ЛШ: Борусија прва, Тотенхем у ЛЕ! И још...

Живот на граници: Тотенхем у Лиги Европе после муњевитог преокрета, линија офсајда битан фактор! ЦСКА имао предност после гола Зорана Тошића, али су Деле Али и Хари Кејн донели одлучујућа три бода Спарсима - 3:1. Леверкузен - Монако 3:0. Ројс исцепао Реалову карту за прву класу, Борусија ће међу носиоце! Срећна Легија избацила Спортинг из Европе! Реал Мадрид прокоцкао шансе и победу па ће у други шешир, а Пољаци ће у Лигу Европе. Севиља је успела, Лион без среће и судијске милости… Јуве рутински са Динамом. Шпанци иду у осмину финала Лиге шампиона, Лига Европе добија новог владара. Лестер се обрукао! Порто петардирао Лисице и дочекао шампионско пролеће! Копенхагену пирова победа у Брижу (2:0).

Фудбал 07.12.2016 | 23:20
ЛШ: Борусија прва, Тотенхем у ЛЕ! И још...
Последње коло групне фазе отклонило је и последњу недоумицу групр Е - у Лигу Европе иде Тотенхем! Спарси су у директном окршају против ЦСКА из Москве одлучивали о путнику у друго по јачини такмичење у Европи, а енглески тим је славио с 3:1 (2:1) и домогао се циља. Ипак, теже него што се очекивало и што то резултат можда показује.

Иако је Мамузама само бод био довољан да овере трећу позицију они су се коцкали пошто су Армејци повели у 33. минуту преко Џагојева коме је главом асистирао Зоран Тошић. Делује да је наш репрезентативац био у офсајду.

До изједначења па и преокрета Тотенхем је дошао већ до краја првог полувремена, а оба гола су била на граници офсајда, вероватно баш у офсајду. Делује да је један од најбољих европских судија Никола Рицоли имао веома тежак задатак, па и грешке. 

Уосталом, процените сами.

Тотенхем је у другом полувремену задржао контролу игре, и бод му је радио на овом дуелу па је држао лопту у поседу, искористио техничку поткованост играча. Маурисио Покетино је показао да је добар тактичар и ЦСКА једноставно није имао прилаз противничком голу. 

Тачку на меч ставио је Акинфеев аутоголом у 78. минуту.

Спарси иду у Лигу Европе, али да није дошло до овако муњевитог преокрета у првом полувремен ко зна шта би се догађало у наставку сусрета. Податак за неверицу је да је ово 39. меч заредом у најјачем такмичењу како је Игор Акинфеев примио барем један гол.

ТОТЕНХЕМ - ЦСКА 3:1 (2:1)
/Али 39,Кејн 45+1, Акинфеев 77аг - Џагоев 33/

ТОТЕНХЕМ (4-2-3-1): Лорис – Вокер, Дајер, Вертонген, Роуз – Винкс, Ванијама - Еркисен, Али, Сон – Кејн.

ЦСКА (4-2-3-1): Акинфејев – Набабкин, А. Березуцки, В. Березуцки, Шеников - Натко, Головин – Тошић, Миланов, Џагоев - Траоре.

А једини меч који није ништа решавао био је онај између Леверкузена и Монака. Аспиринџије су славиле с 3:0. Утакмицу је обележила голчина младог Јурченка који је погодио са приличне удаљености под пречку гола Кнежева.

Оба тренера су имала прилику да дају шансу млађим играчима да покажу шта знају те да одморе носиоце игре, а поред Јурченка у стрелце се уписао и Брандт, док је аутогол дао голман Де Санктис после промашеног пенала Вендела.

Резултатски небитан дуел, али било је занимљивих потеза у којима су уживали и сви кладиоци који су се кладили против првопласираног Монака. Да резимирамо: први је Монако са 11 бодова, други је Леверкузен са 10, трећи Тотенхем са седам и четврти ЦСКА са три освојена бода.

ЛЕВЕРКУЗЕН - МОНАКО 3:0 (1:0)
/Јурченко 30, Брант 48, Де Санктис 82аг/

ЛЕВЕРКУЗЕН (4-4-2): Озкан – Да Коста, Једвај, Драговић, Вендел – Чаланоглу, Баумгартлингер, Јурченко, Брант – Кислинг, Чичарито.

МОНАКО (4-3-3): Де Санктис – Туре, Рађи, Жамерсон, Дијало – Мутињо, Н'Дорам, Бошиља – Дирар, Кариљо, Жан.

Реал Мадрид ће ипак путовати економском класом на жреб за осмину финала, Борусија Дортмунд ће међу повлашћене. Првак Европе није урадио оно што се очекивало и што је морао да уради. Није победио Борусију у Мадриду и изгубио је шансу за прво место у групи које му доноси повлашћен статус у жребу. И имаће за чим да жали…

Реал је имао брдо шанси на 2:1, али је на крају платио цех промашајима и Марко Ројс је голом у 88. минуту донео Борусији Дортмунд реми 2:2 који је Милионере катапултирао у први шешир на жребу за осмину финала.

