Dok se ne pronađu žrtve - zločinci će ostati nekažnjeni

Deseti decembar, Međunarodni dan ljudskih prava, u Brčkom je obilježilo zasijedanje Regionalne koordinacije udruženja porodica nestalih na tlu bivše Jugoslavije.

Region 10.12.2016 | 20:47
Dok se ne pronađu žrtve - zločinci će ostati nekažnjeni
U razgovoru o procesu traženja i pravima porodica nestalih učestvovali su članovi saveza i udruženja iz Srbije, BiH, Hrvatske i Kosova i Metohije, delegacije Međunarodnog Crvenog krsta iz  Sarajeva, Beograda i Prištine i predstavnici Međunarodne komisije za nestala lica u BiH.

Regionalna koordinacija 18 saveza i udruženja porodica nestalih na tlu bivše Jugoslavije, ujedinjenih u zajedničkoj tragediji, uputili su i ovaj put novi apel javnosti i odgovornim predstavnicima vlasti i međunarodnih organizacija uključenih u ovaj proces na Balkanu, da čine više kako bi, rečeno je, i duše mrtvih i njihovih potomaka pronašle mir.

„Mi nećemo odustati u potrazi za pravdom i istinom koja je, s ovakvim odnosom nadležnih i celokupne javnosti, nakon 25 godina naših nada i naše boli, sve dalje od konačnog cilja: dostojno sahraniti naše najbliže i vratiti im ime i prezime a počinioce zločina izvesti pred sudove", kazala je predsjedavajuća Regionalne koordinacije Olgica Božanić.

Proces traženja i identifikacije oko 11.000 nestalih iz BiH, Srbije, Crne Gore, Hrvatske i Kosova i Metohije, opterećen je opstrukcijama zvaničnih institucija i organa vlasti jer, rečeno je na sastanku u Brčkom, dok se ne pronađu žrtve - zločinci će ostati nekažnjeni.

„Svedoci smo da se politika više puta umešala u ovaj proces. Nakon ekshumacija i identifikacija pronađenih posmrtnih ostataka logično je da sledi potraga za izvršiocima zločina i licima koja su skrivala lokacije ili premiještala grobnice, itd, a to – očito je – mnogima u vlasti i oko nje, nikako ne odgovora", pojasnila je Božanićeva.

Ona je dodala da Koordinacija udruženja porodica nestalih na tlu bivše Jugoslavije privodi kraju jedinstvenu regionalnu listu  lica za kojima se još uvijek traga i uz zahtjev za depolitizaciju procesa pozvala sve institucije i građane da, kako je rekla „pomognu završetak ovog za porodice nestalih užasno teškog i bolnog vremena".



BN televizija

Komentari / 0

Ostavite komentar