Шоља чаја дневно може да спријечи срчана обољења

Према америчкој студији, особе које свкодневно пију шољу чаја имају 35 одсто мањи ризик да добију срчани удар или неко друго кардиваскуларно обољење током живота.

Здравље 07.12.2016 | 10:35
Шоља чаја дневно може да спријечи срчана обољења
Доктор Елиот Милер и његов тим из болнице Џонс Хопкинс у Балтимору (САД) открили су да чај може да заштити срце, а довољна је, кажу, само једна шоља чаја дневно, црног или зеленог.

Научници су испитивали 600 здравих мушкараца и жена који у својој историји болести нису имали срчана обољења. Временом су пратили који волонтери су имали срчани удар, мождани удар, болове у грудима или друге болести срца. Такође су, у раздобљу од пет година, мерили наслаге калцијума у крвним судовима добровољаца упоређујући их с претходним резултатима.

Резултати су показали да су особе које пију чај (од једне до три шољице дневно) имале 35 одсто мање ризика за развој срчаних обољења него други волонтери. Такође су имали мање наслага калцијума у артеријама.

Иако истраживање није потпуно научници су успоставили директну везу између конзумације чаја и одсутности болести срца. Сматрају да су разлог флавоноиди у чају (антиоксиданс који штити од срчаних обољења).

Иако шоља чаја вероватно неће бити довољна да заштити ваше срце од болести, у сваком случају би могла да буде корисна.

Б 92
фото:интернет

Коментари / 0

Оставите коментар