Hoće li Radojičić nastaviti započeto

Po svemu sudeći, nova gradska vlast se sprema da nastavi utabanim stazama svojih prethodnika, a to znači da će Toplana i dalje biti gradsko preduzeće za eksperimente, kriminal i stvaranje dugova, ali i finansiranje izborne kampanje, na šta upućuje ostanak Miće Milovanovića u direktorskoj fotelji.

Republika Srpska 13.12.2016 | 22:57
Hoće li Radojičić nastaviti započeto
Jedan od prvih problema sa kojima se Igor Radojičić susreo i prije nego što je zvanično zasjeo u fotelju gradonačelnika Banjaluke, bila je gradska Toplana i hronični nedostatak novca i mazuta. A sezona grijanja uveliko počela!

Osim što je urgentno, uz pomoć Vlade RS, morao da obezbijedi sredstva za nabavku mazuta, Radojičića su dočekali i ogromni dugovi Toplane, koje mu je u naslijeđe ostavio njegov prethodnik i partijski kolega Slobodan Gavranović.

Naime, tokom protekle četiri godine, Gavranović je zadužio Toplanu, odnosno Grad koji je njen većinski vlasnik, za oko 53 miliona maraka. Najveći dio novca iz kredita potrošen je na izgradnju rejonskih kotlovnica, dio na otplatu starih dugova, a dio za nabavku mazuta.

I pored toga, toplana duguje za do sada preuzeti mazut iz Rafinerije Brod oko 30 miliona maraka, zbog čega je rafinerija obustavila isporuku mazuta bez plaćanja dijela starog duga i plaćanja mazuta unaprijed.

Tokom 2015. Toplana je mazut nabavljala od „Ideal kompani“ i to po osnovu ugovora o zajmu, što je potpuno nezakonito i u suprotnosti Zakonu o javnim nabavkama. Naime, mazut je „pozajmljivan“, a u stvari je plaćan i to u vrlo kratkom roku i po cijenama daleko višim od tadašnjih cijena mazuta na berzi.



Tako je Toplana mazut koji je tobože pozajmljivala, plaćala „Ideal kompani“ u roku manjem od sedam dana, po cijeni od 458,972 KM bez PDV.

Pri tom, nabavljan je i spaljivan otpadni mazut, što predstavlja dodatno kršenje zakona, jer je Toplana obavezna da kao gorivo koristi niskosumporni mazut.

Indikativno je da se na početku svake sezone grijanja stvara vještačka kriza nestašice mazuta. Tada se pokreće mehanizam hitnih nabavki i bukvalnog kamčenja novca od Grada i Vlade RS.

Iako Toplana od potrošača godišnje ubere više od 20 miliona KM, zbog nedomaćinskog odnosa u prethodnom periodu, oko 15 miliona maraka godišnje je odlazilo na otplatu starih dugova, tako da novca za nabavku mazuta nema.

Zanimljivo je da uprava Toplane trenutno traži novog dobavljača, od kojeg bi mazut nabavljala po sličnom modelu kao u slučaju „Ideal kompani“.



Radojičić je odmah nakon izbora intervenisao kod Gavranovića da zaustavi imenovanje Miće Milovanovića za direktora Toplane u još jednom mandatu, po konkursu koji je proveden ranije. Međutim, iako je bilo najavljeno da će Milovanović, kojem je mandat istekao 23. oktobra, ostati vršilac dužnosti direktora dok se ne formira nova gradska vlast, od toga je prošlo više od mjesec dana.

Postavlja se pitanje, zašto je Milovanović nesmjenjiv?

U potrazi za novim rješenjima

Skupština grada Banjaluka usvojila je krajem jula ove godine informaciju o mogućnosti finansiranja projekta daljinskog grijanja Banjaluke uz pomoć kredita Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) u iznosu od 15 miliona evra.

Taj kredit bi trebalo da bude iskorišćen za integralno restrukturisanje “Toplane”. Projektom je predviđeno da tranša do 10 miliona evra bude namenjena za prioritetni plan investicija, uključujući kupovinu novih kotlova na bio-masu i pripadajuća obrtna sredstva, dok će tranša do pet miliona evra biti namijenjena za “refinansiranje kupovine i instalisanja postojećih kotlova na bio-masu”.

