Šolja čaja dnevno može da spriječi srčana oboljenja

Prema američkoj studiji, osobe koje svkodnevno piju šolju čaja imaju 35 odsto manji rizik da dobiju srčani udar ili neko drugo kardivaskularno oboljenje tokom života.

Zdravlje 07.12.2016 | 10:35
Šolja čaja dnevno može da spriječi srčana oboljenja
Doktor Eliot Miler i njegov tim iz bolnice Džons Hopkins u Baltimoru (SAD) otkrili su da čaj može da zaštiti srce, a dovoljna je, kažu, samo jedna šolja čaja dnevno, crnog ili zelenog.

Naučnici su ispitivali 600 zdravih muškaraca i žena koji u svojoj istoriji bolesti nisu imali srčana oboljenja. Vremenom su pratili koji volonteri su imali srčani udar, moždani udar, bolove u grudima ili druge bolesti srca. Takođe su, u razdoblju od pet godina, merili naslage kalcijuma u krvnim sudovima dobrovoljaca upoređujući ih s prethodnim rezultatima.

Rezultati su pokazali da su osobe koje piju čaj (od jedne do tri šoljice dnevno) imale 35 odsto manje rizika za razvoj srčanih oboljenja nego drugi volonteri. Takođe su imali manje naslaga kalcijuma u arterijama.

Iako istraživanje nije potpuno naučnici su uspostavili direktnu vezu između konzumacije čaja i odsutnosti bolesti srca. Smatraju da su razlog flavonoidi u čaju (antioksidans koji štiti od srčanih oboljenja).

Iako šolja čaja verovatno neće biti dovoljna da zaštiti vaše srce od bolesti, u svakom slučaju bi mogla da bude korisna.

B 92
foto:internet

Komentari / 0

Ostavite komentar