Čuvari srpskog blaga

Udruženje Srba „Semberija i Majevica“ iz Presbauma organizator je četvrtog folklornog festivala pod sloganom „Zaigraj, zapjevaj, tradiciju i običaje sačuvaj“.

Republika Srpska 04.12.2016 | 19:30
Čuvari srpskog blaga
Na festivalu su učestvoval KUD „Mladost“ iz Lobersdorfa /Austrija/ , KUD „Krajišnik“ iz Sent Poltena /Austrija/ , KUD „Ostrog“ Linc /Austrija/, KUD „Branko Radičević“ iz Beča /Austrija/, KUD „Stevan Mokranjac“ iz Beča, kao i učenici Osnovne muzičke škole „Kornelije Stanković“ iz Ugljevika.

Učesnici programa predstavili su srpsku tradiciju i tradicionalne vrednosti u gradskoj sali u Purkersdorfu.

Predsdnik Udruženja „Semberija i Majevica“ Žiko Petrović svečano je otvorio ovu manifestaciju i zahvalio se učesnicima, a posebno opštini Ugljevik, jer pomaže organizaciju festivala.

"Mnogo nam znači dolazak predstvanika regija Semberije i Majevice iz naše matice, koji zajedno sa nama učestvuju na ovom četvrtom festivalu i dele sa nama ovu radost", rekao je Petrović za BN televiziju.

Načelnik opštine Ugljevik Vasilije Perić zahvalio se na pozivu za učešće na ovom festivalu, koji je prema njegovim riječima jedan od najboljih reprezentanata: Ugljevika, Bijeljine, Semberije, Majevice i Republike Srpske.



"Dragi naši zemljaci, neizmerno vam hvala, jer ovde čuvate našu kulturu, tradiciju, naše običaje kroz igre, lepe tradicionalne nošnje i divne pesme koje pevate. Naša želja je da nastavimo u budućnosti saradnju i da vam onoliko koliko možemo pomognemo, jer ste vi bili sa nama kada je bilo najteže", rekao je Perić za BN televiziju.

On je istakao da je potreba i želja rukovodstva opštine Ugljevik da se nastavi saradnja sa opštinama: Purkersdorf, Tulnerbah i Presbaum.

Učesnici programa predstavili su se igrama iz: Šumadije, Leskovca, vlaškim igrama, spletom narodnih kola, igrama iz okoline Beograda, igrama iz Bosilegradskog Krajišta.

Na kraju zvaničnog dela organizator je uručio zahvalnice: učesnicima, načelniku Ugljevika Vasiliju Periću, predsedniku Skupštine Ugljevika Đoki Simiću, predstavniku grada Bijeljine Slavku Bašiću, gradonačelniku Purksrsdorfa Karlu Šleglu, načelniku opštine Presbaum Jozefu Šmidl-Hajedebergu i načelniku Tulnerbaha Johanu Novomeckom.

BN televizija(V.M.)

Komentari / 0

Ostavite komentar