LŠ: Borusija prva, Totenhem u LE! I još...

Život na granici: Totenhem u Ligi Evrope posle munjevitog preokreta, linija ofsajda bitan faktor! CSKA imao prednost posle gola Zorana Tošića, ali su Dele Ali i Hari Kejn doneli odlučujuća tri boda Sparsima - 3:1. Leverkuzen - Monako 3:0. Rojs iscepao Realovu kartu za prvu klasu, Borusija će među nosioce! Srećna Legija izbacila Sporting iz Evrope! Real Madrid prokockao šanse i pobedu pa će u drugi šešir, a Poljaci će u Ligu Evrope. Sevilja je uspela, Lion bez sreće i sudijske milosti… Juve rutinski sa Dinamom. Španci idu u osminu finala Lige šampiona, Liga Evrope dobija novog vladara. Lester se obrukao! Porto petardirao Lisice i dočekao šampionsko proleće! Kopenhagenu pirova pobeda u Brižu (2:0).

Fudbal 07.12.2016 | 23:20
LŠ: Borusija prva, Totenhem u LE! I još...
Poslednje kolo grupne faze otklonilo je i poslednju nedoumicu grupr E - u Ligu Evrope ide Totenhem! Sparsi su u direktnom okršaju protiv CSKA iz Moskve odlučivali o putniku u drugo po jačini takmičenje u Evropi, a engleski tim je slavio s 3:1 (2:1) i domogao se cilja. Ipak, teže nego što se očekivalo i što to rezultat možda pokazuje.

Iako je Mamuzama samo bod bio dovoljan da overe treću poziciju oni su se kockali pošto su Armejci poveli u 33. minutu preko Džagojeva kome je glavom asistirao Zoran Tošić. Deluje da je naš reprezentativac bio u ofsajdu.

Do izjednačenja pa i preokreta Totenhem je došao već do kraja prvog poluvremena, a oba gola su bila na granici ofsajda, verovatno baš u ofsajdu. Deluje da je jedan od najboljih evropskih sudija Nikola Ricoli imao veoma težak zadatak, pa i greške. 

Uostalom, procenite sami.

Totenhem je u drugom poluvremenu zadržao kontrolu igre, i bod mu je radio na ovom duelu pa je držao loptu u posedu, iskoristio tehničku potkovanost igrača. Maurisio Poketino je pokazao da je dobar taktičar i CSKA jednostavno nije imao prilaz protivničkom golu. 

Tačku na meč stavio je Akinfeev autogolom u 78. minutu.

Sparsi idu u Ligu Evrope, ali da nije došlo do ovako munjevitog preokreta u prvom poluvremen ko zna šta bi se događalo u nastavku susreta. Podatak za nevericu je da je ovo 39. meč zaredom u najjačem takmičenju kako je Igor Akinfeev primio barem jedan gol.

TOTENHEM - CSKA 3:1 (2:1)
/Ali 39,Kejn 45+1, Akinfeev 77ag - Džagoev 33/

TOTENHEM (4-2-3-1): Loris – Voker, Dajer, Vertongen, Rouz – Vinks, Vanijama - Erkisen, Ali, Son – Kejn.

CSKA (4-2-3-1): Akinfejev – Nababkin, A. Berezucki, V. Berezucki, Šenikov - Natko, Golovin – Tošić, Milanov, Džagoev - Traore.

A jedini meč koji nije ništa rešavao bio je onaj između Leverkuzena i Monaka. Aspirindžije su slavile s 3:0. Utakmicu je obeležila golčina mladog Jurčenka koji je pogodio sa prilične udaljenosti pod prečku gola Kneževa.

Oba trenera su imala priliku da daju šansu mlađim igračima da pokažu šta znaju te da odmore nosioce igre, a pored Jurčenka u strelce se upisao i Brandt, dok je autogol dao golman De Sanktis posle promašenog penala Vendela.

