Само сродничке трансплантације у РС

Док Федерација БиХ крупним корацима граби у правцу унапређења трансплантације органа, Република Српска углавном тапка у месту.

Босна и Херцеговина 10.12.2016 | 14:40
Само сродничке трансплантације у РС
У РС се, наиме, органи и даље пресађују искључиво са живог донора, док у ФБиХ кадаверичне трансплантације узимају све више маха, што је велика предност како за пацијенте, тако и за цео здравствени систем.

Прво пресађивање органа са мртве особе у овом ентитету урађено је 2006. године, а до данас је обављено више од 50 оваквих трансплантација јетре, бубрега и рожњаче.

Ако се у обзир узме чињеница да трансплантација јетре у иностранству кошта и до 200.000 КМ, јасно је колика је предност обављања ових операција у домаћим болницама.

С друге стране, ФБиХ је на прагу потписивања протокола о сарадњи са Хрватском, након чега ће њени грађани бити укључени на листу чекања ове државе, односно листу Еуротранспланта – међународне мреже за размену органа.



На овај начин ће им бити осигуране услуге трансплантацијских захвата за јетру и срце, у изузетним ситуацијама и за бубрег, док ће и сами бити у обавези да дарују органе које буду завештали њихови дароватељи.

У Министарству здравља РС признају да, тренутно, здравствени систем Српске није у могућности да испуни све услове који су прописани за приступање у Еуротрансплант мрежи, с обзиром на то да се код нас раде само трансплантације са живог донора.

"За формирање базе података о примаоцима људских органа, те формирање Јединственог регистра давалаца који су за живота дали писани пристанак о даривању, потребно је формирати Координациони центар. Оснивање овог центра је изузетно сложен посао, с обзиром на озбиљност и комплексност самог поступка трансплантација органа са умрлог донора, али и потребе ангажовања великог броја стручњака из те области", кажу у овом министарству.

Фонд здравственог осигурања РС лане је одобрио две трансплантације у иностранству - бубрега и панкреаса у Падови, за што је плаћено 168.000, те трансплантацију коштане сржи у Загребу која је коштала 179.000 КМ.

Прошле године у Србији је урађена једна трансплантација коштане сржи и шесттрансплантација матичних ћелија.

С друге стране, у Универзитетском клиничком центру РС до сада су урађене 24 трансплантације бубрега, саопштили су из ресорног министарства.

Извор: Блиц.рс

Коментари / 0

Оставите коментар