Tek 15 % pomoći ide onima kojima treba

Za siromašne Bosna i Hercegovina izdvaja ukupno 4 milijarde KM. Socijalna politika u BiH, ma kako apsurdno zvučalo, najmanje je u službi siromašnih.

Bosna i Hercegovina 13.12.2016 | 08:20
Tek 15 % pomoći ide onima kojima treba
Od čak četiri milijarde KM, koliko se izdvaja za socijalne trasfere - penzije, socijalne naknade, civilne invalidnine..., tek 15 odsto ode onima koji su na dnu socijalne lestvice.

Primera je bezbroj, a iz analize Centra za istraživanje i studije GEA izdvajamo neke. Novčanu pomoć ne može ostvariti sedmočlana porodica s troje maloletne dece. Oni imaju mesečni prihod od skoro 168 KM po članu i nešto zemlje u vlasništvu, što je prepreka da im i država pomogne, prenosi Dnevni avaz.

Pomoć dobija četvoročlana porodica iz Livanjske županije. Čak 62 KM po članu. Nešto više - 120 KM mesečno - dobije starija žena iz Zvornika. Nema penziju, nema rodbine pa je “imala sreću” da ima pravo na pomoć.

Apsurd je veći, jer od četiri milijarde maraka, čak 25 odsto odlazi na račune onih koji ne oskudevaju. Bez obzira na to što možda imaju vile, skupe automobile, dobru ušteđevinu, privilegovani i dalje dobijaju visoke penzije. Jer je i to deo socijalnih transfera.

"Osnovni razlog za ovaku situaciju jeste što se najveći deo socijalnih davanja dodeljuje na bazi statusa, a ne na bazi utvrđenog socijalnog stanja, odnosno potrebe" navodi se u istraživanju.

Upoznati sa problemom

Federalni ministar rada i socijalne politike, Vesko Drljača kaže za “Avaz” da zna za ovaj problem.

"Neophodna je reforma socijalnog sistema. Treba nam i centralizirana baza podataka o primaocima socijalnih davanja. U parlamentarnoj proceduri je zakon o jedinstvenoj bazi podataka socijalnih davanja na nivou FBiH. Na osnovu te baze biće utvrđeno da li i koliko korisnika prima više vrsta socijalne pomoći, te da li imaju osnova za to" pojasnio je Drljača.

Dodao je da je nužna revizija, te da je potrebno obići sve korisnike, ali centri za socijalni rad nemaju za to kapacitete.

"Socijalna davanja moraju se dodeljivati prema stvarnim prihodima građana, a ne na osnovu statusa" naglasio je Drljača.

Ekonomski analitičar, Admir Čavalić, kazao je da trenutno stanje u BiH potvrđuje “Direktorov zakon”. Reč je o zakonu koji je razvio američki ekonomista Aaron Director, prema kojem od socijalnih transfera najmanje koristi imaju ekstremno siromašni.

"Takođe, najsiromašniji, koji dobijaju tih 15 odsto svih socijalnih transfera, jednostavno nisu svesni da mogu dobijati više i da im više, zapravo, i pripada",  pojasnio je Čavalić.

Izvor: Avaz

Komentari / 0

Ostavite komentar