Iz Evrope svi ćute na Kolindin šovinizam?!

Burne reakcije Beograda na skandal hrvatske predsjednice kojoj su i srpske čokoladice nepoželjne, Brisel se ne oglašava. Dačić, za "Novosti": Ako im je sporan srpski slatkiš, onda su im sporni i Srbi.

Region 09.12.2016 | 13:28
Iz Evrope svi ćute na Kolindin šovinizam?!
U Evropskojuniji uporno ćute na otvorenu netrpeljivost Hrvatske prema Srbima i svemu što dolazi iz Srbije, a koju je Zagreb praktično podigao na nivo zvanične državne politike.

Brisel je ostao nijem i na posljednji skandalozni gaf hrvatske predsjednice Kolinde Grabar Kitarović koja je čak i srpske čokoladice proglasila - nepoželjnim?!

Prilikom posjete Dubrovniku u utorak povodom Dana dubrovačkih veterana, Grabar Kitarovićeva je podijelila mališanima u jednom vrtiću čokoladice srpskog "Pionira", što je izazvalo bijes pojedinih roditelja i dijela hrvatske javnosti.

Ona je najprije poručila da je važan human gest, a ne da se "čokoladici prebrojavaju krvna zrnca", da bi se kasnije izvinila zbog dijeljenja srpskih slatkiša!

Da stvar bude još gora, skandal se dogodio dan nakon što je novi hrvatski premijer Andrej Plenković (HDZ), umjesto da osudi podizanje spomenika u Jasenovcu s natpisom "Za dom spremni", čitav slučaj samo nazvao "delikatnim". On je najavio osnivanje komisije koja će se baviti "osjetljivim simbolima", što su čak i njegovi politički oponenti u Hrvatskoj nazvali neprimjerenim. Ali ne i EU.

Šef diplomatije Ivica Dačić kaže, za "Novosti", da ovaj posljednji potez najbolje govori o stanju u hrvatskom društvu:

"Njima su sporne čak i srpske čokolade. Onda su sigurno sporni i Srbi."

Za potpredsjednika Vlade Srbije Rasima Ljajića izjava hrvatske predsjednice je jasan pokazatelj da srpski proizvodi nisu dobrodošli u Hrvatskoj. On naglašava da u Srbiji posluje više hrvatskih kompanija nego što srpskih proizvoda ima na rafovima prodavnica u susjednoj državi:

" O kakvoj normalizaciji u regionu možemo da govorimo ukoliko etničku netrpeljivost izaziva čak i jedna čokoladica? Čak i kada bismo govorili o neekonomskim kategorijama, u diskursu Kitarovićeve, čokoladice o kojima je govorila proizvedene su u multietničkoj Subotici, gde živi najveći procenat Hrvata u Srbiji."

Ministar u Vladi Srbije Aleksandar Vulin tvrdi da je ovo primjer neshvatljivog rasizma:

"Kako je jedna čokoladica veće zlo od ustaške zastave?"

"Čokolada" je bila glavna tema i u Skupštini Srbije.

"Hrvatski identitet počiva na antisrpstvu. Dok Todorić kupuje sve trgovinske lance kod nas, jedna srpska čokolada kod njih izaziva histeriju", tvrdi Boško Obradović, lider Dveri.

Vojislav Šešelj kaže da je on Kolindi poslao šleper čokoladica:

"Odneijla ih je u srpski Dubrovnik i podijelila srpskoj djeci", ironičan je vođa SRS.

(Večernje novosti)

Komentari / 9

Ostavite komentar
Name

Tako Tako Samo Tako

09.12.2016 12:59

Dok se cokolada pravi sa kakom iz Obale Slonovace, sa secerom iz Brazila, na evropskim masinama proizvedenim ko zna gdje mozda i u Kini,radi se u firmi vlasnistvo Hrvatskog tajkuna jedino je bitno gdje se pravi. Jer da se pravila u Hrvatskoj u nju bi bez problema u kras-u mogli da stave njezine slike tako da djeca mogu da ih sakupljaju za album

ODGOVORITE
Name

Car

09.12.2016 13:02

Ukoliko im ne odgovara ,srbski sladkis neka se sele u hr.

ODGOVORITE
Name

Cica

09.12.2016 13:17

Sta ce ta evropa odnosno EU reagovati kad i kod njih se fasizam pojavljuje na velikim vratima.A mi toliko zurimo tamo,super nema sta.Nikada u EU!!!!!!!!!

ODGOVORITE
Name

КУПАЦ

09.12.2016 14:12

КУПУЈЕМ САМО НАШЕ

Name

MMG

09.12.2016 14:41

Skaču samo ovi na zadnje noge sto ne znaju kuda bi dal na istok il na zapad,zaboli Europu ona stvar zbog nekoliko cokoladica

Name

Hrvoje Zvani Pionir

09.12.2016 13:34

Po meni je sve jasno proizvodi svoje jedi svoje i nedaj nikom da proizvodi und tvojoj zemlji i kupuje tvoje kompanije

ODGOVORITE
Name

Ovo ozbiljno mislim

09.12.2016 14:32

Pionir treba da ustanovi ime toj čokoladici i neka to bude čokolinda. Prodavaće se u EU samo tako, posebno u Sloveniji.

ODGOVORITE
Name

Brle

09.12.2016 18:25

Zar je neko ocekivao od Evrope da bi drukcije reagovala. Da ona nije bila ucesnica ratova na balkanu, ona bi se oglasila. Budala i poltron samo trazi u Evropsku uniju.

ODGOVORITE
Name

vaso

10.12.2016 19:01

Unija modernog FASIZMA DIKTATURE . Hrvacka je TVOREVINA danasnje njemacke . Gencerova drzava onje Zuti Fso

ODGOVORITE