Из Европе сви ћуте на Колиндин шовинизам?!

Бурне реакције Београда на скандал хрватске предсједнице којој су и српске чоколадице непожељне, Брисел се не оглашава. Дачић, за "Новости": Ако им је споран српски слаткиш, онда су им спорни и Срби.

Регион 09.12.2016 | 13:28
Из Европе сви ћуте на Колиндин шовинизам?!
У Европскојунији упорно ћуте на отворену нетрпељивост Хрватске према Србима и свему што долази из Србије, а коју је Загреб практично подигао на ниво званичне државне политике.

Брисел је остао нијем и на посљедњи скандалозни гаф хрватске предсједнице Колинде Грабар Китаровић која је чак и српске чоколадице прогласила - непожељним?!

Приликом посјете Дубровнику у уторак поводом Дана дубровачких ветерана, Грабар Китаровићева је подијелила малишанима у једном вртићу чоколадице српског "Пионира", што је изазвало бијес појединих родитеља и дијела хрватске јавности.

Она је најприје поручила да је важан хуман гест, а не да се "чоколадици пребројавају крвна зрнца", да би се касније извинила због дијељења српских слаткиша!

Да ствар буде још гора, скандал се догодио дан након што је нови хрватски премијер Андреј Пленковић (ХДЗ), умјесто да осуди подизање споменика у Јасеновцу с натписом "За дом спремни", читав случај само назвао "деликатним". Он је најавио оснивање комисије која ће се бавити "осјетљивим симболима", што су чак и његови политички опоненти у Хрватској назвали непримјереним. Али не и ЕУ.

Шеф дипломатије Ивица Дачић каже, за "Новости", да овај посљедњи потез најбоље говори о стању у хрватском друштву:

"Њима су спорне чак и српске чоколаде. Онда су сигурно спорни и Срби."

За потпредсједника Владе Србије Расима Љајића изјава хрватске предсједнице је јасан показатељ да српски производи нису добродошли у Хрватској. Он наглашава да у Србији послује више хрватских компанија него што српских производа има на рафовима продавница у сусједној држави:

" О каквој нормализацији у региону можемо да говоримо уколико етничку нетрпељивост изазива чак и једна чоколадица? Чак и када бисмо говорили о неекономским категоријама, у дискурсу Китаровићеве, чоколадице о којима је говорила произведене су у мултиетничкој Суботици, где живи највећи проценат Хрвата у Србији."

Министар у Влади Србије Александар Вулин тврди да је ово примјер несхватљивог расизма:

"Како је једна чоколадица веће зло од усташке заставе?"

"Чоколада" је била главна тема и у Скупштини Србије.

"Хрватски идентитет почива на антисрпству. Док Тодорић купује све трговинске ланце код нас, једна српска чоколада код њих изазива хистерију", тврди Бошко Обрадовић, лидер Двери.

Војислав Шешељ каже да је он Колинди послао шлепер чоколадица:

"Однеијла их је у српски Дубровник и подијелила српској дјеци", ироничан је вођа СРС.

(Вечерње новости)

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

Тако Тако Само Тако

09.12.2016 12:59

Док се цоколада прави са каком из Обале Слоноваце, са сецером из Бразила, на европским масинама произведеним ко зна гдје мозда и у Кини,ради се у фирми власниство Хрватског тајкуна једино је битно гдје се прави. Јер да се правила у Хрватској у њу би без проблема у крас-у могли да ставе њезине слике тако да дјеца могу да их сакупљају за албум

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цар

09.12.2016 13:02

Уколико им не одговара ,србски сладкис нека се селе у хр.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цица

09.12.2016 13:17

Ста це та европа односно ЕУ реаговати кад и код њих се фасизам појављује на великим вратима.А ми толико зуримо тамо,супер нема ста.Никада у ЕУ!!!!!!!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

КУПАЦ

09.12.2016 14:12

КУПУЈЕМ САМО НАШЕ

Name

ММГ

09.12.2016 14:41

Скачу само ови на задње ноге сто не знају куда би дал на исток ил на запад,заболи Еуропу она ствар због неколико цоколадица

Name

Хрвоје Звани Пионир

09.12.2016 13:34

По мени је све јасно производи своје једи своје и недај ником да производи унд твојој земљи и купује твоје компаније

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ово озбиљно мислим

09.12.2016 14:32

Пионир треба да установи име тој чоколадици и нека то буде чоколинда. Продаваће се у ЕУ само тако, посебно у Словенији.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Брле

09.12.2016 18:25

Зар је неко оцекивао од Европе да би друкције реаговала. Да она није била уцесница ратова на балкану, она би се огласила. Будала и полтрон само трази у Европску унију.

ОДГОВОРИТЕ
Name

васо

10.12.2016 19:01

Унија модерног ФАСИЗМА ДИКТАТУРЕ . Хрвацка је ТВОРЕВИНА данасње њемацке . Генцерова дрзава оње Зути Фсо

ОДГОВОРИТЕ