „Идеал компани“ и то по основу уговора о зајму, што је потпуно незаконито и у супротности Закону о јавним набавкама. Наиме, мазут је „позајмљиван“, а у ствари је плаћан и то у врло кратком року и по цијенама далеко вишим од тадашњих цијена мазута на берзи.



Тако је Топлана мазут који је тобоже позајмљивала, плаћала „Идеал компани“ у року мањем од седам дана, по цијени од 458,972 КМ без ПДВ.

При том, набављан је и спаљиван отпадни мазут, што представља додатно кршење закона, јер је Топлана обавезна да као гориво користи нискосумпорни мазут.

Индикативно је да се на почетку сваке сезоне гријања ствара вјештачка криза несташице мазута. Тада се покреће механизам хитних набавки и буквалног камчења новца од Града и Владе РС.

Иако Топлана од потрошача годишње убере више од 20 милиона КМ, због недомаћинског односа у претходном периоду, око 15 милиона марака годишње је одлазило на отплату старих дугова, тако да новца за набавку мазута нема.

Занимљиво је да управа Топлане тренутно тражи новог добављача, од којег би мазут набављала по сличном моделу као у случају „Идеал компани“.



Радојичић је одмах након избора интервенисао код Гаврановића да заустави именовање Миће Миловановића за директора Топлане у још једном мандату, по конкурсу који је проведен раније. Међутим, иако је било најављено да ће Миловановић, којем је мандат истекао 23. октобра, остати вршилац дужности директора док се не формира нова градска власт, од тога је прошло више од мјесец дана.

Поставља се питање, зашто је Миловановић несмјењив?

У потрази за новим рјешењима

Скупштина града Бањалука усвојила је крајем јула ове године информацију о могућности финансирања пројекта даљинског гријања Бањалуке уз помоћ кредита Европске банке за обнову и развој (ЕБРД) у износу од 15 милиона евра.

Тај кредит би требало да буде искоришћен за интегрално реструктурисање “Топлане”. Пројектом је предвиђено да транша до 10 милиона евра буде намењена за приоритетни план инвестиција, укључујући куповину нових котлова на био-масу и припадајућа обртна средства, док ће транша до пет милиона евра бити намијењена за “рефинансирање куповине и инсталисања постојећих котлова на био-масу”.

Представници ЕБРД-а већ су у више наврата долазили у Бањалуку, али конкретних договора још нема.

У међувремену, градоначелник Игор Радојичић са сарадницима одлази у Градишку, гдје је прије неколико дана обишао постројење Нове топлане.



Пројекат приватно-јавног партнерства са Општином Градишка, који је покренула и координисала компанија ИЕЕ Бањалука, а Елнос БЛ био главни извођач радова, требало је да у потпуности ријеши проблем гријања у Градишци, али није.

Иако је СНСД током протекле двије изборне кампање оштро критиковао идеју бившег начелника Градишке Зорана Латиновића (СДС), Радојичићу то није сметало, па је одлучио да са СДС-овим  бизнисменима покуша да направи сличну причу и у Бањалуци.

У делегацији, уз градоначелника Игора Радојичића, били су његов замјеник Срђан Амиџић и Амиџићев колега са Економског факултета Синиша Куртеш.

Иначе, Куртеш је познат по томе што је као млади кадар СНСД, својевремено био у чак четири надзорна одбора – Новинске агенције СРНА (предсједник), и члан НО АПИФ-а, Гарантног фонда РС и Чајавеца механички производи. Упућени тврде да је његове квалитете „препознао“ Никола Шпирић, којем је био асистент на факултету.

Очито је да се нова градска власт спрема да настави утабаним стазама својих претходника,а то значи да ће градска Топлана и даље бити градско предузеће за експерименте, криминал и стварање дугова, али и финансирање изборне кампање, на шта упућује останак Миће Миловановића у директорској фотељи.

Извор: Истинито

Коментари / 24

Оставите коментар
Name

симо

13.12.2016 15:19

Рјешиће то Симо све....

ОДГОВОРИТЕ
Name

КОји Симо

13.12.2016 16:10

Који Симо?

Name

Симо 2

13.12.2016 17:48

Симо Амбасадор

Name

Гок

13.12.2016 18:06

Симо који бајине гласаце надимо

Name

Покојна Милева

13.12.2016 20:44

Једина разлика измедју старог и новог градонацелника је сто се нови смјеска док се слика и краде...

Name

Михајло

13.12.2016 15:19

Ма он це све то докрајцити, по налогу сефа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гавро

13.12.2016 16:33

Па Радојичић мисли да је он велики шеф.

