У БиХ годишње нестане хиљаду аутомобила

Полицијске агенције у БиХ годинама кубуре с ауто-мафијом. У већини балканских држава власници возила немају скупу полису осигурања, па је крађа возила за власника у највећем броју случајева трагедија.

Босна и Херцеговина 10.12.2016 | 09:52
У БиХ годишње нестане хиљаду аутомобила
Излажући се најгорим ризицима, они сами крећу у потрагу, спремни да исплате откуп, преноси Аваз.ба. Обично власнику зазвони телефон, а с друге стране глас каже: “Ако хоћеш ауто назад, спреми паре.”

У БиХ годишње нестане више од хиљаду возила, што је, у просјеку, најмање два аута дневно. Са 150.000 регистрованих возила и скоро 70.000 аутомобила у транзиту, подручје Сарајева је шведски сто за домаће банде, међу којима су најпознатије паљанска и соколачка. Они су повезани са екипама из Србије и Црне Горе, гдје углавном завршавају украдена возила.

Краду аутомобиле за које имају потребну опрему, односно декодере, те ауте које ће, једноставно, продати по нижој цени или, пак, раставити у делове. Радећи на разбијању оваквих група, у Сарајеву су проведене полицијске акције “Камен”, “Кум” и “Требевић”.

Међутим, након извесног времена проведеног у затворима, поједини су се поново нашли на слободи, а створиле су се и нове групе. То је резултирало новим крађама аутомобила, и то оних скупоцених.

Фрапантна је чињеница да је осам милијарди евра годишња зарада аутомафије у Европи. Подаци Европола и Интерпола наводе на закључак да се годишње на том подручју украде скоро 1.200.000 возила.

Ријеч је о једном од најуноснијих послова криминалних група, које су дио међународног ланца. Интерпол тренутно трага за скоро 7,4 милиона возила, а лани је на глобалном нивоу пронађено скоро 123.000 украдених аута.

Савјети из полиције:

1. Када напуштате возило, па било то и накратко, угасите мотор, извуците кључ из контакт-браве, закључајте возило и не остављајте документе.

2. Поставите додатну заштитну браву за управљач или полугу за његову блокаду.

3. Уградите алармни уређај и електронску блокаду мотора (скривени прекидач струјног круга).

4. Уградите полуге за блокирање мјењача, папучице, кочнице и квачила.

5. Затворите помоћни кров и прозоре.

6. Не остављајте возило у замраченом и пустом мјесту дуже време без надзора.

7. У случају нестанка браве и уоченог оштећења браве, обавијестите полицију, а након тога, промјените браву и возило премјестите на сигурније место.

8. Кад надгледате своје возило, погледајте и комшијино.

Извор: Аваз.ба

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

полисмен Н1

10.12.2016 09:58

Кад имате инспекторе са беби дипломама за педагогију ста це они ба открити или расвијетлити али битно је звање инспектор а не рад.... нико због нерада није одговарао вец због рада.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Асад

10.12.2016 10:25

Сву стету би требао исплацивати из полицијског фонда за плате.Кад полиција неприми плату ондацесе питати засто???? Није Проблем криминал вец полиција која ниста неради или ради против закона. Неопходно је велико цисцење полиције и политицара.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јос један савјет

10.12.2016 11:26

Монтирајте експлозивну направу у васе возило. Кад провјерите да возило није однио паук, активирајте направу даљинским управљацем.

ОДГОВОРИТЕ