Francuska - to je DRŽAVA! Ode Evijan k'o da nikad nije ni postojao!

NEMA MILOSTI! Prošle godine igrao francusku prvu ligu, pre četiri bio u finalu Kupa, a danas je ugašen!!! Evijan je plesao samo devet godina...

Fudbal 08.12.2016 | 00:00
Francuska - to je DRŽAVA! Ode Evijan k'o da nikad nije ni postojao!
Nije dugo trajala priča oko Evijana. Klub iz malog grada Tonon-le-Ben osnovan je 2007. godine na ostavštini FC Gailjarda, kluba koji je osnovan 1924. godine i koji je egzistirao do 2003. Tada se ujedinio s klubom Vij-la-Grand te poneo ime Futbal Kroa-de-Savoa 74. Igrao je u četvrtom rangu francuskog fudbala, imao amaterski status, a kada je 2007. došlo do novog ujedinjenja, ovaj put s klubom Olimpik Tonon-Kableom, krenulo je zlatno razdoblje za fudbal u toj regiji.

Iza kluba je stajao konglomerat Danone, a Evijan se brzo uspinjao francuskom fudbalskom piramidom. Odmah su, 2010. godine, po prvi put u istoriji ostvarili plasman u Ligu 2, a deo utakmica su morali da igraju u 30-ak kilometara udaljenoj Ženevi, jer njihov stadion nije odgovarao uslovima Fudbalskog saveza Francuske.

Uspon je nastavljen – u sezoni 2010/11. u Kupu Francuske su izbacili Marsej, aktualnog prvaka države, a iste godine su osvojili i drugoligašku titulu te ušli u Ligu 1.

U prvoj ligi su plesali četiri leta, najveći uspeh imali 2012. kada su osvojili deveto mesto, a godinu dana kasnije su igrali u finalu Kupa Francuske protiv Bordoa. Izgubili su 3:2, a odlučujući gol u 89. minutu im je dao Šeik Dijabate.

No, vrlo brzo je krenula propast kluba. U sezoni 2014/15. su zauzeli 18. mesto u Ligi 1 što je značilo ispadanje u drugu ligu, a u javnosti su počeli da isplivavaju veliki finansijski problemi. Oni su nastavljeni u Ligi 2 gde su takođe zauzeli 18. mesto koje vodi u treću ligu. No, Fudbalski savez Francuske ih je administrativno preselio u četvrtu ligu zbog finansijskih problema. Ipak, ni to nije bilo sve. 

Evijan je suspendovan, nije mu dopušteno da igra u ovoj sezoni, a upravi kluba je dato određeno vreme da pokuša da reši celu situaciju. Pojavile su se vesti oko preuzimanja kluba, ali do toga nije došlo pa je danas donešena odluka o konačnom gašenju kluba.

Regionalni sud je doneo odluku po kojoj se zabranjuje delovanje kluba na svim nivoima, pa je tako ukinuta i fudbalska akademija koju je klub imao na nekoliko lokacija. Pokušali su u Evijanu da spasu barem mlade selekcije, ali nisu uspeli, pa je ime ovog kluba otišlo u istoriju.

Inače, za ovaj klub je nastupao naš Miloš Ninković u sezoni 2014/2015.

Izvor: mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar