Medijski linč političara na pravosuđe BiH

Pred Discilplinskom komisijom Visokog sudskog i tužilačkog savjeta BiH danas je počeo postupak protiv glavnog tužioca BiH Gorana Salihovića, osumnjičenog za niz nepravilnosti u radu Tužilaštva, zbog čega je suspendovan u septembru ove godine.

Bosna i Hercegovina 06.12.2016 | 21:36
Medijski linč političara na pravosuđe BiH
U disciplinskoj tužbi se navodi da je Salihović propustio da traži svoje izuzeće u predmetima u kojima je postojao sukob interesa, da se upustio u neprimjerene kontakte sa sudijom ili strankama u postupku, omogućio vršenje dužnosti tužioca licima koja za to nisu zakonom ovlašćena, miješao se u postupanje sudije ili tužioca, davao lažne ili nedovoljne informacije, te svojim postupanjem doveo u pitanje povjerenje javnosti u Tužilaštvo BiH.

Na sve optužbe Salihović odgovara: "Mogu samo da kažem da je izvršen medijski linč od politike na glavnog tužioca koji se nastavlja i na čitavo pravosuđe. Imam povjerenje u Visoki sudski i tužilački savjet i u disciplinsku komisiju."

Koliko povjerenja Salihović ima u disciplinsku komisiju, pokazuje činjenica da je pripremno ročište odgođeno, jer je tražio izuzeće predsjednika Komisije Mahmuta Švrake, čije se ime spominje u jednom predmetu Tužilaštva BiH. Salihović smatra da Švraka zbog statusa u tom predmetu ne može da bude predsjednik disciplinske komisije, a na pitanje da li je Švraka osumnječeni ili svjedok u pomenutom predmetu, njegov advokat Rifat Konjić odgovara: "Sasvim je izvjesno da nije svjedok. Da je svjedok, mi ne bismo tražili izuzeće, nismo toliko blentavi."

Kada će disciplinsko ročište protiv Salihovića biti nastavljeno nije saopšteno, ali sama činjenica da se protiv glavnog tužioca vodi disciplinski postupak ali i krivična istraga, dovoljno govori o stanju u BH pravosuđu. Međutim, predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog savjeta Milan Tegeltija u tome ne vidi ništa zabrinjavajuće.

"Vođenje disciplinskih, pa i krivičnih postupaka protiv nosilaca pravosudnih funkcija pokazuje da sistem funkcioniše i da reaguje kada naiđe na neku anomaliju. Viđenje postupaka protiv takvih ljudi gradi povjerenje građana da niko nije zaštićen ukoliko počini neki prekršaj."

S druge strane, ministar bezbjednosti Dragan Mektić ističe da postupak protiv glavnog tužioca BiH govori o tome u kakvoj se ozbiljnoj situaciji nalazi pravosuđe. On međutim postavlja i pitanje šta i kako rade ostali tužioci i vršilac dužnosti glavnog tužoca Tužilaštva BiH.

"Šta je sa `Pandorom`'? Zašto se po tom predmetu ništa ne radi već tri godine? Ko je u Tužilaštvu odgovoran za to? Šta je sa aferama `Bobar banka`' i `Milbauer`'? Šta je sa aferom `Reket` na kojoj se promijenilo 13 tužilaca. Šta je sa `Bosnalijekom` i predmetom `Lijanović` u kojem su izgubljeni spisi Tužilaštva? To su sve afere koje su nanijele milijarde i milijarde štete", tvrdi Mektić i ističe da je dobar dio nosilaca pravosudnih funkcija umiješan u afere organizovanog kriminala i korupcije.

Mektić najavljuje da će ubrzo biti raskrinkane uloge u kriminalnim aferama još nekih visokopozicioniranih funkcionera u BH pravosuđu, čime će se još jednom potvrditi, sada već činjenica, da u BiH postoji pravosudna mafija.



BN televizija

Komentari / 8

Ostavite komentar
Name

VIDI,VIDI

06.12.2016 20:47

Znači u nekom predmetu tužilaštvo BiH je otvorilo ranije istragu protiv glavnog tužioca Republike Srpske Mahmuta Švrake.Vidjećemo šta će Tužilaštvo BiH na čelu sa novom tužiteljicom uraditi po tom pitanju

ODGOVORITE
Name

repo poslovi

06.12.2016 21:20

Da, tako je

Name

Frustrator

08.12.2016 19:53

Da je normalna zemlja a nije evidentno ako nista drugo zbog moralne odgovornosti prema gradjanima i javnom mnjenju presjednik VSTS bi podnio ostavku .Svi ukazuju na ogromnu korupciju u pravosudju od stranih diplomata ministra bezbjednosti nevladinih organizacija a on se pravi mutav ko nesto objasnjava ili pokusava umotati ko da su svi maloumni he he celo je zajeban.

Name

Svasta

06.12.2016 22:18

Kad su tebe kao glavnog tuzioca , u ovakvoj drzavi, suspendovali, ne mozes biti cist ni pod razno. Kakav medijski linc? Prvo su te suspendovali a onda su novinari objavili tu vijest. Ili su te susoendovali na zahtjev nekog novinara. E bas su novinari tako mocni u BiH.

ODGOVORITE
Name

Sretna vam Nova Godina, bice zanimljiva

06.12.2016 22:49

Da li predsjednik visokog sudskog vijeca nalazi ikakvu svoju odgovornost kad mu je glavni tuzioc pod suspenzijom, a ministar bezbjednosti pita zasto nema presuda zs utvrdjeni organizovani kriminal. Kriminal nisu dokazali Nadrealisti nego SIPA. U pitanju nisu stotine ili hiljade maraka nego milijarde. Mogu li milijarde sve kupiti, cak i americke zvanicnike? Ne vjerujem. Ostaje nam da vidimo kako ce se ovo razvijati.

ODGOVORITE
Name

PRAVOSUDNA MAFIJA

07.12.2016 11:49

Tegeltija, Selman, Lepir, Bajić... Bajini "igrači" - možda zaigraju i za Igokeu

Name

Toto

07.12.2016 04:35

Kad ja padam neka pada još neko.Mizerno od Bošnjaka.

ODGOVORITE
Name

biko

07.12.2016 13:54

Ajde ne blabonjaj da je normalna drzava a nije ti bi dobio dozivotnu kaznu zatvora jer si saucesnik u teskim aferama gori je onaj ko prenosi tvoje izjave.Pa demantujte medije dajte demant da nisu tacne informacije sta je sa Pandorom,Strmicom,Bobar i Pavlovic bankom sve afere su visemilionske i predstavljaju organizovani kriminal a vi deceniju drzite predmet Strmica u latici kako bi zastara nastupila smijesno tuzno i zalosno.

ODGOVORITE