Name

Несо

13.12.2016 15:33

Радојицицу пуна уста Ланаца јер се сада кроз дигиталну трансформацију града коју је као потписао са Мицрософтом а иза које стоји Ланацо да дигну стотине хиљада и милиони. Нека само погледа колико Ланацо мјесецно напалацује за билинг у Топлани и упореди то са тросковима за програм који су у Водоводу и Цистоци који такодје раде обрацун за градјане и фирме у Бањалуци. Ајде Радојицицу покази да си другацији, са Ниницем за програм и са Мицом за мазот мозес да устедис велике паре Топлани. и да се има и даље за подијелити сваки мјесец. Такни ако смијес у ову двојицу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Саватије

13.12.2016 16:10

Радојициц је мис над мисевима, тако да нема ниста од тога. Ко смије да дира Ланацо који прави милионе радеци са дрзавом тј РС, а опсте познато да му је сваки посао предуван по некоило пута јер треба подмазат директоре, партију, Бају итд. Казу да је ланацо успјеснији од Гоогла, Аппле и Мицрософта заједно. Стреловит рас последњих 10 година са Бајом.

Name

закључак

13.12.2016 21:33

Не можете Ланацу ништа људи су најбољи у својој струци све релевантне институције са запада их уважавају и само са њима сарађују.На примјер Мицрософт амбасада САД у БИх Универзитет Кембриџ итд.Лузерима је остало само да блеје.

Name

зоза

13.12.2016 22:10

Ланацо је без конкуренције,можете само да блејите.

Name

Еwq

13.12.2016 15:44

Нормално да наставља стопама гаровановица нредник дудик осто исти и морају слусат ста им он казе срамота кога изабрасе ух

ОДГОВОРИТЕ
Name

Саво

13.12.2016 15:54

Објави листу добављаца роба и услуга са цифрама по годинама, за предходних 5 година, и све це бити јасно ко дан о цему се ту ради и гдје се и ко извлаци новац и краде.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дерим

13.12.2016 16:15

Па јос ако то упореди са цијенам кој су вазиле код других за тај период има да прсти на све стране. Па сви знају да је Топлана плацала најскупљи мазот, скупљи од приједора и градиске али када је ту Мицо из аустрије онда нема отпора. Отимај и униставај до последњег.

Name

Драго

13.12.2016 17:44

Одмах позвати МУП и СИПУ у топлану па да утврди шта је еколошки мазут а шта канцерогени отпадни талог те ко је шта испоручивао одакле и по којим цијенама. Ко је наредјивао да се спаљује отпад и све на робију и одузимање имовине, све редом од Градоначелника Гаврановића до директора Топлане и све остале учеснике у криминалу. Све редом.

Name

бивси

13.12.2016 16:05

Плата му је преко 5000КМ, то је оно сто га интересује. Урадити не мозе бас ниста.

ОДГОВОРИТЕ
Name

САСВИМ ПРИРОДНО

13.12.2016 16:10

Сасма природно Игор се уци послу за два три мандата мозда науци, како казу ово је прица како мали Перица замисља свијет, Игор је икебана која ницему не слузи , неце БЛ с њим на зелену грану било како било мање је зло од Цаве Цокорског

ОДГОВОРИТЕ
Name

Васке

13.12.2016 16:25

Сад це код Игора да додје син Игор Додик у да у интересу насе РС указе Игору Р. како је најбоље да син Игор Додик са Проинтером снабдјева Град и градска предузеца са серверима, рацунарима, мрезама, програмима, а тата Миле це то да цијени код Игора Р. син Игор Додик це навести и референце гдје су главни добављаи последњих годну дана као сто су клиницки центар бања лука, геодетска управа рс, хидороелектране на требисњици, постама рс, пореској управи итд. и тиме га увјерити да су они најбољи и најискуснији добављац за градску управу тј све сто је у власнисству РС.

ОДГОВОРИТЕ
Name

јеремија

13.12.2016 16:44

Овај вјецито необријани црногорац је добио плебисцитарну подрску градјан БЛ. Према томе, молим лијепо.

ОДГОВОРИТЕ
Name

киза

13.12.2016 17:10

Прво није црногорац него çрногорац. А своју фотељу је купио али насим парама

Name

Није имао конкуренцију

13.12.2016 17:18

Назслост то је тако, није му на цртуизасла особа с квалитетима, оба кандидата су труба, зло и катастрифа. Политика и политицари дрзе цијелу нацију као таоце, они храбрији и способнији убрзано идлазе. Због Игира и разних Игора плиткости и осредњости нестати це нас сви цемо отици а они , а они це остати сами са својим воцњацима,мини хидро електранама, топланама и осигурањима. И ста онда моји Игири, хоцете ли бити сретни с платом од 5000 КМ у граду из којег је побјегао и МЦ Доналдс и сви његови градани , хицете ли тад бити сретни ? Игори!

Name

Ре

13.12.2016 17:14

Баја скроз пуко радојицица по усима туко хахаха оп обојица пукли јер су се са својим гласацима тукли хууу

ОДГОВОРИТЕ
Name

хофер

13.12.2016 18:06

Радојицицу припреми доста вазалина.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Труе

14.12.2016 11:24

Да се објави шта је Град Бања Лука имао на расходовној страни у задњих 10-ак година било би свима јасно ко су праве газде БЛ.

ОДГОВОРИТЕ