Француска - то је ДРЖАВА! Оде Евијан к'о да никад није ни постојао!

НЕМА МИЛОСТИ! Прошле године играо француску прву лигу, пре четири био у финалу Купа, а данас је угашен!!! Евијан је плесао само девет година...

Фудбал 08.12.2016 | 00:00
Француска - то је ДРЖАВА! Оде Евијан к'о да никад није ни постојао!
Није дуго трајала прича око Евијана. Клуб из малог града Тонон-ле-Бен основан је 2007. године на оставштини ФЦ Гаиљарда, клуба који је основан 1924. године и који је егзистирао до 2003. Тада се ујединио с клубом Виј-ла-Гранд те понео име Футбал Кроа-де-Савоа 74. Играо је у четвртом рангу француског фудбала, имао аматерски статус, а када је 2007. дошло до новог уједињења, овај пут с клубом Олимпик Тонон-Каблеом, кренуло је златно раздобље за фудбал у тој регији.

Иза клуба је стајао конгломерат Даноне, а Евијан се брзо успињао француском фудбалском пирамидом. Одмах су, 2010. године, по први пут у историји остварили пласман у Лигу 2, а део утакмица су морали да играју у 30-ак километара удаљеној Женеви, јер њихов стадион није одговарао условима Фудбалског савеза Француске.

Успон је настављен – у сезони 2010/11. у Купу Француске су избацили Марсеј, актуалног првака државе, а исте године су освојили и друголигашку титулу те ушли у Лигу 1.

У првој лиги су плесали четири лета, највећи успех имали 2012. када су освојили девето место, а годину дана касније су играли у финалу Купа Француске против Бордоа. Изгубили су 3:2, а одлучујући гол у 89. минуту им је дао Шеик Дијабате.

Но, врло брзо је кренула пропаст клуба. У сезони 2014/15. су заузели 18. место у Лиги 1 што је значило испадање у другу лигу, а у јавности су почели да испливавају велики финансијски проблеми. Они су настављени у Лиги 2 где су такође заузели 18. место које води у трећу лигу. Но, Фудбалски савез Француске их је административно преселио у четврту лигу због финансијских проблема. Ипак, ни то није било све. 

Евијан је суспендован, није му допуштено да игра у овој сезони, а управи клуба је дато одређено време да покуша да реши целу ситуацију. Појавиле су се вести око преузимања клуба, али до тога није дошло па је данас донешена одлука о коначном гашењу клуба.

Регионални суд је донео одлуку по којој се забрањује деловање клуба на свим нивоима, па је тако укинута и фудбалска академија коју је клуб имао на неколико локација. Покушали су у Евијану да спасу барем младе селекције, али нису успели, па је име овог клуба отишло у историју.

Иначе, за овај клуб је наступао наш Милош Нинковић у сезони 2014/2015.

Извор: моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар