Stiže Upitnik od koga zavisi budućnost BiH

Evropski komesar za proširenje Johanes Han sutra dolazi u BiH i donosi Upitnik, odnosno katalog sa više od tri hiljade pitanja na koja BiH treba da ogovori u roku od 6 mjeseci, a od odgovora zavisi dalji evropski put BiH.

Bosna i Hercegovina 08.12.2016 | 20:08
Stiže Upitnik od koga zavisi budućnost BiH
"Upitnik, odnosno katalog sa više hiljada pitanja obuhvata sve oblasti društvenog i privrednog života BiH i biće neophodno detaljno odgovoriti na sva pitanja, kako bi Evropska unija imala jasnu sliku o nama", objašnjava ministar spoljnih poslova u Savjetu ministra BiH Igor Crnadak. On dodaje da su evropske integracije opredjeljenje svih građana i svih nivoa vlasti u BiH, te da je posao što kvalitetnijeg popunjavanja Upitnika zajednička odgovornost.

"Rok koji je predviđen za odgovore na upitnik je šest mjeseci. Mislim da bi bilo dobro da se dogovorimo da na polovini tog roka održimo zajeničku sjednicu Savjeta ministara, Vlade Republike Srpske i Vlade Federacije uz prisustvo kantonalnih premijera i gradonačelnika Brčko Distrikta. Tada bi analizirali šta je sve urađeno i gdje su najveći eventualni problemi", predlaže Crnadak i dodaje da taj posao zahtjeva koordinaciju svih nivoa vlasti i zato je od ključne važnosti mehanizam koordinacija.

Ipak, nejasno je kako će koordinacija funkcionisati već na prvom pitanju iz upitnika koje glasi: Koliko BiH ima stanovnika?
Podsjećamo Vlada Republike Srpske i srpski predstavnici u Zajedničkim institucijama BiH ne priznaju rezultate popisa, jer su kao stanovnici BiH upisane i osobe koji ne žive u BiH, već u inostranstvu, njih oko 200 hiljada. Postavlja se pitanje i koliko će tih 200 hiljada stanovika uticati na pitanja koja se recimo tiču visine prosječne plate, broja nezaposlenih, penzionera i slično.

"Odgovor je, nažalost, vrlo jenostavan. Taj dio koji se odnosi na podatke iz popisa oko kojeg nema dogovora nećemo moći da popunimo dok se ne dogovorimo", odgovara Crnadak, ali dodaje da upitnik ima oko 3,5 hiljade pitanja, te će imati šta da se radi dok se ne postigne dogovor.

Osim popisa u BiH se mora postići dogovor i o nastavku evropskih reformi, ali i o odlučnoj borbi protiv korupcije koju Evropska unija smatra ključnim problemom u BiH.

"Ako do kraja iduće godine želimo da dobijemo status zemlje kandidata, onda 2017. mora da bude godina dobrih rezultata u borbi protiv korupcije", zaključio je ministar Crnadak.



BN televizija

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

gogo

08.12.2016 19:14

Mi nemamo buducnost,valjda je to vec svima jasno.

ODGOVORITE
Name

EU

08.12.2016 19:37

Mislim da nisi u pravu BIH ce zajedno u paketu sa ,,Nagorno Karabahom,,uci u EU. 2998 god.

Name

Cica

09.12.2016 09:24

Koja bolan eu ni u kom slucaju,svi trebamo biti protiv,i samo protiv EU i da ce Bog da nikada ne udjemo u tu pokvarenu i bolesnu EU.Mi smo koliko se ja sjecam u Evropi.Sta fali Svicarcima,Svedjanima.Nikada,nikada EU.Ali mi smo ti koji odlucujemo!Ja molim sve pametne i dobre ljude,bilo koje vjero ispovjesti da nikada ne zaokruze DA za tu takozvanu EU.Citajte gos Dejana Lucica i svima ce nam biti jasno,ali bukvalno svima.Srbima,Hrvatima i Muslimanima.Pozdrav za sve dobre ljude i nikada,nikada EU.

Name

Ne EU

09.12.2016 10:16

Ljudi osvjeste se i pustite vise ove pokvarene politicare sta pricaju!Samo bi njima bilo dobro u toj takozvanoj EU.Cuvajte nasu djecu i ne dajte da ih truju lazima i izmisljotinama.Pa pogledajte kako zive Bugari,Rumuni.U toj EU pa to je katastrofa.Kao nama bi bilo bolje.Pustite to kraju EU ne i nikada NE,NE,i SAMO NE.

Name

EU

08.12.2016 19:38

E sada ima da igrate kako vam mi sviramo ili nema cokoladice!

ODGOVORITE
Name

klapac

08.12.2016 20:38

Ovo je genocid nad narodom Bosne i Hercegovine.

ODGOVORITE