'Uzbunjivači' bi uskoro trebali biti zaštićeni

Lica koja prijavljuju korupciju uskoro bi trebalo da budu zaštićena odgovarajućim Zakonom u Republici Srpskoj. Zakon koji štiti takozvane uzbunjivače postoji na nivou BiH, ali je gotov nacrt Zakona u Srpskoj.

Republika Srpska 05.12.2016 | 22:51
'Uzbunjivači' bi uskoro trebali biti zaštićeni
Republika Srpska dobiće Zakon koji bi trebalo da štiti lica koja prijavljuju korupciju. Vlada je prvog decembra usvojila nacrt Zakona koji će da štiti prava uzbunjivača ili zviždača.

Da bi lice koje je prijavilo korupciju uživalo zaštitu, neophodno je da prijavu izvrši u dobroj namjeri i da učini vjerovatnim da je činjenje ili nečinjenje u vezi sa korupcijom. S druge strane, tužena strana ima obavezu da dokaže da činjenje ili nečinjenje imaju objektivnu opravdanost saopštili su iz Vlade Srpske.

U "Transparensi internešnelu" su učestvovali u donošenju nacrta, ali kažu da nisu zadovoljni što je Vlada izabrala sudski model zaštite, umjesto administrativnog koji je učinkovitiji.

Administrativni model podrazumjevao bi formiranje posebnog tijela koje bi vodilo računa o zaštiti lica koja prijavljuju korupciju, ali to se ipak nacrtom Zakona neće desiti.

Vlada je najavila da će Zakon o zaštiti uzbunjivača biti usvojen ove godine, ali vrijeme ističe.

Značaj pravne zaštite lica koja prijavljuju nepravilnosti iz svog radnog okruženja, popularno nazvanih zviždača ili uzbunjivača, prepoznat je u međunarodnim konvencijama i dokumentima koji se odnosne na fenomen korupcije. To je sastavni dio Građansko-pravne konvencije o korupciji Savjeta Evrope i Konvencije Ujedinjenih nacija protiv korupcije.



BN televizija

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

Mislim-man

05.12.2016 19:21

Dobra vijest. Garantujem da ovdje neće biti više od 5 komentara. To samo potvrđuje da ono koji vladaju (direktno potplacivaju nacionaliste huskase da skreću pažnju sa lopovluka prema onim drugim narodima što smetaju ovdje i što je najprimarniji problem) I tako dok se mi glozemo oko Srebrenice, Ahmica, Kazana, Korocanslih stijena, oni i dalje nastavljaju da raspolažu MMF ovim kreditima a koje su digli na nas obični narod kao "ziranta" Pozdrav ljudima koji razmišljaju o najbitnijih problemima a BN pohvala za pozitivnu vijest

ODGOVORITE
Name

zastite

05.12.2016 19:54

Crnog i rumenka

ODGOVORITE
Name

riberi

05.12.2016 20:15

Zakoni postoje ali su ljudi i dalje nezasticeni......jer po tim agencijama rade jataci onih koje prijavljujete.....

Name

Zviždač

05.12.2016 21:05

Trla baba lan da joj prodje dan, pa i ova vlast o borbi protiv korupcije.

ODGOVORITE
Name

Kpd Foča

06.12.2016 09:15

Siniša Goljanin direktor kpd Foča uzima za zaposlenje 12.000 km.Lično spremio sve podatke Sipi i Tužilaštvu i nikome ništa.Pa vidite šta sve ima,bio jado nije imao za kifle.A još ima ubistvo u Trnovu.Nema ovde vlasti i zakona još za dugo!

ODGOVORITE
Name

True

06.12.2016 09:18

Nisu Mile, Pavić i Pinokio postavljeni da prave red i zdravo društvo, zadatak im je drugačiji i dobro im ide.

ODGOVORITE