Док се не пронађу жртве - злочинци ће остати некажњени

Десети децембар, Међународни дан људских права, у Брчком је обиљежило засиједање Регионалне координације удружења породица несталих на тлу бивше Југославије.

Регион 10.12.2016 | 20:47
Док се не пронађу жртве - злочинци ће остати некажњени
У разговору о процесу тражења и правима породица несталих учествовали су чланови савеза и удружења из Србије, БиХ, Хрватске и Косова и Метохије, делегације Међународног Црвеног крста из  Сарајева, Београда и Приштине и представници Међународне комисије за нестала лица у БиХ.

Регионална координација 18 савеза и удружења породица несталих на тлу бивше Југославије, уједињених у заједничкој трагедији, упутили су и овај пут нови апел јавности и одговорним представницима власти и међународних организација укључених у овај процес на Балкану, да чине више како би, речено је, и душе мртвих и њихових потомака пронашле мир.

„Ми нећемо одустати у потрази за правдом и истином која је, с оваквим односом надлежних и целокупне јавности, након 25 година наших нада и наше боли, све даље од коначног циља: достојно сахранити наше најближе и вратити им име и презиме а починиоце злочина извести пред судове", казала је предсједавајућа Регионалне координације Олгица Божанић.

Процес тражења и идентификације око 11.000 несталих из БиХ, Србије, Црне Горе, Хрватске и Косова и Метохије, оптерећен је опструкцијама званичних институција и органа власти јер, речено је на састанку у Брчком, док се не пронађу жртве - злочинци ће остати некажњени.

„Сведоци смо да се политика више пута умешала у овај процес. Након ексхумација и идентификација пронађених посмртних остатака логично је да следи потрага за извршиоцима злочина и лицима која су скривала локације или премијештала гробнице, итд, а то – очито је – многима у власти и око ње, никако не одговора", појаснила је Божанићева.

Она је додала да Координација удружења породица несталих на тлу бивше Југославије приводи крају јединствену регионалну листу  лица за којима се још увијек трага и уз захтјев за деполитизацију процеса позвала све институције и грађане да, како је рекла „помогну завршетак овог за породице несталих ужасно тешког и болног времена".



БН телевизија

Коментари / 0

Оставите коментар