Predstavnici EBRD-a već su u više navrata dolazili u Banjaluku, ali konkretnih dogovora još nema.

U međuvremenu, gradonačelnik Igor Radojičić sa saradnicima odlazi u Gradišku, gdje je prije nekoliko dana obišao postrojenje Nove toplane.



Projekat privatno-javnog partnerstva sa Opštinom Gradiška, koji je pokrenula i koordinisala kompanija IEE Banjaluka, a Elnos BL bio glavni izvođač radova, trebalo je da u potpunosti riješi problem grijanja u Gradišci, ali nije.

Iako je SNSD tokom protekle dvije izborne kampanje oštro kritikovao ideju bivšeg načelnika Gradiške Zorana Latinovića (SDS), Radojičiću to nije smetalo, pa je odlučio da sa SDS-ovim  biznismenima pokuša da napravi sličnu priču i u Banjaluci.

U delegaciji, uz gradonačelnika Igora Radojičića, bili su njegov zamjenik Srđan Amidžić i Amidžićev kolega sa Ekonomskog fakulteta Siniša Kurteš.

Inače, Kurteš je poznat po tome što je kao mladi kadar SNSD, svojevremeno bio u čak četiri nadzorna odbora – Novinske agencije SRNA (predsjednik), i član NO APIF-a, Garantnog fonda RS i Čajaveca mehanički proizvodi. Upućeni tvrde da je njegove kvalitete „prepoznao“ Nikola Špirić, kojem je bio asistent na fakultetu.

Očito je da se nova gradska vlast sprema da nastavi utabanim stazama svojih prethodnika,a to znači da će gradska Toplana i dalje biti gradsko preduzeće za eksperimente, kriminal i stvaranje dugova, ali i finansiranje izborne kampanje, na šta upućuje ostanak Miće Milovanovića u direktorskoj fotelji.

Izvor: Istinito

Komentari / 24

Ostavite komentar
Name

simo

13.12.2016 15:19

Rješiće to Simo sve....

ODGOVORITE
Name

KOji Simo

13.12.2016 16:10

Koji Simo?

Name

Simo 2

13.12.2016 17:48

Simo Ambasador

Name

Gok

13.12.2016 18:06

Simo koji bajine glasace nadimo

Name

Pokojna Mileva

13.12.2016 20:44

Jedina razlika izmedju starog i novog gradonacelnika je sto se novi smjeska dok se slika i krade...

Name

Mihajlo

13.12.2016 15:19

Ma on ce sve to dokrajciti, po nalogu sefa.

ODGOVORITE
Name

Gavro

13.12.2016 16:33

Pa Radojičić misli da je on veliki šef.

Name

Neso

13.12.2016 15:33

Radojicicu puna usta Lanaca jer se sada kroz digitalnu transformaciju grada koju je kao potpisao sa Microsoftom a iza koje stoji Lanaco da dignu stotine hiljada i milioni. Neka samo pogleda koliko Lanaco mjesecno napalacuje za biling u Toplani i uporedi to sa troskovima za program koji su u Vodovodu i Cistoci koji takodje rade obracun za gradjane i firme u Banjaluci. Ajde Radojicicu pokazi da si drugaciji, sa Ninicem za program i sa Micom za mazot mozes da ustedis velike pare Toplani. i da se ima i dalje za podijeliti svaki mjesec. Takni ako smijes u ovu dvojicu.

ODGOVORITE
Name

Savatije

13.12.2016 16:10

Radojicic je mis nad misevima, tako da nema nista od toga. Ko smije da dira Lanaco koji pravi milione radeci sa drzavom tj RS, a opste poznato da mu je svaki posao preduvan po nekoilo puta jer treba podmazat direktore, partiju, Baju itd. Kazu da je lanaco uspjesniji od Googla, Apple i Microsofta zajedno. Strelovit ras poslednjih 10 godina sa Bajom.

Name

zaključak

13.12.2016 21:33

Ne možete Lanacu ništa ljudi su najbolji u svojoj struci sve relevantne institucije sa zapada ih uvažavaju i samo sa njima sarađuju.Na primjer Microsoft ambasada SAD u BIh Univerzitet Kembridž itd.Luzerima je ostalo samo da bleje.

Name

zoza

13.12.2016 22:10

Lanaco je bez konkurencije,možete samo da blejite.

