'Узбуњивачи' би ускоро требали бити заштићени

Лица која пријављују корупцију ускоро би требало да буду заштићена одговарајућим Законом у Републици Српској. Закон који штити такозване узбуњиваче постоји на нивоу БиХ, али је готов нацрт Закона у Српској.

Република Српска 05.12.2016 | 22:51
'Узбуњивачи' би ускоро требали бити заштићени
Република Српска добиће Закон који би требало да штити лица која пријављују корупцију. Влада је првог децембра усвојила нацрт Закона који ће да штити права узбуњивача или звиждача.

Да би лице које је пријавило корупцију уживало заштиту, неопходно је да пријаву изврши у доброј намјери и да учини вјероватним да је чињење или нечињење у вези са корупцијом. С друге стране, тужена страна има обавезу да докаже да чињење или нечињење имају објективну оправданост саопштили су из Владе Српске.

У "Транспаренси интернешнелу" су учествовали у доношењу нацрта, али кажу да нису задовољни што је Влада изабрала судски модел заштите, умјесто административног који је учинковитији.

Административни модел подразумјевао би формирање посебног тијела које би водило рачуна о заштити лица која пријављују корупцију, али то се ипак нацртом Закона неће десити.

Влада је најавила да ће Закон о заштити узбуњивача бити усвојен ове године, али вријеме истиче.

Значај правне заштите лица која пријављују неправилности из свог радног окружења, популарно названих звиждача или узбуњивача, препознат је у међународним конвенцијама и документима који се односне на феномен корупције. То је саставни дио Грађанско-правне конвенције о корупцији Савјета Европе и Конвенције Уједињених нација против корупције.



БН телевизија

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

Мислим-ман

05.12.2016 19:21

Добра вијест. Гарантујем да овдје неће бити више од 5 коментара. То само потврђује да оно који владају (директно потплацивају националисте хускасе да скрећу пажњу са лоповлука према оним другим народима што сметају овдје и што је најпримарнији проблем) И тако док се ми глоземо око Сребренице, Ахмица, Казана, Короцанслих стијена, они и даље настављају да располажу ММФ овим кредитима а које су дигли на нас обични народ као "зиранта" Поздрав људима који размишљају о најбитнијих проблемима а БН похвала за позитивну вијест

ОДГОВОРИТЕ
Name

застите

05.12.2016 19:54

Црног и руменка

ОДГОВОРИТЕ
Name

рибери

05.12.2016 20:15

Закони постоје али су људи и даље незастицени......јер по тим агенцијама раде јатаци оних које пријављујете.....

Name

Звиждач

05.12.2016 21:05

Трла баба лан да јој продје дан, па и ова власт о борби против корупције.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кпд Фоча

06.12.2016 09:15

Синиша Гољанин директор кпд Фоча узима за запослење 12.000 км.Лично спремио све податке Сипи и Тужилаштву и никоме ништа.Па видите шта све има,био јадо није имао за кифле.А још има убиство у Трнову.Нема овде власти и закона још за дуго!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Труе

06.12.2016 09:18

Нису Миле, Павић и Пинокио постављени да праве ред и здраво друштво, задатак им је другачији и добро им иде.

ОДГОВОРИТЕ