Анализа - ПЛ БиХ у бројкама: Зрињски је најбољи...

Протеклог викенда одиграно је посљедње коло јесењег дијела фудбалске Премијер лиге Босне и Херцеговине за сезону 2016/2017.

Фудбал 09.12.2016 | 23:50
Анализа - ПЛ БиХ у бројкама: Зрињски је најбољи...
У првих 18 кола највише је показао актуелни првак Зрињски из Мостара који је лидер на табели са 38 бодова.

"Племићи" су ове јесени остварили 11 побједа, пет неријешених и два пораза. Најближи пратиоци су им Сарајево са четири бода мање и Жељезничар који је сакупио 32 поена.

Мостарци су остварили највише побједа, а највише пораза имају Челик и сарајевски Олимпик, по 13, док је Слобода највише пута ремизирала - осам мечева.

Зрињски је и најефикаснији тим са 33 постигнута гола, а најмање голова је постигла екипа Челика (11). Најбољу одбрану има Сарајево, које је примило 13 погодака, а најчешће су лопту из своје мреже вадили "вукови", 42 пута.

Листу стријелаца предводи Сулејман Крпић из Слободе који је постигао 11 голова, Иван Лендрић из Жељезничара је постигао гол мање, док је на трећем мјесту Мерсудин Ахметовић из Сарајева са девет погодака, а потом слиједе Елвир Кољић (Крупа), Јасмин Мешановић (Зрињски), Марко Обрадовић (Радник) и Вагнер Сантос Лаго (Широки Бријег) са осам голова.

Највише бодова на домаћем терену освојио је Зрињски (22), два бода мање су освојили Сарајево и Слобода, а најгори скор код куће има зенички Челик који је на "Билином пољу" освојио свега пет бодова.

Највише гостујућих бодова припало је Раднику из Бијељине (17), Зрињски је укњижио један бод мање у гостима, Жељезничар је сакупио 15, а Сарајево и Витез по 14. Најмање је у гостима показао Олимпик освојивши свега два бода.

У јесењем дијелу првенства одиграно је 108 утакмица, 46 побједа су оствариле домаће екипе (42 одсто), 30 утакмица је завршено неријешеним резултатом (28 процената), а на 32 утакмице побједе су оствариле гостујуће екипе (30 %).

Постигнута су укупно 254 гола. Домаће екипе су постигле 138, а гостујуће 116 погодака. Играчима је изречено је 579 јавних опомена (жутих картона) и 31 црвених картона.

Највише побједа у низу (5) остварили су играчи Сарајева (од 14. до 18. кола), док је Олимпик нанизао највише пораза (6) од 13. до 18. кола. Посљедњих осам кола Слобода не зна за пораз, а Олимпик у задњих седам утакмица није остварио побједу, саопштено је из Фудбалског савеза БиХ.

Извор: мондо.ба

Коментари / 0

Оставите коментар