U BiH godišnje nestane hiljadu automobila

Policijske agencije u BiH godinama kubure s auto-mafijom. U većini balkanskih država vlasnici vozila nemaju skupu polisu osiguranja, pa je krađa vozila za vlasnika u najvećem broju slučajeva tragedija.

Bosna i Hercegovina 10.12.2016 | 09:52
U BiH godišnje nestane hiljadu automobila
Izlažući se najgorim rizicima, oni sami kreću u potragu, spremni da isplate otkup, prenosi Avaz.ba. Obično vlasniku zazvoni telefon, a s druge strane glas kaže: “Ako hoćeš auto nazad, spremi pare.”

U BiH godišnje nestane više od hiljadu vozila, što je, u prosjeku, najmanje dva auta dnevno. Sa 150.000 registrovanih vozila i skoro 70.000 automobila u tranzitu, područje Sarajeva je švedski sto za domaće bande, među kojima su najpoznatije paljanska i sokolačka. Oni su povezani sa ekipama iz Srbije i Crne Gore, gdje uglavnom završavaju ukradena vozila.

Kradu automobile za koje imaju potrebnu opremu, odnosno dekodere, te aute koje će, jednostavno, prodati po nižoj ceni ili, pak, rastaviti u delove. Radeći na razbijanju ovakvih grupa, u Sarajevu su provedene policijske akcije “Kamen”, “Kum” i “Trebević”.

Međutim, nakon izvesnog vremena provedenog u zatvorima, pojedini su se ponovo našli na slobodi, a stvorile su se i nove grupe. To je rezultiralo novim krađama automobila, i to onih skupocenih.

Frapantna je činjenica da je osam milijardi evra godišnja zarada automafije u Evropi. Podaci Evropola i Interpola navode na zaključak da se godišnje na tom području ukrade skoro 1.200.000 vozila.

Riječ je o jednom od najunosnijih poslova kriminalnih grupa, koje su dio međunarodnog lanca. Interpol trenutno traga za skoro 7,4 miliona vozila, a lani je na globalnom nivou pronađeno skoro 123.000 ukradenih auta.

Savjeti iz policije:

1. Kada napuštate vozilo, pa bilo to i nakratko, ugasite motor, izvucite ključ iz kontakt-brave, zaključajte vozilo i ne ostavljajte dokumente.

2. Postavite dodatnu zaštitnu bravu za upravljač ili polugu za njegovu blokadu.

3. Ugradite alarmni uređaj i elektronsku blokadu motora (skriveni prekidač strujnog kruga).

4. Ugradite poluge za blokiranje mjenjača, papučice, kočnice i kvačila.

5. Zatvorite pomoćni krov i prozore.

6. Ne ostavljajte vozilo u zamračenom i pustom mjestu duže vreme bez nadzora.

7. U slučaju nestanka brave i uočenog oštećenja brave, obavijestite policiju, a nakon toga, promjenite bravu i vozilo premjestite na sigurnije mesto.

8. Kad nadgledate svoje vozilo, pogledajte i komšijino.

Izvor: Avaz.ba

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

polismen N1

10.12.2016 09:58

Kad imate inspektore sa bebi diplomama za pedagogiju sta ce oni ba otkriti ili rasvijetliti ali bitno je zvanje inspektor a ne rad.... niko zbog nerada nije odgovarao vec zbog rada.

ODGOVORITE
Name

Asad

10.12.2016 10:25

Svu stetu bi trebao isplacivati iz policijskog fonda za plate.Kad policija neprimi platu ondacese pitati zasto???? Nije Problem kriminal vec policija koja nista neradi ili radi protiv zakona. Neophodno je veliko ciscenje policije i politicara.

ODGOVORITE
Name

Jos jedan savjet

10.12.2016 11:26

Montirajte eksplozivnu napravu u vase vozilo. Kad provjerite da vozilo nije odnio pauk, aktivirajte napravu daljinskim upravljacem.

ODGOVORITE