Они руше вјерске и националне границе

Млади у Козарској Дубици имају много проблема, али ту смо да једни другима помажемо. Само уједињени и с вером у боље сутра можемо постићи много, речи су којима Миранда Тадић Стојаковић (25) започиње причу о важности заједничког рада омладине.

Босна и Херцеговина 12.12.2016 | 09:55
Они руше вјерске и националне границе
Апсолвентица је на мастер студију на Факултету политичких наука у Бањалуци, али срцем и радом везана за Дубицу. Као и њени вршњаци, жели да пружи свој допринос побољшању живота младих у родном крају. Зато се укључила у рад недавно основаног Удружења младих „Фокус“, које окупља младе различитих националности и вероисповијести, пише Ал Јазеера.

"Оно што је најбитније јесте да наше Удружење не познаје и не признаје никакве економске, верске, политичке нити друге границе. Наше удружење омогућава боље развијање односа међу омладином, јер се млади овде договарају, комуницирају, предлажу идеје једни другима и на тај начин спроводе бројне акције, које наилазе само на похвале и позитивне реакције" истиче Миранда.

Афирмација и помоћ младима Дубице

Удружење младих „Фокус“ из Козарске Дубице је са радом почело протеклог месеца, са циљем афирмације и укључивања младих у друштвени живот Дубице са посебним фокусом на активности које ће промовисати хуманитарни рад, борбу против свих облика дискриминације и укључивање младих у процесе одлучивања.

Главни разлози оснивања Удружења су тежак положај младих у Дубици, мањак перспективе, те да све већи број људи напушта овај градић. Према незваничним подацима, у протеклих неколико година, из Дубице је отишло између 300 и 500 породица свих националности. Најчешће су млади на излазним вратима. Црну статистику потврђују и подаци из дубичке основне школе, где је и у овој школској години смањен број ученика.

"Један од највећих проблема младих људи у Дубици су и општа неинформисаност и пасивност. Већина младих људи сматра да им је образовање које стичу у школи довољно, па самим тим ни не обраћају пажњу на значај неформалног образовања. Проблем представља и недостатак стручног кадра који би младима скренуо пажњу на значај омладинског активизма. Такође, за групу младих људи који су заинтересовани и имају жељу за напретком и активизмом, проблем представља недостатак прилика што је последица тога што омладинска политика у Дубици скоро да и не постоји" сматра Исидора Миљатовић (18), ученица четвртог разреда дубичке Гимназије, и секретар „Фокуса“.

Према њеним речима, да би се спречио одлазак младих људи из Козарске Дубице или се барем тај број смањио треба порадити на омладинској политици која младима сада не омогућује скоро никакве прилике.

Велики број младих одлази због проблема незапослености, и иако је то генерални проблем наше општине сматра да би се младим људима требали обезбедити неки од послова који су младима у иностранству доступни. Ту до изражаја долази улога „Фокуса“, јер Удружење омогућава укључење младих у бројне акције, стицање искуства, упознавање нових људи, те прилику за хонорарни и стални ангажман.

Млади помажу угроженима

Удружење младих „Фокус“ ће формално почети са радом 18. јануара 2017., када се оконча започети процес регистрације код Суда у Бањалуци, али без обзира на то већ су успешно спроведене прве акције удружења. Оба пута се радило о хуманитарним акцијама с циље помоћи социјално угроженом становништву. Прва акција је била уручење прехрамбених пакета, укупне вредности 725 КМ, за шест најугроженијих породица које су одабране уз консултације са Центром за социјални рад Козарска Дубица.

Приликом одабира породица вођено рачуна о заступљености свих конститутивних народа који живе на подручју општине, те националних мањина. Ова акција је спроведена уз помоћ предузетника Зорана Синкића. Друга акција је била помоћ Народној кухињи Живот која се брине о преко 70 корисника свих националности. Волонтери „Фокуса“ су уручили том приликом донацију у прехрамбеним артиклима од 100 килограма кромпира, 30 килограма граха и 30 кесица макарона.

"Нисмо хтели чекати са акцијама јер имамо пуно планова, али и пуно људи којима требамо и можемо помоћи. Ту смо да помажемо нашим грађанима, омладини и деци, желимо им свима помоћи колико будемо у могућности, наравно не гледајући на националну припадност. Сматрамо да не треба живети у прошлости, већ у садашњости покушати урадити колико можемо да нам свима буде боље" истакао је Недим Кривдиц (23), студент информатике и председник Удружења младих „Фокус“.

Извор: Ал Јазеера
Фото: Ал Јазеера

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

бск

12.12.2016 09:00

Дај матерети ово је бајка погледај само позадине инфра структуре цекај да добију струју купе Радио па тв па цују ове насе политицаре ,славује, ту се одмах Радја љубав до м,,а

ОДГОВОРИТЕ
Name

Србин

12.12.2016 10:07

Ако те Ал Јазира хвали, треба добро да се запитас...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре.Србин

12.12.2016 10:46

Сто ти све негатино гледас и коментарисес

Name

Србин

12.12.2016 12:02

Гдје оваква ситуација у Федерацији? Ах да тамо су Срби истријебљени, а убице узивају слободу и пензије, постхумно це добити називе Тргова и Улица, а када неко упита засто та болест, оправдање це бити па нису никада осудјени сто знаци да су невини. Хитлер би био поносан на Сарајево, не колико је Бил Клинтон, али ту негдје.