"Очекујем јасну осуду хрватских званичника"

Предсједник Српског народног вијећа /СНВ/ у Хрватској Милорад Пуповац рекао је да очекује јасну реакцију и осуду хрватских званичника због учесталог величања усташког режима и његових симбола у тој земљи.

Регион 10.12.2016 | 10:45
"Очекујем јасну осуду хрватских званичника"
Пуповац је поводом пријетњи смрћу које су му упућене, као и поводом исписивања усташког поздрава "за дом спремни" поред његовог имена на просторијама СНВ, изјавио да очекује реаговање од полиције којој је тај случај пријављен.

"Од надлежних још нема реакције. Уз толико група и појединаца који нас поздрављају са 'За дом спремни', а које власти толеришу, па, нажалост, и наши партнери из Владе, ми очигледно морамо бити спремни на све то", рекао је Пуповац за Радио-телевизију Србије.

Поводом приједлога хрватског премијера да се образује комисија која би се бавила тоталитарним режимима, као одговор на фашистичке симболе на стратишту какво је Јасеновац, Пуповац је истакао да он очекује да такве појаве одмах буду јасно осуђене.

"Питања која премијер жели рјешавати и за која му треба времена, о томе смо спремни разговарати, али очекујемо јасну осуду о томе да у јасеновачком комплексу, у мјесту гдје је био логор 'Кожара', и у којем је данас истакнута табла са усташким поздравом 'За дом спремни', очекујемо јасну осуду", рекао је Пуповац.

Он је истакао да је обавеза предсједника Хрватске Колинде Грабар Китаровић да штити хрватски Устав и његове темељне вриједности од којих је једна "и антифашизам на који је насрнуто у Јасеновцу".

"Кривични закон Хрватске јасно каже да је забрањено и кажњиво вријеђање жртава геноцида, а са друге стране њена уставна обавеза сасвим сигурно није да подилази ниским страстима и предсрасудама појединаца који подучавају дјецу дискриминацији и стереотипима, па и мржњи према другима и другачијим било да је ријеч о народима или државама, у овом случају Србије и компаније која своје производе извози из Србије у Хрватску", додао је Пуповац.

Он сматра да афера "чоколадица" представља несвакидашњи чин који продубљује ионако не баш добре односе Србије и Хрватске када је ријеч о политичкој димензији.

"Промјене због којих смо и подржали Владу видимо и ситуација се генерално смирује, али Влада очигледно није очекивала да ће авети прошлости искочити иза првог ћошка. Влада треба да пронађе начин како да се носи са тим и како да реагује. Ми очекујемо одлучност, реакције у складу са Уставом, са законима и у складу са европским вриједностима", рекао је Пуповац.

Он је поручио да толеранције према онима који величају фашистичке режиме и који вријеђају жртве геноцида и ратних злочина не би смјело бити нигдје па ни у Хрватској нити од Владе коју СНВ подржава.

Извор: Агенције/РТС

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Књин

10.12.2016 11:15

Ста на све то казу ЕУ званицници?

ОДГОВОРИТЕ