Cvijanović u SAD: Puna usta samo BiH

O provođenju Reformske agende i saradnji entitetskih vlada drugog dana SAIS-ovog ekonomskog foruma govorila je Željka Cvijanović, premijerka Vlade Republike Srpske.

Bosna i Hercegovina 08.12.2016 | 17:21
Cvijanović u SAD: Puna usta samo BiH
Na kraju SAIS-ovog dvodnevnog ekonomskog foruma posvećenog mediteranskom bazenu predstavnici 11 zemalja - osim BiH, Hrvatske, Crne Gore, Makedonije, Albanije, bili su tu i gosti iz Alžira, Libije, Tunisa, Egipta i Maroka, i naravno domaćini uz Centar za transatlantske studije pri Džon Hopkins univerzitetu u Vašingtonu - svi su bili zadovoljni. Problema ima, ali o njima treba razgovarati i tražiti rješenja.
 
I Haltzel zbunjen

Drugoga dana paneli su bili posvećeni razvoju turizma i i njegovim mogućnostima u cijelom regionu, bezbjednosnoj situaciji i aspektima saradnje u borbi protiv terorizma, ali za nas je svakako bio najzanimljiviji onaj na kome se govorilo o reformama u BiH.


Knežević sa kongresmenom Robertom Adelhortom / Foto: Oslobođenje

"Da bi BiH postala mjesto dobrog življenja, osim jasne vizije potrebno je mnogo rada, značajnih promjena, izgradnja novog sistema vrijednosti, drugačiji način razmišljanja i djelovanja, konstatovo je Zlatan Dedić, nekadašnji direktor Sarajevske berze.

Gdje su mladi u Reformskoj agendi elaborirala je Ajka Baručić iz Kulta i svojim stavovima zaradila aplauz, a o dometima Reformske agende govorila je premijerka Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović.

Obrazlažući dosadašnje poteze u oba entiteta, iznijela je i ambicije i planove za narednu godinu. Njezino izlaganje, priznao je viši stručni saradnik SAIS-a Michael Haltzel, vrlo dobar poznavalac prilika u BiH, njega je zbunilo: premijerka prilično drugačije govori od predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, konstatovao je javno i pitao - šta se dešava.

Iako je kratko rekla da se slaže s Dodikom, premijerka Cvijanović je nastojala govoriti o ekonomiji i mogućnostima razvoja i povezivanja, čemu je uostalom forum bio i posvećen.

Da su pomaci u regionu neophodni, kazaće i jedan od nagrađenih, Duško Knežević, predsjednik Atlas grupacije, “otac četvoro djece, dobar otac, dobar muž i čovjek koji pokušava nešto da uradi za svoju zemlju i region”.

"S obzirom na to da sam bio jedan od moderatora na panelu 100 u Sarajevu, mislim da smo danas u regionalnoj saradnji dalje nego što smo bili prije pet-šest godina. To važi i za odnose u regionu, ali i za geopolitičku ukupnu situaciju. Ni svjetska scena nam ne ide naruku, a kod nas su nacionalne tenzije opet porasle i plašim se da ne idemo opet u nešto što smo već vidjeli devedesetih", kaže Knežević za Oslobođenje.

Stabilnost Balkana

Na panelu je skrenuo pažnju na posljednja zbivanja u Crnoj Gori i odnos Rusije.

"Nisam ekspert za politiku, ali mislim da se zbivanja na relaciji Turska - Rusija, ali i ono što se dešava na Bliskom i Srednjem istoku može direktno reflektovati na Balkan i iako ne mogu da predvidim u kom pravcu to ide, meni je najvažnije da se ratifikacija ugovora Crne Gore s NATO-om što prije završi kako bismo pojačali još jednu tačku stabilnosti na Balkanu. Mislim da je to dobro i važno i za BiH i sve okolne zemlje. Vidite gdje smo - pola zemalja u NATO-u, pola čeka ulazak u Evropsku uniju, pola čeka NATO, Makedonija i BiH su na nekoj listi čekanja - BiH zbog nacionalnih podjela, Makedonija zbog imena i situacije koju ima sa Grčkom.

