Тек 15 % помоћи иде онима којима треба

За сиромашне Босна и Херцеговина издваја укупно 4 милијарде КМ. Социјална политика у БиХ, ма како апсурдно звучало, најмање је у служби сиромашних.

Босна и Херцеговина 13.12.2016 | 08:20
Тек 15 % помоћи иде онима којима треба
Од чак четири милијарде КМ, колико се издваја за социјалне трасфере - пензије, социјалне накнаде, цивилне инвалиднине..., тек 15 одсто оде онима који су на дну социјалне лествице.

Примера је безброј, а из анализе Центра за истраживање и студије ГЕА издвајамо неке. Новчану помоћ не може остварити седмочлана породица с троје малолетне деце. Они имају месечни приход од скоро 168 КМ по члану и нешто земље у власништву, што је препрека да им и држава помогне, преноси Дневни аваз.

Помоћ добија четворочлана породица из Ливањске жупаније. Чак 62 КМ по члану. Нешто више - 120 КМ месечно - добије старија жена из Зворника. Нема пензију, нема родбине па је “имала срећу” да има право на помоћ.

Апсурд је већи, јер од четири милијарде марака, чак 25 одсто одлази на рачуне оних који не оскудевају. Без обзира на то што можда имају виле, скупе аутомобиле, добру уштеђевину, привилеговани и даље добијају високе пензије. Јер је и то део социјалних трансфера.

"Основни разлог за оваку ситуацију јесте што се највећи део социјалних давања додељује на бази статуса, а не на бази утврђеног социјалног стања, односно потребе" наводи се у истраживању.

Упознати са проблемом

Федерални министар рада и социјалне политике, Веско Дрљача каже за “Аваз” да зна за овај проблем.

"Неопходна је реформа социјалног система. Треба нам и централизирана база података о примаоцима социјалних давања. У парламентарној процедури је закон о јединственој бази података социјалних давања на нивоу ФБиХ. На основу те базе биће утврђено да ли и колико корисника прима више врста социјалне помоћи, те да ли имају основа за то" појаснио је Дрљача.

Додао је да је нужна ревизија, те да је потребно обићи све кориснике, али центри за социјални рад немају за то капацитете.

"Социјална давања морају се додељивати према стварним приходима грађана, а не на основу статуса" нагласио је Дрљача.

Економски аналитичар, Адмир Чавалић, казао је да тренутно стање у БиХ потврђује “Директоров закон”. Реч је о закону који је развио амерички економиста Аарон Дирецтор, према којем од социјалних трансфера најмање користи имају екстремно сиромашни.

"Такође, најсиромашнији, који добијају тих 15 одсто свих социјалних трансфера, једноставно нису свесни да могу добијати више и да им више, заправо, и припада",  појаснио је Чавалић.

Извор: Аваз

Коментари / 0

Оставите коментар