Борусија је награђена за труд, веру у сопствени квалитет и нападачки фудбал против првака Европе у Мадриду. Мада се мора признати да је имала и среће…

Карим Бензема је коначно изашао из сенке Роналда и осталих саиграча. После скоро годину дана је дао да више од једног гола на утакмици и показао да се враћа у форму. Стигао је до цифре од 50 голова у Лиги шампиона, што је пре њега пошло за ногом само КристијануРоналду, Месију, Раулу, Ван Нистелроју, Шевченку, Анрију и Инзагију. Бенземи је то успело у 88 мечева у елитном такмичењу, мање времена да дођу до 50 голова је било потребно само Месију и Ван Нистелроју.

Као што се и очекивало, Борусија се није бранила у Мадриду. Уосталом, овај Тухелов тим и не зна другачије. Али морао би да научи боље да брани свој гол јер су превише ноншалантно дозволили Карвахалу у 23. минуту да дода на петерац по земљи где се нашао Бенземакоји не прашта. Имала је Борусија шансе за изједначење али их није искористила. Претили суКастро, Дембеле, Обамејан, али уместо изједначења примили су још један гол. Вајденфелерје прво зауставио Бензему сјајном инетрвенцијом у 53. минут, али је опет заспала одбрана Немаца и Бензема се исправио из другог покушаја.

Обамејан је у 60. вратио Борусију у живот. Сјајно се Шмелцер завукао иза леђа одбрани Реала и мајсторски проиграо Габонца који је погодио мрежу клуба о чијем дресу сања.Тухел је одмах реаговао и увео Мора и Ројса што ће се показати као добитни потез. Борусија је нападала у таласима, али је и Реал створио брдо прилика. Пљуштале су шансе пред оба гола, Роналдо је погодио стативу, Марсело промашио сјајну прилику, а онда је уследила казна.

Мор је узео лопту на средини и лансирао Обамејана по десном крилу који у Борусијином турбо стилу брзо шаље лопту на петерац где је Ројс уклизао и погодио за оно по шта је Борусија дошла у Мадрид.

Борусија је прва, Реал други, а треће место и наставак такмичења у Лиги Европе је Легија преотела Спортингу победом 1:0 у директном дуелу у Варшави. Минималац је био довољан Пољацима за које је ово велики успех јер им нико није давао шансе у овој конкуренцији.

Српски нападач Александар Пријовић је асистирао Гиљермеу у 30. минуту за једини гол на мечу. Био је то 800. гол неког Бразилца у Лиги шампиона по чему је ова фудбалска велесила рекордер у европском елитном такмичењу. Пре тога је Пријовићу поништен гол, имао је и једну сјајну шансу коју је промашио, а у другом полувремену смо гледали игру викторије пред голом Пољака.

Невероватно је како је Легија успела да сачува победу и шта су све Португалци промашили. Најтежи промашај је био онај Желсона Мартинса са два метра. Легија се бранила последњих 20 минута али и имала шансе из контранапада којима је могла да раније овери пласман у шеснаестину финала Лиге Европе. Радовић и Пријовић су били међу најбољима у тиму Легије и замењени су у финишу меча, док је Лазар Марковић је на другој страни замењен у 59. минуту.

Прштало је у Лиону, али гол није виђен. На радост Шпанаца, на жалост Француза. Севиља је успела да одоли у Лиону на мечу “бити или не бити”. Меч за директан пролаз у којем је победа гарантовала пласман Лиону у осмину финала је завршен 0:0 и Севиља је успела да се домогне нокаут фазе. Што значи да Лига Европе добија новог владара. Можда то буде баш Лион…

Све су Французи учинили да сломе отпор Андалужана али нису имали среће. Ни судијске милости јер су макар једном у три ситуације у којима су тражили пенал, могли да буду награђени најстрожом казном. Мада се не може рећи да је Севиља прошла незаслужено. И они су могли до гола, и они су отећени за пенал у првом полувремену.

Оба тима су по једном погодили оквир гола у првих 45 минута. Севиља се није бранила, али како је меч одмицао била је под све већим притиском и чувала је резулта који јој је значио осмину финала. Лион је у последњих двадесетак минута свим силама кренуо напред, али је Севиља одолела и показала да је прерасла друштво Лиге Европе и да припада најбољима на Старом континенту.

Прво место у групи је рутински оверио Јувентус који је “само” са 2:0 савладао загребачки Динамо, што је били довољно да оде међу носиоце на жребу. У првом полувремену су се Игуаин, Манџукић, Пјанић и компанија мучили да начну хрватски тим, а у томе је успео Аргентинац који је неодбрањивим ударцем из гужве матирао голмана Модрих. На крају је победу оверио штопер Ругани голом главом после корнера. На исти начин је претходног викенда био стрелац и у победи над Аталантом.

