"Podrška po pitanju Kosmeta i Srpske"

Rusija nije ravnodušna prema sudbini Srbije i Moskva čvrsto podržava Beograd po više pitanja, kao što su i pitanja Kosova i Republike Srpske - rekao je ruski ambasador u Beogradu Aleksandar Čepurin.

Srbija 04.12.2016 | 21:51
"Podrška po pitanju Kosmeta i Srpske"
Čepurin je rekao da Rusija nema namjeru da bilo kome drži lekcije, kao i da Srbi najbolje znaju šta je za njih dobro.

"Srbija za nas nije samo jedna od 200 zemalja svijeta, mi nismo ravnodušni prema sudbini Srbije i tako je bilo tokom istorije", naveo je on za Radio Beograd, ističući da stabilnost regiona za Rusiju ima apsolutno poseban značaj.

Kada je riječ o politici koja se vodi na Balkanu, Čepurin naglašava da se Rusija zalaže za mir i stabilnost na Balkanu.

"Mi se zalažemo za hitno ispunjavanje i realizaciju postojećih međunarodnih sporazuma u vezi sa BiH i Republikom Srpskom", rekao je Čepurin.

On je istakao da su predsjednik Rusije Vladimir Putin i šef diplomatije Sergej Lavrov dobro upoznati o balkanskoj problematici.

Čepurin je potvrdio je da će ruski premijer Dmitrij Medvedev posjetiti Beograd, ali nije mogao da precizira datum posjete. "Predata je pozivnica, ona je prihvaćena sa zahvalnošću, a sada premijeri određuju kada će biti prihvatljivo za njih dvojicu da se održi taj sastanak", rekao je Čepurin.

On je naveo da se u takvim slučajevima okvirni rokovi ne dogovaraju, već samo konkretni rokovi i datumi, a kada postoji uzajamni dogovor o tome, tek tada se može dođi do konkretnog datuma.

Čepurin je rekao da će se ruski šef diplomatije Sergej Lavrov, koji će 12. i 13. decembra posjetiti Beograd, sresti sa predsjednikom Srbije Tomislavom Nikolićem, premijerom Aleksandrom Vučićem i šefom diplomatije Ivicom Dačićem i da se ta posjeta odvija u okviru redovnog dijaloga Beograda i Moskve.

On je ukazao da Rusija i Srbija imaju aktivnu vojno-tehničku saradnju koju planiraju da i dalje razvijaju, ali da ne treba dovoditi to u vezu sa posjetom Lavrova.

"Priprema se realizacija niza projekata, uključujući i one u sferi vazduhoplovne tehnike. Srbija, kao što je poznato, teži saradnji u vojnoj sferi sa Rusijom i nekim drugim zemljama kako bi obezbijedila svoju sigurnost, ali nije potrebno da se dovođenje vojne tehnike vezuje sa posjetom ministra spoljnih poslova, jer to je, kako se kaže, 'posebna pjesma'", kaže on.

On je istakao da Rusija nema namjeru da nekom nameće svoje vrijednosti, ali se prema mogućnostima trudi da pomogne. "Srbi su najpametniji sami, narod razume šta je za njega dobro, šta je loše, koje su vrijednosti važne za njega. Narod to osjeća. Naša saradnja je uzajmna podrška na putu prema budućnosti", kaže Čepurin, koji dodaje da rusko-srpski odnosi uživaju dubinsku podršku naroda.

Govoreći o vojnoj neutralnosti Srbije, Čepurin je rekao da se Rusija sa poštovanjem odnosi prema toj politici i polazi od toga da vojna neutralnost podrazumijeva ravnu udaljenost od vojno-političkih blokova.

Ruski ambasador ističe da je NATO prošlost, kao i da sada mogu samo da uhvate neku "sitnu ribicu".

On je podsjetio da je Putin izjavio nedavno da je Rusija apsolutno spremna da pregovara o stvaranju novog sistema međunarodnih odnosa 21. vijeka, da napravi novi, odgovarajući i bezbjedan način uzajamnog komuniciranja za sve i za zajedničku budućnost svih.

Na pitanje da li poznaje antiruske ljude u političkom vrhu Srbije, Čepurin je rekao da ne zna za takve ljude i navodi da Rusija nema veze sa formiranjem Vlade u Srbiji.

On ističe da izbori u SAD i "Bregzit" pokazuju tendenciju promjene starih elita u više zemalja Zapadne Evrope, te da su neki način to izmjene, koje mogu da se dese već i tokom naredne godine.

Govoreći o projektu "Južni tok", ruski ambasador napominje da mu je žao što taj projekat nije realizovan, te navodi da postoje ugovori sa Turskom o tranzitu gasa koji je već doveden do istočne obale Crnog mora.

"Pitanje je otvoreno, za sada se lopta nalazi kod zemalja EU. Mi se uzdamo u pragmatizam i zdrav razum evrobirokratije, jer Evropa mora da razmišlja o svojoj konkurentnosti", rekao je Čepurin.

Izvor: Agencije

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Karadoz

04.12.2016 16:02

Opet Rusi nesto dilaju sa Amerima preko Srba koji se opet naaju da ce spas stici od Rusa...

ODGOVORITE
Name

Hercegovac

04.12.2016 16:14

Dajte nam kredit veliki i mali kad nas podrzavate. Ovako nad spasava MMF i Amerika

ODGOVORITE
Name

Re

04.12.2016 18:48

Nije bas tako bosnjo,sjeti se da su po mogli ,Rusi,da ne prodje vasa podvala o Srebrenici,ko fol genocid a rekose da nije...tako i sipci sa kosova htjedose da podvala,ko fol oni sagradili Crkve,cuvaju ih ono obrnuto..Rusi rekose i tacka