Ipak sam optimista. Volio bih da se moja djeca - koja su rođena u inostranstvu i školovana na najboljim svjetskim univerzitetima - ne stide odakle im je otac, iz kojeg je regiona i da s ponosom mogu da dođu i budu u Crnoj Gori. Srce bi mi zaista bilo veliko i puno da naš region krene naprijed. Ja ne odvajam zemlje regiona, nekako sam navikao da nas gledam zajedno, možda i zato što ne podnosim malo mjesto, već volim veliku varoš."

Izvor: Oslobođenje

Komentari / 15

Ostavite komentar
Name

Majka

08.12.2016 16:37

Rodila je majka kako je ona pametna , ona i njen šef rade za BiH.

ODGOVORITE
Name

Mrki

08.12.2016 17:13

Pa naravno, zasto bi radili protiv BiH? Nalozili su narod protiv vlastite zamlje i sada oni pametni a narod ostao da zivi u iluziji o nekoj drugoj drzavi. Pa razmislite onda ko je lud a ko zbunjen.

Name

mislim

08.12.2016 17:04

Glavna prepreka u RS je baja SNSD sam podzavao prije i ponovo bi naravno bez baJe

ODGOVORITE
Name

Problem je sto su

08.12.2016 17:33

Clanovi SNSDa gori od tog tvog baje.

Name

Baja je Bajin brata i tetka

08.12.2016 19:01

Baja je Baja svi mi smo Baja a Baja je mi trala lala la

Name

dado

08.12.2016 17:07

KOLIKO VIDIM IZVOR INFORMACIJE JE SARAJEVSKO OSLOBODJENJE -NAROD NIJE GLUP DA SLUSA NJIH -SRPSKU PREDSTAVLJA I CRTA.

ODGOVORITE
Name

Ra. Dado

08.12.2016 18:24

A da je izvor bio rtrs onda bi drvlje i kamenje na Zeljku. Koji si ti licemjer.

Name

General

08.12.2016 18:40

Izvor informacija je nebitan kada skontas da treba dodatnih 650mil kredita u 2017.

Name

Satraper

08.12.2016 17:12

U kakvom su ovo spajzu. Premijer jednog entiteta moze i da prisustvuje samo na ovakvim panelskim diskusijama. Jadna nam majka ko nas i gdje nas predstavlja. Zali boze dnevnica i putnih troskova koji se se knjiziti na teret grbace naroda. Ova dviojica sa slike nisu bili u stanju da kupe ili pozajme ni nove cipele za ovu festu.Zali boze prostora koji ste im ovdje posvetili. Micite ih sto prije da nam ne dodje na povracanje.

ODGOVORITE
Name

repo poslovi

08.12.2016 18:43

Hhaha tako je

Name

Beba

08.12.2016 17:23

Koncitu ostavite tamo,NEK se ne vraća.

ODGOVORITE
Name

mami

08.12.2016 18:15

Bitno je da je ona u SAD-u, a sta prica svakako nije vazno!

ODGOVORITE
Name

HADZIHAFIZBEGCUMUROVIC

08.12.2016 18:49

KAD JE U BOSNI PLJUJU PO BOSNI A KAD ODU NA SUNECENJE PUNA JOJ USTA. BOSNE

ODGOVORITE
Name

Milan

08.12.2016 18:53

Sve dok mi ne pocnemo razmisljat svi o BiH nikom dobro nece biti ,meni licno ne smeta Drzava BiH samo nek mi obezbjedi posao da mogu zivjet od svog rada !

ODGOVORITE
Name

tudjim stapom gloginje mlate

09.12.2016 07:39

Eh ko nam je predsjednik vlade, dana staza u privredi nema. Sposobna je samo potpisati kredit. A podlaci trljaju ruke.

ODGOVORITE