Samo srodničke transplantacije u RS

Dok Federacija BiH krupnim koracima grabi u pravcu unapređenja transplantacije organa, Republika Srpska uglavnom tapka u mestu.

Bosna i Hercegovina 10.12.2016 | 14:40
Samo srodničke transplantacije u RS
U RS se, naime, organi i dalje presađuju isključivo sa živog donora, dok u FBiH kadaverične transplantacije uzimaju sve više maha, što je velika prednost kako za pacijente, tako i za ceo zdravstveni sistem.

Prvo presađivanje organa sa mrtve osobe u ovom entitetu urađeno je 2006. godine, a do danas je obavljeno više od 50 ovakvih transplantacija jetre, bubrega i rožnjače.

Ako se u obzir uzme činjenica da transplantacija jetre u inostranstvu košta i do 200.000 KM, jasno je kolika je prednost obavljanja ovih operacija u domaćim bolnicama.

S druge strane, FBiH je na pragu potpisivanja protokola o saradnji sa Hrvatskom, nakon čega će njeni građani biti uključeni na listu čekanja ove države, odnosno listu Eurotransplanta – međunarodne mreže za razmenu organa.



Na ovaj način će im biti osigurane usluge transplantacijskih zahvata za jetru i srce, u izuzetnim situacijama i za bubreg, dok će i sami biti u obavezi da daruju organe koje budu zaveštali njihovi darovatelji.

U Ministarstvu zdravlja RS priznaju da, trenutno, zdravstveni sistem Srpske nije u mogućnosti da ispuni sve uslove koji su propisani za pristupanje u Eurotransplant mreži, s obzirom na to da se kod nas rade samo transplantacije sa živog donora.

"Za formiranje baze podataka o primaocima ljudskih organa, te formiranje Jedinstvenog registra davalaca koji su za života dali pisani pristanak o darivanju, potrebno je formirati Koordinacioni centar. Osnivanje ovog centra je izuzetno složen posao, s obzirom na ozbiljnost i kompleksnost samog postupka transplantacija organa sa umrlog donora, ali i potrebe angažovanja velikog broja stručnjaka iz te oblasti", kažu u ovom ministarstvu.

Fond zdravstvenog osiguranja RS lane je odobrio dve transplantacije u inostranstvu - bubrega i pankreasa u Padovi, za što je plaćeno 168.000, te transplantaciju koštane srži u Zagrebu koja je koštala 179.000 KM.

Prošle godine u Srbiji je urađena jedna transplantacija koštane srži i šesttransplantacija matičnih ćelija.

S druge strane, u Univerzitetskom kliničkom centru RS do sada su urađene 24 transplantacije bubrega, saopštili su iz resornog ministarstva.

Izvor: Blic.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar