Slovenci daju nagradu svima koji idu u vojsku

Slovenci koji se odluče na potpisivanje desetogodišnjeg ugovora s ministarstvom obrane nudi jednokratnu nagradu u visini pet mesečnih bruto plata - 7.800 evra.

Region 05.12.2016 | 16:25
Slovenci daju nagradu svima koji idu u vojsku
Slovenija se na ovakav potez odlučila kako bi povećala zanimanje za vojničke pozive.

Slovenačka vojska trenutno u svom sastavu ima 6.955 pripadnika i pripadnica, što je 299 manje od predviđenog plana, zbog čega je pozvala nove kandidate da se prijave za vojsku, a razlog za manje zanimanje za vojnički poziv su dosta manje plate nego u drugim zanimanjima.

“Otvaramo vrata upravo za mlade ljude koji mogu da se zaposle u vojsci i tako odluče gde će ubuduće ostvariti svoje ambicije”, navelo je u pozivu potencijalnim vojnicima slovensko ministarstvo obrane.

Kako bi se osigurao veći priliv kandidata, ove godine je starosna granica za osobe koje se mogu prijaviti za profesionalni sastav podignut sa 25 na 27 godina, a ugovori se mogu sklopiti na pet i na deset godina službe u vojsci.

Manji priliv u slovenačku vojsku, koja je pred ulazak zemlje u NATO savez profesionalizovana jer je ukinut obvezani vojni rok, obično se pripisuje znatnom smanjenju vojnog budžeta koji je nešto manji od 1 odsto, što je ispod NATO-ovog standarda. Zbog toga su i plate profesionalnih vojnika relativno niske.

Prema podacima objavljenim uz poziv mladima da se prijave na konkurs, vojnik sa srednjom školskom spremom može da zaradi 665 evra neto mesečno, podoficir 755 evra, a poručnik 900 evra, prema zakonu o platama državnih službenika, ali im se na platu isplaćuju i posebni dodaci, u zavisnosti od poslova i dužnosti.

S druge strane, posebne platne dodatke dobijaju ako se pošalju u mirovne misije u inostranstvo, ali za razliku od drugih zaposlenih u javnom sektoru nemaju pravo na štrajk, kakav na primer imaju zaposleni u obrazovanju, zdravstvu pa i u policiji.

Izvor: Poslovni dnevnik
Foto: Thinkstock

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Politics

05.12.2016 17:06

Treba ograniciti broj stanovnika a to je lako kroz topovsko meso. A i ako ne ratuju i ne ginu, postaju lgbt pa je rezultat isti.

ODGOVORITE
Name

Mihailo Mikic

05.12.2016 18:21

Politics dobro si primjetio. Danadnji svijet nalazeci se u sluzbi svoga oca djavola radi sam protiv sebe. Tajni vladari iz senke su protiv povecanja stanivnistva ne zbog toga sto svjet nema sa cime da se hrani vec zbog toga sto se velikim broken mladog naroda nemoze vise upravljati uz pomoc lazi i prevara!

Name

re Mikic

05.12.2016 22:02

To znaci, da jedino Mile moze da upravlja uz pomoc lazi i prevara??? Nesto ne stima,nije on tako sposoban.............!!!!

Name

bluka

06.12.2016 12:54

Eto nas opet u Sloveniju.

ODGOVORITE