Стиже Упитник од кога зависи будућност БиХ

Европски комесар за проширење Јоханес Хан сутра долази у БиХ и доноси Упитник, односно каталог са више од три хиљаде питања на која БиХ треба да оговори у року од 6 мјесеци, а од одговора зависи даљи европски пут БиХ.

Босна и Херцеговина 08.12.2016 | 20:08
Стиже Упитник од кога зависи будућност БиХ
"Упитник, односно каталог са више хиљада питања обухвата све области друштвеног и привредног живота БиХ и биће неопходно детаљно одговорити на сва питања, како би Европска унија имала јасну слику о нама", објашњава министар спољних послова у Савјету министра БиХ Игор Црнадак. Он додаје да су европске интеграције опредјељење свих грађана и свих нивоа власти у БиХ, те да је посао што квалитетнијег попуњавања Упитника заједничка одговорност.

"Рок који је предвиђен за одговоре на упитник је шест мјесеци. Мислим да би било добро да се договоримо да на половини тог рока одржимо зајеничку сједницу Савјета министара, Владе Републике Српске и Владе Федерације уз присуство кантоналних премијера и градоначелника Брчко Дистрикта. Тада би анализирали шта је све урађено и гдје су највећи евентуални проблеми", предлаже Црнадак и додаје да тај посао захтјева координацију свих нивоа власти и зато је од кључне важности механизам координација.

Ипак, нејасно је како ће координација функционисати већ на првом питању из упитника које гласи: Колико БиХ има становника?
Подсјећамо Влада Републике Српске и српски представници у Заједничким институцијама БиХ не признају резултате пописа, јер су као становници БиХ уписане и особе који не живе у БиХ, већ у иностранству, њих око 200 хиљада. Поставља се питање и колико ће тих 200 хиљада становика утицати на питања која се рецимо тичу висине просјечне плате, броја незапослених, пензионера и слично.

"Одговор је, нажалост, врло јеноставан. Тај дио који се односи на податке из пописа око којег нема договора нећемо моћи да попунимо док се не договоримо", одговара Црнадак, али додаје да упитник има око 3,5 хиљаде питања, те ће имати шта да се ради док се не постигне договор.

Осим пописа у БиХ се мора постићи договор и о наставку европских реформи, али и о одлучној борби против корупције коју Европска унија сматра кључним проблемом у БиХ.

"Ако до краја идуће године желимо да добијемо статус земље кандидата, онда 2017. мора да буде година добрих резултата у борби против корупције", закључио је министар Црнадак.



БН телевизија

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

гого

08.12.2016 19:14

Ми немамо будуцност,ваљда је то вец свима јасно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЕУ

08.12.2016 19:37

Мислим да ниси у праву БИХ це заједно у пакету са ,,Нагорно Карабахом,,уци у ЕУ. 2998 год.

Name

Цица

09.12.2016 09:24

Која болан еу ни у ком слуцају,сви требамо бити против,и само против ЕУ и да це Бог да никада не удјемо у ту покварену и болесну ЕУ.Ми смо колико се ја сјецам у Европи.Ста фали Свицарцима,Сведјанима.Никада,никада ЕУ.Али ми смо ти који одлуцујемо!Ја молим све паметне и добре људе,било које вјеро исповјести да никада не заокрузе ДА за ту такозвану ЕУ.Цитајте гос Дејана Луцица и свима це нам бити јасно,али буквално свима.Србима,Хрватима и Муслиманима.Поздрав за све добре људе и никада,никада ЕУ.

Name

Не ЕУ

09.12.2016 10:16

Људи освјесте се и пустите висе ове покварене политицаре ста прицају!Само би њима било добро у тој такозваној ЕУ.Цувајте насу дјецу и не дајте да их трују лазима и измисљотинама.Па погледајте како зиве Бугари,Румуни.У тој ЕУ па то је катастрофа.Као нама би било боље.Пустите то крају ЕУ не и никада НЕ,НЕ,и САМО НЕ.

Name

ЕУ

08.12.2016 19:38

Е сада има да играте како вам ми свирамо или нема цоколадице!

ОДГОВОРИТЕ
Name

клапац

08.12.2016 20:38

Ово је геноцид над народом Босне и Херцеговине.

ОДГОВОРИТЕ