Napad u Istanbulu: 38 mrtvih, 166 ranjenih

Dve jake eksplozije odjeknule su sinoć u Istanbulu u blizini stadiona fudbalskog kluba Bešiktaš, prenose svetski mediji.

Svijet 11.12.2016 | 13:42
Napad u Istanbulu: 38 mrtvih, 166 ranjenih
Najmanje 38 ljudi je poginulo, a 166 ranjeno, saopštio je turski ministar unutrašnjih poslova Sulejman Sojlu. On je rekao da su meta napada bili policajci a da su svi sem dvoje poginulih bili pripadnici policije.

Ubijen je i član uprave turskog kluba Vefa Karakurdu.

Prvi napad se dogodio automobilom na policijski autobus ispred stadiona Bešiktaša, a drugi je gnusni čin bombaša samoubice koji se razneo među policajcima u obližnjem parku Macka, samo 45 sekundi ranije.

Napad je, očigledno, bio sinhronizovan, tako da pripadnici zakona nisu imali mnogo vremena da reaguju.



Meta napada su bili policajci, to su sve bili pripadnici interventne policije koja je obezbeđivala meč između Bešiktaša i Burse.



"Radi se o napadu koji je ciljao pripadnike policije", rekao je zamenik turskog premijera Numan Kurtulmus.

Do sada je uhvaćeno deset osoba, jer se povezuju sa terorističkim aktom za koji niko nije preuzeo odgovornost, ali Kurtulmus sumnja da iza njega može da stoji Radnička stranka Kurdistana, jer istraga ide ka tome.



Turska je danas proglasila dan žalosti, a predsednik Tajip Erdogan je otkazao posetu Kirgistanu. Premijer Binali Jildirim naredio je da se zastave spuste na pola koplja.



Ministar unutrašnjih poslova Sulejman Solu izjavio je da je meta eksplozije automobila bombe bio autobus s pripadnicima interventne policijske jedinice raspoređene zbog utakmice.



PUTIN UPUTIO IZRAZE SAUČEŠĆA ERDOGANU

Ruski predsednik Vladimir Putin uputio je izraze saučešća turskom kolegi Redžepu Tajipu Erdoanu kao i porodicama žrtava terorističkog napada u Istanbulu, dok je povređenima poželio brz oporavak.

Putin je izrazio uverenje da će počinioci biti kažnjeni, saopšteno je iz pres službe Kremlja.

"Predsednik Rusije snažno je osudio ovaj okrutni i cinični zločin i izrazio uverenje da će počinioci i organizatori biti kažnjeni.

Predsednik je i ovom prilikom naglasio da ova tragedija potvrđuje neophodnost zajedničkih napora u cilju borbe protiv terorizma", navodi se u saopštenju, prenio je "Sputnjik".

MEĐU STRADALIM NEMA DRŽAVLJANA BiH


Konzul BiH u Istanbulu Adi Durmić potvrdio je da je situacija u Istanbulu mirna nakon sinoćnjeg terorističkog napada u kojem nije bilo stradalih državljana BiH.

''U gradu boravi predsednik, premijer i ostali članovi turske vlade jer je organiziran poslednji ispraćaj za ubijene policajce. Takođe, tokom dana održavaju se i protesne šetnje'', istakao je Durmić.

NEOPHODNA ZAJEDNIČKA BORBA PROTIV TERORIZMA


Predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić, u telegramu saučešća turskom predsjedniku Redžepu Tajipu Erdoganu povodom terorističkih napada u Istanbulu, istakao je da je neophodna zajednička borba protiv terorizma.

Izrazivši žaljenje zbog velikog broja stradalih u napadima koji su se sinoć dogodili u blizini stadiona fudbalskog kluba "Bešiktaš", Ivanić je istakao da terorizam i ekstremizam predstavljaju globalnu prijetnju po bezbjednost.

On je poručio da je zbog toga protiv ove pošasti savremenog doba neophodna zajednička borba, saopšteno je iz Predsjedništva BiH.

Izvor: Agencije
Foto: AP/Twitter

Komentari / 15

Ostavite komentar
Name

Hasim Kucuk Hoki

10.12.2016 20:31

Subota. Svadbe.Sta ces ?

ODGOVORITE
Name

realan

11.12.2016 09:49

Za Hasima.subota svadbe dabogda tebi u kuci i porodici bila ovakva svadba.ovdje su nevini policajci stradali.i to od kurda terorista

Name

re realan

11.12.2016 10:18

Kurdi nisu teroristi već borci za pravo na život, 30 miliona svojih sunarodnika. Uostalom biraju legitimne vojne ciljeve.

Name

Yu

11.12.2016 12:47

Biraju legitimne vojne ciljeve,po tebi je sada u BiH bilo gdje ubijes 100 policajaca i pravdas se toje legitiman vojni cilj.Po tebi je i onaj momak sto je ubio u Zvorniku dva policajca nije terorista,vec heroj napao legitiman vojni cilj.Ili u Rusiji kada Čečeni ubiju policajca jer i to legitiman vojni cilj i oni se bore za svoj narod i prava?

Name

zumba

10.12.2016 20:56

Treba kurde transportovat u Ameriku

ODGOVORITE
Name

Dragan

10.12.2016 21:20

Treba Kurdima dati državu. A ti da si mogao koga proterati ne bi kmečao "Help Bosnia!".

Name

Tupane

10.12.2016 21:24

Kurda ima oko 30 miliona,a nemaju svoju drzavu.

Name

LJUDSKA PRAVA

10.12.2016 21:53

MOJ ZUMBA ,TREBA KURDIMA DATI LJUDSKA PRAVA

Name

Rezumba

10.12.2016 22:32

Idiote jesi razmisljao da malo zaradis loja,djeca su ti gladna.Ostavi se telofona i u rudnik na rad.

Name

Alo alo

11.12.2016 01:58

Zasto u Ameriku?

Name

Kiki

11.12.2016 09:36

Ovo nije dobro. Prelice jedna kap.

ODGOVORITE
Name

kameleon

11.12.2016 10:06

Zbog naglog ''primicanja'' Rusiji, Turska će i dalje biti meta ''velikom bratu''.

ODGOVORITE
Name

Zero

11.12.2016 12:13

Cudi me da jos niko nije konstatovo da je ovo sve Erdogan nastimao. Jer uskoro ce napasti kurde u Siriji. Ja sam kokice i pivo pripremio.

ODGOVORITE
Name

Duro

11.12.2016 15:43

U ovakvim momentima covjek mora biti na strani nevinih zrtava, unesrecenih i pokazati solidarnost sa njima. Nisam zlurad covjek, vaka vrsta zla, bila svakom daleko. Ali, akao znamo kako se Turska ili bolje receno njen predsjednik ponasa prema milionima Kurda u Turskoj, kojima ne dozvoljava nikakva prava, a kamo li autonomiju, onda sve ovo ne cudi. Prisjetimo se kako se zdusno zalagao za odcepljanja Kosova. Kako se ponasa u slucaju Kipra i slicno.

ODGOVORITE
Name

Asad

11.12.2016 16:59

Vasem komentaru nista nenedostaje. Prava rijec na pravo mjesto. Kad kaze jedna nasa poznanica koja je pobjegla iz Turske da joj je otac rekao sto dalje od Turaka to sasvim dovoljno govori kakvo je stanje u Turskoj.Kako rece vise od katastrofe.