Analiza - PL BiH u brojkama: Zrinjski je najbolji...

Proteklog vikenda odigrano je posljednje kolo jesenjeg dijela fudbalske Premijer lige Bosne i Hercegovine za sezonu 2016/2017.

Fudbal 09.12.2016 | 23:50
Analiza - PL BiH u brojkama: Zrinjski je najbolji...
U prvih 18 kola najviše je pokazao aktuelni prvak Zrinjski iz Mostara koji je lider na tabeli sa 38 bodova.

"Plemići" su ove jeseni ostvarili 11 pobjeda, pet neriješenih i dva poraza. Najbliži pratioci su im Sarajevo sa četiri boda manje i Željezničar koji je sakupio 32 poena.

Mostarci su ostvarili najviše pobjeda, a najviše poraza imaju Čelik i sarajevski Olimpik, po 13, dok je Sloboda najviše puta remizirala - osam mečeva.

Zrinjski je i najefikasniji tim sa 33 postignuta gola, a najmanje golova je postigla ekipa Čelika (11). Najbolju odbranu ima Sarajevo, koje je primilo 13 pogodaka, a najčešće su loptu iz svoje mreže vadili "vukovi", 42 puta.

Listu strijelaca predvodi Sulejman Krpić iz Slobode koji je postigao 11 golova, Ivan Lendrić iz Željezničara je postigao gol manje, dok je na trećem mjestu Mersudin Ahmetović iz Sarajeva sa devet pogodaka, a potom slijede Elvir Koljić (Krupa), Jasmin Mešanović (Zrinjski), Marko Obradović (Radnik) i Vagner Santos Lago (Široki Brijeg) sa osam golova.

Najviše bodova na domaćem terenu osvojio je Zrinjski (22), dva boda manje su osvojili Sarajevo i Sloboda, a najgori skor kod kuće ima zenički Čelik koji je na "Bilinom polju" osvojio svega pet bodova.

Najviše gostujućih bodova pripalo je Radniku iz Bijeljine (17), Zrinjski je uknjižio jedan bod manje u gostima, Željezničar je sakupio 15, a Sarajevo i Vitez po 14. Najmanje je u gostima pokazao Olimpik osvojivši svega dva boda.

U jesenjem dijelu prvenstva odigrano je 108 utakmica, 46 pobjeda su ostvarile domaće ekipe (42 odsto), 30 utakmica je završeno neriješenim rezultatom (28 procenata), a na 32 utakmice pobjede su ostvarile gostujuće ekipe (30 %).

Postignuta su ukupno 254 gola. Domaće ekipe su postigle 138, a gostujuće 116 pogodaka. Igračima je izrečeno je 579 javnih opomena (žutih kartona) i 31 crvenih kartona.

Najviše pobjeda u nizu (5) ostvarili su igrači Sarajeva (od 14. do 18. kola), dok je Olimpik nanizao najviše poraza (6) od 13. do 18. kola. Posljednjih osam kola Sloboda ne zna za poraz, a Olimpik u zadnjih sedam utakmica nije ostvario pobjedu, saopšteno je iz Fudbalskog saveza BiH.

Izvor: mondo.ba

Komentari / 0

Ostavite komentar