"Očekujem jasnu osudu hrvatskih zvaničnika"

Predsjednik Srpskog narodnog vijeća /SNV/ u Hrvatskoj Milorad Pupovac rekao je da očekuje jasnu reakciju i osudu hrvatskih zvaničnika zbog učestalog veličanja ustaškog režima i njegovih simbola u toj zemlji.

Region 10.12.2016 | 10:45
"Očekujem jasnu osudu hrvatskih zvaničnika"
Pupovac je povodom prijetnji smrću koje su mu upućene, kao i povodom ispisivanja ustaškog pozdrava "za dom spremni" pored njegovog imena na prostorijama SNV, izjavio da očekuje reagovanje od policije kojoj je taj slučaj prijavljen.

"Od nadležnih još nema reakcije. Uz toliko grupa i pojedinaca koji nas pozdravljaju sa 'Za dom spremni', a koje vlasti tolerišu, pa, nažalost, i naši partneri iz Vlade, mi očigledno moramo biti spremni na sve to", rekao je Pupovac za Radio-televiziju Srbije.

Povodom prijedloga hrvatskog premijera da se obrazuje komisija koja bi se bavila totalitarnim režimima, kao odgovor na fašističke simbole na stratištu kakvo je Jasenovac, Pupovac je istakao da on očekuje da takve pojave odmah budu jasno osuđene.

"Pitanja koja premijer želi rješavati i za koja mu treba vremena, o tome smo spremni razgovarati, ali očekujemo jasnu osudu o tome da u jasenovačkom kompleksu, u mjestu gdje je bio logor 'Kožara', i u kojem je danas istaknuta tabla sa ustaškim pozdravom 'Za dom spremni', očekujemo jasnu osudu", rekao je Pupovac.

On je istakao da je obaveza predsjednika Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović da štiti hrvatski Ustav i njegove temeljne vrijednosti od kojih je jedna "i antifašizam na koji je nasrnuto u Jasenovcu".

"Krivični zakon Hrvatske jasno kaže da je zabranjeno i kažnjivo vrijeđanje žrtava genocida, a sa druge strane njena ustavna obaveza sasvim sigurno nije da podilazi niskim strastima i predsrasudama pojedinaca koji podučavaju djecu diskriminaciji i stereotipima, pa i mržnji prema drugima i drugačijim bilo da je riječ o narodima ili državama, u ovom slučaju Srbije i kompanije koja svoje proizvode izvozi iz Srbije u Hrvatsku", dodao je Pupovac.

On smatra da afera "čokoladica" predstavlja nesvakidašnji čin koji produbljuje ionako ne baš dobre odnose Srbije i Hrvatske kada je riječ o političkoj dimenziji.

"Promjene zbog kojih smo i podržali Vladu vidimo i situacija se generalno smiruje, ali Vlada očigledno nije očekivala da će aveti prošlosti iskočiti iza prvog ćoška. Vlada treba da pronađe način kako da se nosi sa tim i kako da reaguje. Mi očekujemo odlučnost, reakcije u skladu sa Ustavom, sa zakonima i u skladu sa evropskim vrijednostima", rekao je Pupovac.

On je poručio da tolerancije prema onima koji veličaju fašističke režime i koji vrijeđaju žrtve genocida i ratnih zločina ne bi smjelo biti nigdje pa ni u Hrvatskoj niti od Vlade koju SNV podržava.

Izvor: Agencije/RTS

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Knjin

10.12.2016 11:15

Sta na sve to kazu EU zvanicnici?

ODGOVORITE