Alarmantno ugrožena medijska sloboda

Medijski zakoni u zemljama regiona generalno su dobri, ali je njihova primjena loša, zbog čega su alarmantno ugrožene medijske slobode na zapadnom Balkanu, pokazalo je istraživanje koje je danas predstavljeno na regionalnoj konferenciji u Beogradu.

Region 06.12.2016 | 16:01
Alarmantno ugrožena medijska sloboda
Istraživanje je pokazalo i da je jedan od najvećih problema u regionu veliki broj nerazjašnjenih napada na novinare, među kojima je i nekoliko ubistava novinara u posljednjih 10 godina, saopšteno je iz Sindikata medija Crne Gore.

"Iako u pojedinim zemljama, među kojima je i Crna Gora, tužilaštvo i policija vode statistiku o ovim slučajevima, napretka u istragama skoro da nema", konstatuje se u istraživanju.

Istraživanje je pokazalo i da je ekonomski i socijalni status medijskih radnika u regionu generalno loš.

"I sami novinari su rekli u anketi da se njihov ekonomski i socijalni status pogoršao posljednjih godina. Mnogi novinari i dalje nemaju ugovore o radu, imaju male plate i često rade prekovremeno i za praznike, a nisu plaćeni za to", navodi se u istraživanju.

U istraživanju se konstatuje i da javni servisi u zemljama regiona nisu nezavisni, a uticaj na uređivačku politiku uglavnom se ostvaruje posredstvom menadžera i urednika, ali su zabilježeni i slučajevi direktnih pritisaka državnih zvaničnika, a na sličan način se uticaj ostvaruje i u privatnim medijima.

Prema podacima iz istraživanja, direktna cenzura u medijima u regionu nije problem, već veoma raširena samocenzura kod novinara, koja se dešava zbog pritisaka.

Na konferenciji u Beogradu predstavljen je i sajt www.safejournalists.net na kojem su pohranjeni svi podaci o napadima na novinare u posljednje tri godine, u Crnoj Gori, Srbiji, BiH, Hrvatskoj, Makedoniji.

"Ova onlajn platforma pratiće sve slučajeve napada i ugrožavanja bezbjednosti novinara u regionu, i slična je onoj koju ima Savjet Evrope", naveli su iz Sindikata medija.

Istraživanje je urađeno u okviru projekta "Regionalna platforma zapadnog Balkana za zastupanje slobode medija i bezbjednosti novinara" koji je finansijski podržala Evropska komisija i u kojem učestvuje pet novinarskih udruženja regiona, među kojima i Sindikat medija Crne Gore.

Izvor:Srna

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Mihailo Mikic

06.12.2016 19:02

Zakoni mogu da budu najbolji ali to nama nista ne vredi ako se oni ne sprovode u djelo i kada se ne radi po zakonu. Cenzuru medija vrsi drzava. To je natjeralo mnoge Redakcije da uvedu unutrasnju cenzuru svojih medija, a novinare da vrse sami svoju cenzuru da nebi izgubili posao. PREMA tome sloboda medija zavisi od slobodne pisanja a ne samo sloboda misljenja. Covjek MOZE da misli sto god hoce ali aka on svoje misljenje ne smije javno nikome slobodno da kaze i javno da napise to vise nije sloboda vec diktakultura!

ODGOVORITE
Name

Moje glediste

06.12.2016 19:37

Danas je najveca sloboda u medijima, prikazuju sta hoce, u bilo koje doba dana, prica ko sta stigne, da li je nesto istina .... Nije uopste bitno, gledanost, senzacija to se racuna....