Напад у Истанбулу: 38 мртвих, 166 рањених

Две јаке експлозије одјекнуле су синоћ у Истанбулу у близини стадиона фудбалског клуба Бешикташ, преносе светски медији.

Свијет 11.12.2016 | 13:42
Напад у Истанбулу: 38 мртвих, 166 рањених
Најмање 38 људи је погинуло, а 166 рањено, саопштио је турски министар унутрашњих послова Сулејман Сојлу. Он је рекао да су мета напада били полицајци а да су сви сем двоје погинулих били припадници полиције.

Убијен је и члан управе турског клуба Вефа Каракурду.

Први напад се догодио аутомобилом на полицијски аутобус испред стадиона Бешикташа, а други је гнусни чин бомбаша самоубице који се разнео међу полицајцима у оближњем парку Мацка, само 45 секунди раније.

Напад је, очигледно, био синхронизован, тако да припадници закона нису имали много времена да реагују.



Мета напада су били полицајци, то су све били припадници интервентне полиције која је обезбеђивала меч између Бешикташа и Бурсе.



"Ради се о нападу који је циљао припаднике полиције", рекао је заменик турског премијера Нуман Куртулмус.

До сада је ухваћено десет особа, јер се повезују са терористичким актом за који нико није преузео одговорност, али Куртулмус сумња да иза њега може да стоји Радничка странка Курдистана, јер истрага иде ка томе.



Турска је данас прогласила дан жалости, а председник Тајип Ердоган је отказао посету Киргистану. Премијер Бинали Јилдирим наредио је да се заставе спусте на пола копља.



Министар унутрашњих послова Сулејман Солу изјавио је да је мета експлозије аутомобила бомбе био аутобус с припадницима интервентне полицијске јединице распоређене због утакмице.



ПУТИН УПУТИО ИЗРАЗЕ САУЧЕШЋА ЕРДОГАНУ

Руски председник Владимир Путин упутио је изразе саучешћа турском колеги Реџепу Тајипу Ердоану као и породицама жртава терористичког напада у Истанбулу, док је повређенима пожелио брз опоравак.

Путин је изразио уверење да ће починиоци бити кажњени, саопштено је из прес службе Кремља.

"Председник Русије снажно је осудио овај окрутни и цинични злочин и изразио уверење да ће починиоци и организатори бити кажњени.

Председник је и овом приликом нагласио да ова трагедија потврђује неопходност заједничких напора у циљу борбе против тероризма", наводи се у саопштењу, пренио је "Спутњик".

МЕЂУ СТРАДАЛИМ НЕМА ДРЖАВЉАНА БиХ


Конзул БиХ у Истанбулу Ади Дурмић потврдио је да је ситуација у Истанбулу мирна након синоћњег терористичког напада у којем није било страдалих држављана БиХ.

''У граду борави председник, премијер и остали чланови турске владе јер је организиран последњи испраћај за убијене полицајце. Такође, током дана одржавају се и протесне шетње'', истакао је Дурмић.

НЕОПХОДНА ЗАЈЕДНИЧКА БОРБА ПРОТИВ ТЕРОРИЗМА


Предсједавајући Предсједништва БиХ Младен Иванић, у телеграму саучешћа турском предсједнику Реџепу Тајипу Ердогану поводом терористичких напада у Истанбулу, истакао је да је неопходна заједничка борба против тероризма.

Изразивши жаљење због великог броја страдалих у нападима који су се синоћ догодили у близини стадиона фудбалског клуба "Бешикташ", Иванић је истакао да тероризам и екстремизам представљају глобалну пријетњу по безбједност.

Он је поручио да је због тога против ове пошасти савременог доба неопходна заједничка борба, саопштено је из Предсједништва БиХ.

Извор: Агенције
Фото: АП/Тwиттер

Коментари / 15

Оставите коментар
Name

Хасим Куцук Хоки

10.12.2016 20:31

Субота. Свадбе.Ста цес ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

реалан

11.12.2016 09:49

За Хасима.субота свадбе дабогда теби у куци и породици била оваква свадба.овдје су невини полицајци страдали.и то од курда терориста

Name

ре реалан

11.12.2016 10:18

Курди нису терористи већ борци за право на живот, 30 милиона својих сународника. Уосталом бирају легитимне војне циљеве.

Name

11.12.2016 12:47

Бирају легитимне војне циљеве,по теби је сада у БиХ било гдје убијес 100 полицајаца и правдас се тоје легитиман војни циљ.По теби је и онај момак сто је убио у Зворнику два полицајца није терориста,вец херој напао легитиман војни циљ.Или у Русији када Чечени убију полицајца јер и то легитиман војни циљ и они се боре за свој народ и права?

Name

зумба

10.12.2016 20:56

Треба курде транспортоват у Америку

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драган

10.12.2016 21:20

Треба Курдима дати државу. А ти да си могао кога протерати не би кмечао "Хелп Босниа!".

Name

Тупане

10.12.2016 21:24

Курда има око 30 милиона,а немају своју дрзаву.

Name

ЉУДСКА ПРАВА

10.12.2016 21:53

МОЈ ЗУМБА ,ТРЕБА КУРДИМА ДАТИ ЉУДСКА ПРАВА

Name

Резумба

10.12.2016 22:32

Идиоте јеси размисљао да мало зарадис лоја,дјеца су ти гладна.Остави се телофона и у рудник на рад.

Name

Ало ало

11.12.2016 01:58

Засто у Америку?

Name

Кики

11.12.2016 09:36

Ово није добро. Прелице једна кап.

ОДГОВОРИТЕ
Name

камелеон

11.12.2016 10:06

Због наглог ''примицања'' Русији, Турска ће и даље бити мета ''великом брату''.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зеро

11.12.2016 12:13

Цуди ме да јос нико није констатово да је ово све Ердоган настимао. Јер ускоро це напасти курде у Сирији. Ја сам кокице и пиво припремио.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дуро

11.12.2016 15:43

У оваквим моментима цовјек мора бити на страни невиних зртава, унесрецених и показати солидарност са њима. Нисам злурад цовјек, вака врста зла, била сваком далеко. Али, акао знамо како се Турска или боље рецено њен предсједник понаса према милионима Курда у Турској, којима не дозвољава никаква права, а камо ли аутономију, онда све ово не цуди. Присјетимо се како се здусно залагао за одцепљања Косова. Како се понаса у слуцају Кипра и слицно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Асад

11.12.2016 16:59

Васем коментару ниста ненедостаје. Права ријец на право мјесто. Кад казе једна наса познаница која је побјегла из Турске да јој је отац рекао сто даље од Турака то сасвим довољно говори какво је стање у Турској.Како реце висе од катастрофе.