Rezultatski nebitan duel, ali bilo je zanimljivih poteza u kojima su uživali i svi kladioci koji su se kladili protiv prvoplasiranog Monaka. Da rezimiramo: prvi je Monako sa 11 bodova, drugi je Leverkuzen sa 10, treći Totenhem sa sedam i četvrti CSKA sa tri osvojena boda.

LEVERKUZEN - MONAKO 3:0 (1:0)
/Jurčenko 30, Brant 48, De Sanktis 82ag/

LEVERKUZEN (4-4-2): Ozkan – Da Kosta, Jedvaj, Dragović, Vendel – Čalanoglu, Baumgartlinger, Jurčenko, Brant – Kisling, Čičarito.

MONAKO (4-3-3): De Sanktis – Ture, Rađi, Žamerson, Dijalo – Mutinjo, N'Doram, Bošilja – Dirar, Kariljo, Žan.

Real Madrid će ipak putovati ekonomskom klasom na žreb za osminu finala, Borusija Dortmund će među povlašćene. Prvak Evrope nije uradio ono što se očekivalo i što je morao da uradi. Nije pobedio Borusiju u Madridu i izgubio je šansu za prvo mesto u grupi koje mu donosi povlašćen status u žrebu. I imaće za čim da žali…

Real je imao brdo šansi na 2:1, ali je na kraju platio ceh promašajima i Marko Rojs je golom u 88. minutu doneo Borusiji Dortmund remi 2:2 koji je Milionere katapultirao u prvi šešir na žrebu za osminu finala.

Borusija je nagrađena za trud, veru u sopstveni kvalitet i napadački fudbal protiv prvaka Evrope u Madridu. Mada se mora priznati da je imala i sreće…

Karim Benzema je konačno izašao iz senke Ronalda i ostalih saigrača. Posle skoro godinu dana je dao da više od jednog gola na utakmici i pokazao da se vraća u formu. Stigao je do cifre od 50 golova u Ligi šampiona, što je pre njega pošlo za nogom samo KristijanuRonaldu, Mesiju, Raulu, Van Nistelroju, Ševčenku, Anriju i Inzagiju. Benzemi je to uspelo u 88 mečeva u elitnom takmičenju, manje vremena da dođu do 50 golova je bilo potrebno samo Mesiju i Van Nistelroju.

Kao što se i očekivalo, Borusija se nije branila u Madridu. Uostalom, ovaj Tuhelov tim i ne zna drugačije. Ali morao bi da nauči bolje da brani svoj gol jer su previše nonšalantno dozvolili Karvahalu u 23. minutu da doda na peterac po zemlji gde se našao Benzemakoji ne prašta. Imala je Borusija šanse za izjednačenje ali ih nije iskoristila. Pretili suKastro, Dembele, Obamejan, ali umesto izjednačenja primili su još jedan gol. Vajdenfelerje prvo zaustavio Benzemu sjajnom inetrvencijom u 53. minut, ali je opet zaspala odbrana Nemaca i Benzema se ispravio iz drugog pokušaja.

Obamejan je u 60. vratio Borusiju u život. Sjajno se Šmelcer zavukao iza leđa odbrani Reala i majstorski proigrao Gabonca koji je pogodio mrežu kluba o čijem dresu sanja.Tuhel je odmah reagovao i uveo Mora i Rojsa što će se pokazati kao dobitni potez. Borusija je napadala u talasima, ali je i Real stvorio brdo prilika. Pljuštale su šanse pred oba gola, Ronaldo je pogodio stativu, Marselo promašio sjajnu priliku, a onda je usledila kazna.

Mor je uzeo loptu na sredini i lansirao Obamejana po desnom krilu koji u Borusijinom turbo stilu brzo šalje loptu na peterac gde je Rojs uklizao i pogodio za ono po šta je Borusija došla u Madrid.

Borusija je prva, Real drugi, a treće mesto i nastavak takmičenja u Ligi Evrope je Legija preotela Sportingu pobedom 1:0 u direktnom duelu u Varšavi. Minimalac je bio dovoljan Poljacima za koje je ovo veliki uspeh jer im niko nije davao šanse u ovoj konkurenciji.

