Gruevski dobio "za dlaku", Zapad ćuti

Vladajuća VMRO-DPMNE dugogodišnjeg premijera Makedonije Nikole Gruevskog osvojila je najviše glasova na vanrednim izborima u toj zemlji.

Region 12.12.2016 | 14:27
Gruevski dobio "za dlaku", Zapad ćuti
Za partiju Nikole Gruevskog je glasalo 38,06 odsto birača, dok je opozicioni lider Zoran Zaev sa svojom koalicijom okupljenom oko SDSM dobio poverenje 36,69 odsto birača.

Razlika između stranaka dvojice ljutih rivala iznosi tek petnaestak hiljada glasova, a prebrojavanje preostalih biračkih mesta ne bi trebalo da znatnije promeni sliku.

Državna izborna komisija je dosad obradila 99,72 odsto mesta, a nisu prebrojani još samo pojedini glasovi iz dijaspore - izborne jedinice sedam.

I dalje se čekaju zvanične projekcije parlamenta, koji ima 120 mesta, ali su prilično uspavani makedonski mediji od jutros objavili kakvo će to Sobranje pokušati da izvuče zemlju iz duboke političke krize.

Prema projekciji na osnovu aktuelnih rezultata, VMRO-DPMNE bi trebalo da ima 51 mandat, SDSM 49 mandata, albanska partija DUI 10 mandata, Besa pet mandata, Alijansa za Albance tri i DPA dva mandata.

Kako su VMRO i DPA u poslednjih deset godina bili partneri, najverovatnije je da će Gruevski imati bar tanku većinu od 61 poslanika u Sobranju. Ipak, analitičari ističu da je DUI ključni pregovarač u postizbornom periodu i da je moguće da se situacija promeni.

Inače, već tokom izborne noći je nagovešteno da bi politička kriza mogla da potraje, jer su i Gruevski i Zaev proglašavali pobedu, a opozicija je čak i proslavila trijumf ispred zgrade makednoske vlade uz poruku da je "režim Gruevskog pao za jedan mandat".

Njihove prognoze očigledno nisu bile tačne, pa se atmosfera nije podgrevala, ali jeste važno istaći da je opozicija odnela pobedu u centralnim gradskim opštinama.

Doduše, Izborna jedinica jedan, u kojoj se nalazi i Skoplje, jedina je koja je pripala SDSM. Sve ostale, sa izuzetkom zapadne jedinice šest, koja je očekivano pripala albanskim strankama, osvojio je Gruevski.

"Ovo je deseta izborna pobeda za našu starnku i deseti put zaredom da su ljudi podržali naš program, viziju i tim, kao i način na koji želimo da nastavimo da radimo", rekao je Gruevski.

Veoma neizvesni izbori u Makedoniji protekli su mirno, bez većih incidenata, a izlaznost je bila istorijska - nepunih 67 odsto birača je iskoristilo pravo glasa.

Zanimljivo je da su i u makedonskim medijima reakcije na izbore koji su veoma značajni za zemlju ovog jutra relativno mlake, nema mnogo izjava, a sve do podneva se nisu oglašavali ni evropski zvaničnici, koji su kumovali njihovom raspisivanju i koji su poručivali da ih "budno prate".

Izvor: B92

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

vrijeme kurve, fukare i budale

12.12.2016 15:07

Na Balkanu, onaj ko je na vlasti, ko sve kontrolise, uvijek izbore dobije za dlaku. Naravno da su prljave igre u pitanju.

ODGOVORITE