Словенци дају награду свима који иду у војску

Словенци који се одлуче на потписивање десетогодишњег уговора с министарством обране нуди једнократну награду у висини пет месечних бруто плата - 7.800 евра.

Регион 05.12.2016 | 16:25
Словенци дају награду свима који иду у војску
Словенија се на овакав потез одлучила како би повећала занимање за војничке позиве.

Словеначка војска тренутно у свом саставу има 6.955 припадника и припадница, што је 299 мање од предвиђеног плана, због чега је позвала нове кандидате да се пријаве за војску, а разлог за мање занимање за војнички позив су доста мање плате него у другим занимањима.

“Отварамо врата управо за младе људе који могу да се запосле у војсци и тако одлуче где ће убудуће остварити своје амбиције”, навело је у позиву потенцијалним војницима словенско министарство обране.

Како би се осигурао већи прилив кандидата, ове године је старосна граница за особе које се могу пријавити за професионални састав подигнут са 25 на 27 година, а уговори се могу склопити на пет и на десет година службе у војсци.

Мањи прилив у словеначку војску, која је пред улазак земље у НАТО савез професионализована јер је укинут обвезани војни рок, обично се приписује знатном смањењу војног буџета који је нешто мањи од 1 одсто, што је испод НАТО-овог стандарда. Због тога су и плате професионалних војника релативно ниске.

Према подацима објављеним уз позив младима да се пријаве на конкурс, војник са средњом школском спремом може да заради 665 евра нето месечно, подофицир 755 евра, а поручник 900 евра, према закону о платама државних службеника, али им се на плату исплаћују и посебни додаци, у зависности од послова и дужности.

С друге стране, посебне платне додатке добијају ако се пошаљу у мировне мисије у иностранство, али за разлику од других запослених у јавном сектору немају право на штрајк, какав на пример имају запослени у образовању, здравству па и у полицији.

Извор: Пословни дневник
Фото: Тхинкстоцк

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Политицс

05.12.2016 16:06

Треба ограницити број становника а то је лако кроз топовско месо. А и ако не ратују и не гину, постају лгбт па је резултат исти.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Михаило Микиц

05.12.2016 17:21

Политицс добро си примјетио. Данадњи свијет налазеци се у слузби свога оца дјавола ради сам против себе. Тајни владари из сенке су против повецања станивниства не због тога сто свјет нема са циме да се храни вец због тога сто се великим брокен младог народа немозе висе управљати уз помоц лази и превара!

Name

ре Микиц

05.12.2016 21:02

То знаци, да једино Миле мозе да управља уз помоц лази и превара??? Несто не стима,није он тако способан.............!!!!

Name

блука

06.12.2016 11:54

Ето нас опет у Словенију.

ОДГОВОРИТЕ