Srpski napadač Aleksandar Prijović je asistirao Giljermeu u 30. minutu za jedini gol na meču. Bio je to 800. gol nekog Brazilca u Ligi šampiona po čemu je ova fudbalska velesila rekorder u evropskom elitnom takmičenju. Pre toga je Prijoviću poništen gol, imao je i jednu sjajnu šansu koju je promašio, a u drugom poluvremenu smo gledali igru viktorije pred golom Poljaka.

Neverovatno je kako je Legija uspela da sačuva pobedu i šta su sve Portugalci promašili. Najteži promašaj je bio onaj Želsona Martinsa sa dva metra. Legija se branila poslednjih 20 minuta ali i imala šanse iz kontranapada kojima je mogla da ranije overi plasman u šesnaestinu finala Lige Evrope. Radović i Prijović su bili među najboljima u timu Legije i zamenjeni su u finišu meča, dok je Lazar Marković je na drugoj strani zamenjen u 59. minutu.

Prštalo je u Lionu, ali gol nije viđen. Na radost Španaca, na žalost Francuza. Sevilja je uspela da odoli u Lionu na meču “biti ili ne biti”. Meč za direktan prolaz u kojem je pobeda garantovala plasman Lionu u osminu finala je završen 0:0 i Sevilja je uspela da se domogne nokaut faze. Što znači da Liga Evrope dobija novog vladara. Možda to bude baš Lion…

Sve su Francuzi učinili da slome otpor Andalužana ali nisu imali sreće. Ni sudijske milosti jer su makar jednom u tri situacije u kojima su tražili penal, mogli da budu nagrađeni najstrožom kaznom. Mada se ne može reći da je Sevilja prošla nezasluženo. I oni su mogli do gola, i oni su otećeni za penal u prvom poluvremenu.

Oba tima su po jednom pogodili okvir gola u prvih 45 minuta. Sevilja se nije branila, ali kako je meč odmicao bila je pod sve većim pritiskom i čuvala je rezulta koji joj je značio osminu finala. Lion je u poslednjih dvadesetak minuta svim silama krenuo napred, ali je Sevilja odolela i pokazala da je prerasla društvo Lige Evrope i da pripada najboljima na Starom kontinentu.

Prvo mesto u grupi je rutinski overio Juventus koji je “samo” sa 2:0 savladao zagrebački Dinamo, što je bili dovoljno da ode među nosioce na žrebu. U prvom poluvremenu su se Iguain, Mandžukić, Pjanić i kompanija mučili da načnu hrvatski tim, a u tome je uspeo Argentinac koji je neodbranjivim udarcem iz gužve matirao golmana Modrih. Na kraju je pobedu overio štoper Rugani golom glavom posle kornera. Na isti način je prethodnog vikenda bio strelac i u pobedi nad Atalantom.

Nadali su se u Kopenhagenu da će Lester odigrati časno i savladati Porto na Dragau kako bi im omogućio prolaz u drugu fazu, ali kada su videli sastav gostiju već oko 19.45 znali su da verovatno ispadaju. Lisice, suočene sa surovom borbom za opstanak u Premijer ligi večeras su izašle na teren u šarenom sastavu i platile veliku cenu takvom pristupu, doživele veliki sramotu.

Pobednik grupe G demoliran je na severu Portugalije, gde je napaljeni Porto zabeležio najubedljiviju pobedu ove sezone u Ligi šampiona od čak 5:0. Koliko je Ranijerijev rezervni tim bio nezainteresovan, toliko je domaćin bio motivisan, a trajne posledice ovog poraza, pored Kopenhagena, osetiće i mladi golman gostiju Hamer koji je primio pet lakih komada večeras.

Seriju golova otvorio je sjajni napadač domaćina Andre Silva, koji je sa dva nova gola stigao do brojke od pet komada u Ligi šampiona i moći će na proleće da nastavi tu golgetersku seriju u osmini finala najkvalitetnijeg takmičenja. Bio je precizan prvo u šestom minutu, a kasnije i sa penala u 64, a pored njega Hesus Korona i Jasin Braimi(sjajan gol petom) upotpunili su trijumf Zmajeva vredan drugog mesta u grupi. U finišu se i Dijego Žota upisao u strelce i overio ubedljivu pobedu Porta.

