Чувари српског блага

Удружење Срба „Семберија и Мајевица“ из Пресбаума организатор је четвртог фолклорног фестивала под слоганом „Заиграј, запјевај, традицију и обичаје сачувај“.

Република Српска 04.12.2016 | 19:30
Чувари српског блага
На фестивалу су учествовал КУД „Младост“ из Лоберсдорфа /Аустрија/ , КУД „Крајишник“ из Сент Полтена /Аустрија/ , КУД „Острог“ Линц /Аустрија/, КУД „Бранко Радичевић“ из Беча /Аустрија/, КУД „Стеван Мокрањац“ из Беча, као и ученици Основне музичке школе „Корнелије Станковић“ из Угљевика.

Учесници програма представили су српску традицију и традиционалне вредности у градској сали у Пуркерсдорфу.

Предсдник Удружења „Семберија и Мајевица“ Жико Петровић свечано је отворио ову манифестацију и захвалио се учесницима, а посебно општини Угљевик, јер помаже организацију фестивала.

"Много нам значи долазак предстваника регија Семберије и Мајевице из наше матице, који заједно са нама учествују на овом четвртом фестивалу и деле са нама ову радост", рекао је Петровић за БН телевизију.

Начелник општине Угљевик Василије Перић захвалио се на позиву за учешће на овом фестивалу, који је према његовим ријечима један од најбољих репрезентаната: Угљевика, Бијељине, Семберије, Мајевице и Републике Српске.



"Драги наши земљаци, неизмерно вам хвала, јер овде чувате нашу културу, традицију, наше обичаје кроз игре, лепе традиционалне ношње и дивне песме које певате. Наша жеља је да наставимо у будућности сарадњу и да вам онолико колико можемо помогнемо, јер сте ви били са нама када је било најтеже", рекао је Перић за БН телевизију.

Он је истакао да је потреба и жеља руководства општине Угљевик да се настави сарадња са општинама: Пуркерсдорф, Тулнербах и Пресбаум.

Учесници програма представили су се играма из: Шумадије, Лесковца, влашким играма, сплетом народних кола, играма из околине Београда, играма из Босилеградског Крајишта.

На крају званичног дела организатор је уручио захвалнице: учесницима, начелнику Угљевика Василију Перићу, председнику Скупштине Угљевика Ђоки Симићу, представнику града Бијељине Славку Башићу, градоначелнику Пурксрсдорфа Карлу Шлеглу, начелнику општине Пресбаум Јозефу Шмидл-Хаједебергу и начелнику Тулнербаха Јохану Новомецком.

БН телевизија(В.М.)

Коментари / 0

Оставите коментар