Цвијановић у САД: Пуна уста само БиХ

О провођењу Реформске агенде и сарадњи ентитетских влада другог дана САИС-овог економског форума говорила је Жељка Цвијановић, премијерка Владе Републике Српске.

Босна и Херцеговина 08.12.2016 | 17:21
Цвијановић у САД: Пуна уста само БиХ
На крају САИС-овог дводневног економског форума посвећеног медитеранском базену представници 11 земаља - осим БиХ, Хрватске, Црне Горе, Македоније, Албаније, били су ту и гости из Алжира, Либије, Туниса, Египта и Марока, и наравно домаћини уз Центар за трансатлантске студије при Џон Хопкинс универзитету у Вашингтону - сви су били задовољни. Проблема има, али о њима треба разговарати и тражити рјешења.
 
И Халтзел збуњен

Другога дана панели су били посвећени развоју туризма и и његовим могућностима у цијелом региону, безбједносној ситуацији и аспектима сарадње у борби против тероризма, али за нас је свакако био најзанимљивији онај на коме се говорило о реформама у БиХ.


Кнежевић са конгресменом Робертом Аделхортом / Фото: Ослобођење

"Да би БиХ постала мјесто доброг живљења, осим јасне визије потребно је много рада, значајних промјена, изградња новог система вриједности, другачији начин размишљања и дјеловања, констатово је Златан Дедић, некадашњи директор Сарајевске берзе.

Гдје су млади у Реформској агенди елаборирала је Ајка Баручић из Култа и својим ставовима зарадила аплауз, а о дометима Реформске агенде говорила је премијерка Владе Републике Српске Жељка Цвијановић.

Образлажући досадашње потезе у оба ентитета, изнијела је и амбиције и планове за наредну годину. Њезино излагање, признао је виши стручни сарадник САИС-а Мицхаел Халтзел, врло добар познавалац прилика у БиХ, њега је збунило: премијерка прилично другачије говори од предсједника Републике Српске Милорада Додика, констатовао је јавно и питао - шта се дешава.

Иако је кратко рекла да се слаже с Додиком, премијерка Цвијановић је настојала говорити о економији и могућностима развоја и повезивања, чему је уосталом форум био и посвећен.

Да су помаци у региону неопходни, казаће и један од награђених, Душко Кнежевић, предсједник Атлас групације, “отац четворо дјеце, добар отац, добар муж и човјек који покушава нешто да уради за своју земљу и регион”.

"С обзиром на то да сам био један од модератора на панелу 100 у Сарајеву, мислим да смо данас у регионалној сарадњи даље него што смо били прије пет-шест година. То важи и за односе у региону, али и за геополитичку укупну ситуацију. Ни свјетска сцена нам не иде наруку, а код нас су националне тензије опет порасле и плашим се да не идемо опет у нешто што смо већ видјели деведесетих", каже Кнежевић за Ослобођење.

Стабилност Балкана

На панелу је скренуо пажњу на посљедња збивања у Црној Гори и однос Русије.

"Нисам експерт за политику, али мислим да се збивања на релацији Турска - Русија, али и оно што се дешава на Блиском и Средњем истоку може директно рефлектовати на Балкан и иако не могу да предвидим у ком правцу то иде, мени је најважније да се ратификација уговора Црне Горе с НАТО-ом што прије заврши како бисмо појачали још једну тачку стабилности на Балкану. Мислим да је то добро и важно и за БиХ и све околне земље. Видите гдје смо - пола земаља у НАТО-у, пола чека улазак у Европску унију, пола чека НАТО, Македонија и БиХ су на некој листи чекања - БиХ због националних подјела, Македонија због имена и ситуације коју има са Грчком.

Ипак сам оптимиста. Волио бих да се моја дјеца - која су рођена у иностранству и школована на најбољим свјетским универзитетима - не стиде одакле им је отац, из којег је региона и да с поносом могу да дођу и буду у Црној Гори. Срце би ми заиста било велико и пуно да наш регион крене напријед. Ја не одвајам земље региона, некако сам навикао да нас гледам заједно, можда и зато што не подносим мало мјесто, већ волим велику варош."

Извор: Ослобођење

Коментари / 15

Оставите коментар
Name

Мајка

08.12.2016 16:37

Родила је мајка како је она паметна , она и њен шеф раде за БиХ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мрки

08.12.2016 17:13

Па наравно, засто би радили против БиХ? Налозили су народ против властите замље и сада они паметни а народ остао да зиви у илузији о некој другој дрзави. Па размислите онда ко је луд а ко збуњен.

Name

мислим

08.12.2016 17:04

Главна препрека у РС је баја СНСД сам подзавао прије и поново би наравно без баЈе

ОДГОВОРИТЕ
Name

Проблем је сто су

08.12.2016 17:33

Цланови СНСДа гори од тог твог баје.

Name

Баја је Бајин брата и тетка

08.12.2016 19:01

Баја је Баја сви ми смо Баја а Баја је ми трала лала ла

Name

дадо

08.12.2016 17:07

КОЛИКО ВИДИМ ИЗВОР ИНФОРМАЦИЈЕ ЈЕ САРАЈЕВСКО ОСЛОБОДЈЕЊЕ -НАРОД НИЈЕ ГЛУП ДА СЛУСА ЊИХ -СРПСКУ ПРЕДСТАВЉА И ЦРТА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ра. Дадо

08.12.2016 18:24

А да је извор био ртрс онда би дрвље и камење на Зељку. Који си ти лицемјер.

Name

Генерал

08.12.2016 18:40

Извор информација је небитан када сконтас да треба додатних 650мил кредита у 2017.

Name

Сатрапер

08.12.2016 17:12

У каквом су ово спајзу. Премијер једног ентитета мозе и да присуствује само на оваквим панелским дискусијама. Јадна нам мајка ко нас и гдје нас представља. Зали бозе дневница и путних троскова који се се књизити на терет грбаце народа. Ова двиојица са слике нису били у стању да купе или позајме ни нове ципеле за ову фесту.Зали бозе простора који сте им овдје посветили. Миците их сто прије да нам не додје на поврацање.

ОДГОВОРИТЕ
Name

репо послови

08.12.2016 18:43

Ххаха тако је

Name

Беба

08.12.2016 17:23

Конциту оставите тамо,НЕК се не враћа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

мами

08.12.2016 18:15

Битно је да је она у САД-у, а ста прица свакако није вазно!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ХАДЗИХАФИЗБЕГЦУМУРОВИЦ

08.12.2016 18:49

КАД ЈЕ У БОСНИ ПЉУЈУ ПО БОСНИ А КАД ОДУ НА СУНЕЦЕЊЕ ПУНА ЈОЈ УСТА. БОСНЕ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милан

08.12.2016 18:53

Све док ми не поцнемо размисљат сви о БиХ ником добро неце бити ,мени лицно не смета Дрзава БиХ само нек ми обезбједи посао да могу зивјет од свог рада !

ОДГОВОРИТЕ
Name

тудјим стапом глогиње млате

09.12.2016 07:39

Ех ко нам је предсједник владе, дана стаза у привреди нема. Способна је само потписати кредит. А подлаци трљају руке.

ОДГОВОРИТЕ