Lester ništa nije pokazao večeras. Možda je šampion Engleske zaslužio da odmori malo bar u Ligi šampiona gde je bio solidan ove jeseni, ali niko se nije nadao ovakvoj blamaži Lisica. Bez udarnih igli Mareza i Slimanija, pa i bez nekoliko standardnih fudbalera i nije se moglo više od ovog poraza, ali način na koji su izgubili nikako ne može da prija nikome na King Pauer stadionu. Sigurno je da i Ranijeriju neće biti lako narednih dana. Bez obzira na uspehe u Ligi šampiona klupa mu se opasno mrda...

PORTO - LESTER 5:0 (3:0)
/Silva 6, 64. penal, Korona 26, Braimi 44, Žota 77/

PORTO (4-4-2): Kasiljas - Maksi Pereira, Felipe, Markano, Teljes - Danilo, Korona, Oliver Tores, Braimi - Andre Silva, Žota.

LESTER (4-4-2): Hamer - Ernandez, Vasilevski, Morgan, Čilvel - Mendi, Drinkvoter, Grej, Šlup - Musa, Okazaki.

Rezultat iz Portugalije nije bio od nikakve vajde Kopenhagenu koji je pobedio Briž kao gost sa 2:0 i samo overio treće mesto u grupi. Nije loše igrala ove jeseni ekipa Stalea Solbakena, ali nema šta da se žali, u prošlom kolu je propustila da pobedi Porto kod kuće i sada bi već bila u vozu za osminu finala Lige šampiona.

Danski šampion je večeras završio posao u prvom poluvremenu kada je golovimaMehelea (autogol) i Jorgensena već posle 15 minuta vodio sa 2:0. Oba gola pala su posle prekida, a kada su kasnije čuli vesti iz Porta verovatno su gosti namerno povukli ručnu, svesni da im je džaba da se troše pa se meč završio opvim rtezultatom.

Andrija Pavlović odigrao je ceo meč za Kopenhagen, a zaradio je žuti karton.    

BRIŽ - KOPENHAGEN 0:2 (0:2)
/Mehele 9ag, Jorgensen 15/

BRIŽ (4-3-3): Butel - Van Rajn, Mehel, Densvil, Kols - Pina, Klodemir, Bolingoli - Rafaelov, Vesli, Gedoz.

KOPENHAGEN (4-4-2): Olsen - Ankersen, Jorgensen, Johanson, Augustinson - Falk, Kvist, Dilejni, Tutu - Pavlović, Kornelijus.

Rezultati 6. kola Lige šampiona:

E grupa:

Totenhem – CSKA Moskva 3:1
(Ali 38, Kejn 45+1, Akinfejev 77ag – Dzagoev 33)

Bajer Leverkuzen – Monako 3:0
(Jurčenko 30, Brant 48, De Sanktis 82ag)

Tabela: Monako 11, Bajer 10, Totenhem 7, CSKA 3

F grupa:

Real Madrid – Borusija Dortmund2:2
(Benzema 28, 53 – Obamejang 61, Rojs 88)

Legija – Sporting Lisabon 1:0
(Giljerme 30)

Tabela: Borusija 14, Real 12, Legija 4, Sporting 3

G grupa:

Porto – Lester siti 5:0
(Silva 6, 64p, Korona 26, Brahimi 44)

Klub Briž – Kopenhagen 0:2
(Mečele 9ag, Jorgensen 15)

Tabela: Lester siti 13, Porto 11, Kopenhagen 9, Klub Briž 0

H grupa:

Juventus – Dinamo Zagreb 2:0
(Iguain 52, Rugani 73)

Lion – Sevilja 0:0

Tabela: Juventus 14, Sevilja 11, Lion 8, Dinamo 0

Izvor: mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar