Медијски линч политичара на правосуђе БиХ

Пред Дисцилплинском комисијом Високог судског и тужилачког савјета БиХ данас је почео поступак против главног тужиоца БиХ Горана Салиховића, осумњиченог за низ неправилности у раду Тужилаштва, због чега је суспендован у септембру ове године.

Босна и Херцеговина 06.12.2016 | 21:36
Медијски линч политичара на правосуђе БиХ
У дисциплинској тужби се наводи да је Салиховић пропустио да тражи своје изузеће у предметима у којима је постојао сукоб интереса, да се упустио у непримјерене контакте са судијом или странкама у поступку, омогућио вршење дужности тужиоца лицима која за то нису законом овлашћена, мијешао се у поступање судије или тужиоца, давао лажне или недовољне информације, те својим поступањем довео у питање повјерење јавности у Тужилаштво БиХ.

На све оптужбе Салиховић одговара: "Могу само да кажем да је извршен медијски линч од политике на главног тужиоца који се наставља и на читаво правосуђе. Имам повјерење у Високи судски и тужилачки савјет и у дисциплинску комисију."

Колико повјерења Салиховић има у дисциплинску комисију, показује чињеница да је припремно рочиште одгођено, јер је тражио изузеће предсједника Комисије Махмута Швраке, чије се име спомиње у једном предмету Тужилаштва БиХ. Салиховић сматра да Шврака због статуса у том предмету не може да буде предсједник дисциплинске комисије, а на питање да ли је Шврака осумњечени или свједок у поменутом предмету, његов адвокат Рифат Коњић одговара: "Сасвим је извјесно да није свједок. Да је свједок, ми не бисмо тражили изузеће, нисмо толико блентави."

Када ће дисциплинско рочиште против Салиховића бити настављено није саопштено, али сама чињеница да се против главног тужиоца води дисциплински поступак али и кривична истрага, довољно говори о стању у БХ правосуђу. Међутим, предсједник Високог судског и тужилачког савјета Милан Тегелтија у томе не види ништа забрињавајуће.

"Вођење дисциплинских, па и кривичних поступака против носилаца правосудних функција показује да систем функционише и да реагује када наиђе на неку аномалију. Виђење поступака против таквих људи гради повјерење грађана да нико није заштићен уколико почини неки прекршај."

С друге стране, министар безбједности Драган Мектић истиче да поступак против главног тужиоца БиХ говори о томе у каквој се озбиљној ситуацији налази правосуђе. Он међутим поставља и питање шта и како раде остали тужиоци и вршилац дужности главног тужоца Тужилаштва БиХ.

"Шта је са `Пандором`'? Зашто се по том предмету ништа не ради већ три године? Ко је у Тужилаштву одговоран за то? Шта је са аферама `Бобар банка`' и `Милбауер`'? Шта је са афером `Рекет` на којој се промијенило 13 тужилаца. Шта је са `Босналијеком` и предметом `Лијановић` у којем су изгубљени списи Тужилаштва? То су све афере које су нанијеле милијарде и милијарде штете", тврди Мектић и истиче да је добар дио носилаца правосудних функција умијешан у афере организованог криминала и корупције.

Мектић најављује да ће убрзо бити раскринкане улоге у криминалним аферама још неких високопозиционираних функционера у БХ правосуђу, чиме ће се још једном потврдити, сада већ чињеница, да у БиХ постоји правосудна мафија.



БН телевизија

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

ВИДИ,ВИДИ

06.12.2016 20:47

Значи у неком предмету тужилаштво БиХ је отворило раније истрагу против главног тужиоца Републике Српске Махмута Швраке.Видјећемо шта ће Тужилаштво БиХ на челу са новом тужитељицом урадити по том питању

ОДГОВОРИТЕ
Name

репо послови

06.12.2016 21:20

Да, тако је

Name

Фрустратор

08.12.2016 19:53

Да је нормална земља а није евидентно ако ниста друго због моралне одговорности према градјанима и јавном мњењу пресједник ВСТС би поднио оставку .Сви указују на огромну корупцију у правосудју од страних дипломата министра безбједности невладиних организација а он се прави мутав ко несто објасњава или покусава умотати ко да су сви малоумни хе хе цело је зајебан.

Name

Сваста

06.12.2016 22:18

Кад су тебе као главног тузиоца , у оваквој дрзави, суспендовали, не мозес бити цист ни под разно. Какав медијски линц? Прво су те суспендовали а онда су новинари објавили ту вијест. Или су те сусоендовали на захтјев неког новинара. Е бас су новинари тако моцни у БиХ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сретна вам Нова Година, бице занимљива

06.12.2016 22:49

Да ли предсједник високог судског вијеца налази икакву своју одговорност кад му је главни тузиоц под суспензијом, а министар безбједности пита засто нема пресуда зс утврдјени организовани криминал. Криминал нису доказали Надреалисти него СИПА. У питању нису стотине или хиљаде марака него милијарде. Могу ли милијарде све купити, цак и америцке званицнике? Не вјерујем. Остаје нам да видимо како це се ово развијати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ПРАВОСУДНА МАФИЈА

07.12.2016 11:49

Тегелтија, Селман, Лепир, Бајић... Бајини "играчи" - можда заиграју и за Игокеу

Name

Тото

07.12.2016 04:35

Кад ја падам нека пада још неко.Мизерно од Бошњака.

ОДГОВОРИТЕ
Name

бико

07.12.2016 13:54

Ајде не блабоњај да је нормална дрзава а није ти би добио дозивотну казну затвора јер си сауцесник у теским аферама гори је онај ко преноси твоје изјаве.Па демантујте медије дајте демант да нису тацне информације ста је са Пандором,Стрмицом,Бобар и Павловиц банком све афере су висемилионске и представљају организовани криминал а ви деценију дрзите предмет Стрмица у латици како би застара наступила смијесно тузно и залосно.

ОДГОВОРИТЕ