"Подршка по питању Космета и Српске"

Русија није равнодушна према судбини Србије и Москва чврсто подржава Београд по више питања, као што су и питања Косова и Републике Српске - рекао је руски амбасадор у Београду Александар Чепурин.

Србија 04.12.2016 | 21:51
"Подршка по питању Космета и Српске"
Чепурин је рекао да Русија нема намјеру да било коме држи лекције, као и да Срби најбоље знају шта је за њих добро.

"Србија за нас није само једна од 200 земаља свијета, ми нисмо равнодушни према судбини Србије и тако је било током историје", навео је он за Радио Београд, истичући да стабилност региона за Русију има апсолутно посебан значај.

Када је ријеч о политици која се води на Балкану, Чепурин наглашава да се Русија залаже за мир и стабилност на Балкану.

"Ми се залажемо за хитно испуњавање и реализацију постојећих међународних споразума у вези са БиХ и Републиком Српском", рекао је Чепурин.

Он је истакао да су предсједник Русије Владимир Путин и шеф дипломатије Сергеј Лавров добро упознати о балканској проблематици.

Чепурин је потврдио је да ће руски премијер Дмитриј Медведев посјетити Београд, али није могао да прецизира датум посјете. "Предата је позивница, она је прихваћена са захвалношћу, а сада премијери одређују када ће бити прихватљиво за њих двојицу да се одржи тај састанак", рекао је Чепурин.

Он је навео да се у таквим случајевима оквирни рокови не договарају, већ само конкретни рокови и датуми, а када постоји узајамни договор о томе, тек тада се може дођи до конкретног датума.

Чепурин је рекао да ће се руски шеф дипломатије Сергеј Лавров, који ће 12. и 13. децембра посјетити Београд, срести са предсједником Србије Томиславом Николићем, премијером Александром Вучићем и шефом дипломатије Ивицом Дачићем и да се та посјета одвија у оквиру редовног дијалога Београда и Москве.

Он је указао да Русија и Србија имају активну војно-техничку сарадњу коју планирају да и даље развијају, али да не треба доводити то у везу са посјетом Лаврова.

"Припрема се реализација низа пројеката, укључујући и оне у сфери ваздухопловне технике. Србија, као што је познато, тежи сарадњи у војној сфери са Русијом и неким другим земљама како би обезбиједила своју сигурност, али није потребно да се довођење војне технике везује са посјетом министра спољних послова, јер то је, како се каже, 'посебна пјесма'", каже он.

Он је истакао да Русија нема намјеру да неком намеће своје вриједности, али се према могућностима труди да помогне. "Срби су најпаметнији сами, народ разуме шта је за њега добро, шта је лоше, које су вриједности важне за њега. Народ то осјећа. Наша сарадња је узајмна подршка на путу према будућности", каже Чепурин, који додаје да руско-српски односи уживају дубинску подршку народа.

Говорећи о војној неутралности Србије, Чепурин је рекао да се Русија са поштовањем односи према тој политици и полази од тога да војна неутралност подразумијева равну удаљеност од војно-политичких блокова.

Руски амбасадор истиче да је НАТО прошлост, као и да сада могу само да ухвате неку "ситну рибицу".

Он је подсјетио да је Путин изјавио недавно да је Русија апсолутно спремна да преговара о стварању новог система међународних односа 21. вијека, да направи нови, одговарајући и безбједан начин узајамног комуницирања за све и за заједничку будућност свих.

На питање да ли познаје антируске људе у политичком врху Србије, Чепурин је рекао да не зна за такве људе и наводи да Русија нема везе са формирањем Владе у Србији.

Он истиче да избори у САД и "Брегзит" показују тенденцију промјене старих елита у више земаља Западне Европе, те да су неки начин то измјене, које могу да се десе већ и током наредне године.

Говорећи о пројекту "Јужни ток", руски амбасадор напомиње да му је жао што тај пројекат није реализован, те наводи да постоје уговори са Турском о транзиту гаса који је већ доведен до источне обале Црног мора.

"Питање је отворено, за сада се лопта налази код земаља ЕУ. Ми се уздамо у прагматизам и здрав разум евробирократије, јер Европа мора да размишља о својој конкурентности", рекао је Чепурин.

Извор: Агенције

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Карадоз

04.12.2016 15:02

Опет Руси несто дилају са Америма преко Срба који се опет наају да це спас стици од Руса...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Херцеговац

04.12.2016 15:14

Дајте нам кредит велики и мали кад нас подрзавате. Овако над спасава ММФ и Америка

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

04.12.2016 17:48

Није бас тако босњо,сјети се да су по могли ,Руси,да не продје васа подвала о Сребреници,ко фол геноцид а рекосе да није...тако и сипци са косова хтједосе да подвала,ко фол они саградили Цркве,цувају их оно обрнуто..Руси рекосе и тацка