Надали су се у Копенхагену да ће Лестер одиграти часно и савладати Порто на Драгау како би им омогућио пролаз у другу фазу, али када су видели састав гостију већ око 19.45 знали су да вероватно испадају. Лисице, суочене са суровом борбом за опстанак у Премијер лиги вечерас су изашле на терен у шареном саставу и платиле велику цену таквом приступу, доживеле велики срамоту.

Победник групе Г демолиран је на северу Португалије, где је напаљени Порто забележио најубедљивију победу ове сезоне у Лиги шампиона од чак 5:0. Колико је Ранијеријев резервни тим био незаинтересован, толико је домаћин био мотивисан, а трајне последице овог пораза, поред Копенхагена, осетиће и млади голман гостију Хамер који је примио пет лаких комада вечерас.

Серију голова отворио је сјајни нападач домаћина Андре Силва, који је са два нова гола стигао до бројке од пет комада у Лиги шампиона и моћи ће на пролеће да настави ту голгетерску серију у осмини финала најквалитетнијег такмичења. Био је прецизан прво у шестом минуту, а касније и са пенала у 64, а поред њега Хесус Корона и Јасин Браими(сјајан гол петом) употпунили су тријумф Змајева вредан другог места у групи. У финишу се и Дијего Жота уписао у стрелце и оверио убедљиву победу Порта.

Лестер ништа није показао вечерас. Можда је шампион Енглеске заслужио да одмори мало бар у Лиги шампиона где је био солидан ове јесени, али нико се није надао оваквој бламажи Лисица. Без ударних игли Мареза и Слиманија, па и без неколико стандардних фудбалера и није се могло више од овог пораза, али начин на који су изгубили никако не може да прија никоме на Кинг Пауер стадиону. Сигурно је да и Ранијерију неће бити лако наредних дана. Без обзира на успехе у Лиги шампиона клупа му се опасно мрда...

ПОРТО - ЛЕСТЕР 5:0 (3:0)
/Силва 6, 64. пенал, Корона 26, Браими 44, Жота 77/

ПОРТО (4-4-2): Касиљас - Макси Переира, Фелипе, Маркано, Тељес - Данило, Корона, Оливер Торес, Браими - Андре Силва, Жота.

ЛЕСТЕР (4-4-2): Хамер - Ернандез, Василевски, Морган, Чилвел - Менди, Дринквотер, Греј, Шлуп - Муса, Оказаки.

Резултат из Португалије није био од никакве вајде Копенхагену који је победио Бриж као гост са 2:0 и само оверио треће место у групи. Није лоше играла ове јесени екипа Сталеа Солбакена, али нема шта да се жали, у прошлом колу је пропустила да победи Порто код куће и сада би већ била у возу за осмину финала Лиге шампиона.

Дански шампион је вечерас завршио посао у првом полувремену када је головимаМехелеа (аутогол) и Јоргенсена већ после 15 минута водио са 2:0. Оба гола пала су после прекида, а када су касније чули вести из Порта вероватно су гости намерно повукли ручну, свесни да им је џаба да се троше па се меч завршио опвим ртезултатом.

Андрија Павловић одиграо је цео меч за Копенхаген, а зарадио је жути картон.    

БРИЖ - КОПЕНХАГЕН 0:2 (0:2)
/Мехеле 9аг, Јоргенсен 15/

БРИЖ (4-3-3): Бутел - Ван Рајн, Мехел, Денсвил, Колс - Пина, Клодемир, Болинголи - Рафаелов, Весли, Гедоз.

КОПЕНХАГЕН (4-4-2): Олсен - Анкерсен, Јоргенсен, Јохансон, Аугустинсон - Фалк, Квист, Дилејни, Туту - Павловић, Корнелијус.

Резултати 6. кола Лиге шампиона:

Е група:

Тотенхем – ЦСКА Москва 3:1
(Али 38, Кејн 45+1, Акинфејев 77аг – Дзагоев 33)

Бајер Леверкузен – Монако 3:0
(Јурченко 30, Брант 48, Де Санктис 82аг)

Табела: Монако 11, Бајер 10, Тотенхем 7, ЦСКА 3

Ф група:

Реал Мадрид – Борусија Дортмунд2:2
(Бензема 28, 53 – Обамејанг 61, Ројс 88)

Легија – Спортинг Лисабон 1:0
(Гиљерме 30)

Табела: Борусија 14, Реал 12, Легија 4, Спортинг 3

Г група:

Порто – Лестер сити 5:0
(Силва 6, 64п, Корона 26, Брахими 44)

Клуб Бриж – Копенхаген 0:2
(Мечеле 9аг, Јоргенсен 15)

Табела: Лестер сити 13, Порто 11, Копенхаген 9, Клуб Бриж 0

Х група:

Јувентус – Динамо Загреб 2:0
(Игуаин 52, Ругани 73)

Лион – Севиља 0:0

Табела: Јувентус 14, Севиља 11, Лион 8, Динамо 0

Извор: моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар