Груевски добио "за длаку", Запад ћути

Владајућа ВМРО-ДПМНЕ дугогодишњег премијера Македоније Николе Груевског освојила је највише гласова на ванредним изборима у тој земљи.

Регион 12.12.2016 | 14:27
Груевски добио "за длаку", Запад ћути
За партију Николе Груевског је гласало 38,06 одсто бирача, док је опозициони лидер Зоран Заев са својом коалицијом окупљеном око СДСМ добио поверење 36,69 одсто бирача.

Разлика између странака двојице љутих ривала износи тек петнаестак хиљада гласова, а пребројавање преосталих бирачких места не би требало да знатније промени слику.

Државна изборна комисија је досад обрадила 99,72 одсто места, а нису пребројани још само поједини гласови из дијаспоре - изборне јединице седам.

И даље се чекају званичне пројекције парламента, који има 120 места, али су прилично успавани македонски медији од јутрос објавили какво ће то Собрање покушати да извуче земљу из дубоке политичке кризе.

Према пројекцији на основу актуелних резултата, ВМРО-ДПМНЕ би требало да има 51 мандат, СДСМ 49 мандата, албанска партија ДУИ 10 мандата, Беса пет мандата, Алијанса за Албанце три и ДПА два мандата.

Како су ВМРО и ДПА у последњих десет година били партнери, највероватније је да ће Груевски имати бар танку већину од 61 посланика у Собрању. Ипак, аналитичари истичу да је ДУИ кључни преговарач у постизборном периоду и да је могуће да се ситуација промени.

Иначе, већ током изборне ноћи је наговештено да би политичка криза могла да потраје, јер су и Груевски и Заев проглашавали победу, а опозиција је чак и прославила тријумф испред зграде македноске владе уз поруку да је "режим Груевског пао за један мандат".

Њихове прогнозе очигледно нису биле тачне, па се атмосфера није подгревала, али јесте важно истаћи да је опозиција однела победу у централним градским општинама.

Додуше, Изборна јединица један, у којој се налази и Скопље, једина је која је припала СДСМ. Све остале, са изузетком западне јединице шест, која је очекивано припала албанским странкама, освојио је Груевски.

"Ово је десета изборна победа за нашу старнку и десети пут заредом да су људи подржали наш програм, визију и тим, као и начин на који желимо да наставимо да радимо", рекао је Груевски.

Веома неизвесни избори у Македонији протекли су мирно, без већих инцидената, а излазност је била историјска - непуних 67 одсто бирача је искористило право гласа.

Занимљиво је да су и у македонским медијима реакције на изборе који су веома значајни за земљу овог јутра релативно млаке, нема много изјава, а све до поднева се нису оглашавали ни европски званичници, који су кумовали њиховом расписивању и који су поручивали да их "будно прате".

Извор: Б92

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

вријеме курве, фукаре и будале

12.12.2016 15:07

На Балкану, онај ко је на власти, ко све контролисе, увијек изборе добије за длаку. Наравно да су прљаве игре у питању.

ОДГОВОРИТЕ