Name

Ewq

13.12.2016 15:44

Normalno da nastavlja stopama garovanovica nrednik dudik osto isti i moraju slusat sta im on kaze sramota koga izabrase uh

ODGOVORITE
Name

Savo

13.12.2016 15:54

Objavi listu dobavljaca roba i usluga sa ciframa po godinama, za predhodnih 5 godina, i sve ce biti jasno ko dan o cemu se tu radi i gdje se i ko izvlaci novac i krade.

ODGOVORITE
Name

Derim

13.12.2016 16:15

Pa jos ako to uporedi sa cijenam koj su vazile kod drugih za taj period ima da prsti na sve strane. Pa svi znaju da je Toplana placala najskuplji mazot, skuplji od prijedora i gradiske ali kada je tu Mico iz austrije onda nema otpora. Otimaj i unistavaj do poslednjeg.

Name

Drago

13.12.2016 17:44

Odmah pozvati MUP i SIPU u toplanu pa da utvrdi šta je ekološki mazut a šta kancerogeni otpadni talog te ko je šta isporučivao odakle i po kojim cijenama. Ko je naredjivao da se spaljuje otpad i sve na robiju i oduzimanje imovine, sve redom od Gradonačelnika Gavranovića do direktora Toplane i sve ostale učesnike u kriminalu. Sve redom.

Name

bivsi

13.12.2016 16:05

Plata mu je preko 5000KM, to je ono sto ga interesuje. Uraditi ne moze bas nista.

ODGOVORITE
Name

САСВИМ ПРИРОДНО

13.12.2016 16:10

Sasma prirodno Igor se uci poslu za dva tri mandata mozda nauci, kako kazu ovo je prica kako mali Perica zamislja svijet, Igor je ikebana koja nicemu ne sluzi , nece BL s njim na zelenu granu bilo kako bilo manje je zlo od Cave Cokorskog

ODGOVORITE
Name

Vaske

13.12.2016 16:25

Sad ce kod Igora da dodje sin Igor Dodik u da u interesu nase RS ukaze Igoru R. kako je najbolje da sin Igor Dodik sa Prointerom snabdjeva Grad i gradska preduzeca sa serverima, racunarima, mrezama, programima, a tata Mile ce to da cijeni kod Igora R. sin Igor Dodik ce navesti i reference gdje su glavni dobavljai poslednjih godnu dana kao sto su klinicki centar banja luka, geodetska uprava rs, hidoroelektrane na trebisnjici, postama rs, poreskoj upravi itd. i time ga uvjeriti da su oni najbolji i najiskusniji dobavljac za gradsku upravu tj sve sto je u vlasnisstvu RS.

ODGOVORITE
Name

jeremija

13.12.2016 16:44

Ovaj vjecito neobrijani crnogorac je dobio plebiscitarnu podrsku gradjan BL. Prema tome, molim lijepo.

ODGOVORITE
Name

kiza

13.12.2016 17:10

Prvo nije crnogorac nego çrnogorac. A svoju fotelju je kupio ali nasim parama

Name

Nije imao konkurenciju

13.12.2016 17:18

Nazslost to je tako, nije mu na crtuizasla osoba s kvalitetima, oba kandidata su truba, zlo i katastrifa. Politika i politicari drze cijelu naciju kao taoce, oni hrabriji i sposobniji ubrzano idlaze. Zbog Igira i raznih Igora plitkosti i osrednjosti nestati ce nas svi cemo otici a oni , a oni ce ostati sami sa svojim vocnjacima,mini hidro elektranama, toplanama i osiguranjima. I sta onda moji Igiri, hocete li biti sretni s platom od 5000 KM u gradu iz kojeg je pobjegao i MC Donalds i svi njegovi gradani , hicete li tad biti sretni ? Igori!

Name

Re

13.12.2016 17:14

Baja skroz puko radojicica po usima tuko hahaha op obojica pukli jer su se sa svojim glasacima tukli huuu

ODGOVORITE
Name

hofer

13.12.2016 18:06

Radojicicu pripremi dosta vazalina.

ODGOVORITE
Name

True

14.12.2016 11:24

Da se objavi šta je Grad Banja Luka imao na rashodovnoj strani u zadnjih 10-ak godina bilo bi svima jasno ko su prave gazde BL.

ODGOVORITE