Алармантно угрожена медијска слобода

Медијски закони у земљама региона генерално су добри, али је њихова примјена лоша, због чега су алармантно угрожене медијске слободе на западном Балкану, показало је истраживање које је данас представљено на регионалној конференцији у Београду.

Регион 06.12.2016 | 16:01
Алармантно угрожена медијска слобода
Истраживање је показало и да је један од највећих проблема у региону велики број неразјашњених напада на новинаре, међу којима је и неколико убистава новинара у посљедњих 10 година, саопштено је из Синдиката медија Црне Горе.

"Иако у појединим земљама, међу којима је и Црна Гора, тужилаштво и полиција воде статистику о овим случајевима, напретка у истрагама скоро да нема", констатује се у истраживању.

Истраживање је показало и да је економски и социјални статус медијских радника у региону генерално лош.

"И сами новинари су рекли у анкети да се њихов економски и социјални статус погоршао посљедњих година. Многи новинари и даље немају уговоре о раду, имају мале плате и често раде прековремено и за празнике, а нису плаћени за то", наводи се у истраживању.

У истраживању се констатује и да јавни сервиси у земљама региона нису независни, а утицај на уређивачку политику углавном се остварује посредством менаџера и уредника, али су забиљежени и случајеви директних притисака државних званичника, а на сличан начин се утицај остварује и у приватним медијима.

Према подацима из истраживања, директна цензура у медијима у региону није проблем, већ веома раширена самоцензура код новинара, која се дешава због притисака.

На конференцији у Београду представљен је и сајт www.сафејоурналистс.нет на којем су похрањени сви подаци о нападима на новинаре у посљедње три године, у Црној Гори, Србији, БиХ, Хрватској, Македонији.

"Ова онлајн платформа пратиће све случајеве напада и угрожавања безбједности новинара у региону, и слична је оној коју има Савјет Европе", навели су из Синдиката медија.

Истраживање је урађено у оквиру пројекта "Регионална платформа западног Балкана за заступање слободе медија и безбједности новинара" који је финансијски подржала Европска комисија и у којем учествује пет новинарских удружења региона, међу којима и Синдикат медија Црне Горе.

Извор:Срна

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Михаило Микиц

06.12.2016 19:02

Закони могу да буду најбољи али то нама ниста не вреди ако се они не спроводе у дјело и када се не ради по закону. Цензуру медија врси дрзава. То је натјерало многе Редакције да уведу унутрасњу цензуру својих медија, а новинаре да врсе сами своју цензуру да неби изгубили посао. ПРЕМА томе слобода медија зависи од слободне писања а не само слобода мисљења. Цовјек МОЗЕ да мисли сто год хоце али ака он своје мисљење не смије јавно никоме слободно да казе и јавно да написе то висе није слобода вец диктакултура!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Моје гледисте

06.12.2016 19:37

Данас је највеца слобода у медијима, приказују ста хоце, у било које доба дана, прица ко ста стигне, да ли је несто истина .... Није уопсте битно, гледаност, сензација то се рацуна....